Met de herfst in aantocht wordt het stilaan tijd om vooruit te kijken naar het volgende seizoen. De grote belangstelling voor de demonstraties mechanische onkruidbestrijding op de Werktuigendagen in Oudenaarde eind september benadrukken dat dit thema erg actueel is. Een tiental machines demonstreerden onder begeleiding van Inagro hun kunnen in jonge maïs.
In dit nieuwsbericht brengen we je op de hoogte van de actuele grasgroei in week 41.
Mestgassen komen hoofdzakelijk vrij tijdens het verpompen en mixen van mest. Maar ook bij het openen en betreden van een mestkelder of mestopslag lopen veehouders een groot risico. Landbouwers worden zich steeds meer bewust van het gevaar van mestgassen. Toch gebeuren er nog ongevallen, soms met dodelijke afloop, omdat de situatie nog te vaak wordt onderschat.
Via een reeks video’s zetten we het minder gekende beroep van een werknemer op een melkveebedrijf in de kijker. Flexibiliteit is belangrijk. Denk aan inspelen op de grillen van de natuur, rekening houden met het weer en zich aanpassen aan onverwachte gebeurtenissen. Melkveehouders die opteren om te werken met een vaste werknemer proberen wel om een duidelijk werkschema aan te houden. In deze tweede video vertellen werknemers Pierre, Vincent en Marijn hoe dit bij hen georganiseerd is.
Het internationale Nutriman-project – met Vlaamse partners Inagro, UGent, ILVO, PCS en Vlaco – loopt na drie jaar officieel op zijn eind. Om de belangrijkste resultaten van het project voor te stellen aan het brede publiek, organiseerden de projectpartners een eindsymposium. Kon je er niet bij zijn, maar ben je wel benieuwd naar de resultaten? Wij vatten ze voor jou samen!
Onze voorouders wisten het al en wij ontdekken het nu: industriële hennep, of kortweg hennep, heeft veel potentieel. De volledige plant kan immers gebruikt worden in uiteenlopende toepassingen: lange en korte vezels voor textiel of biocomposieten, zaden en olie in food- en feedtoepassingen en scheven als stalstrooisel of in bouwmaterialen. Maar wist je dat hennep ook heel waardevol is voor de biodiversiteit?
Begin juli stelde minister Crevits de nieuwe steunmaatregelen rond de niet-productieve investeringen voor. Sinds 1 juli kan je als landbouwer investeren in landschaps-, water- en bodembeheermaatregelen en daarvoor 50 tot 100% steun ontvangen. Zo wordt de aanleg van een damconstructie om afstromend water ten gevolge van erosie in de herwerkte VLIF-reglementeringen volledig terugbetaald. We helpen je ook om je VLIF-dossier voor niet-productieve investeringen (NPI) in te dienen.
Vorige vrijdag was het eindelijk zover: we openden Agrotopia, de grootste dakserre van Europa voor onderzoek naar de nieuwste teelttechnieken en professionele stadstuinbouw. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen grepen we alle kansen om zoveel mogelijk doelgroepen te betrekken, gaande van beleidsmakers over telers tot het brede publiek en scholen. Als kers op de taart mochten we Koning Filip ontvangen in onze gloednieuwe dakserre. In dit nieuwsbericht blikken we terug op de publieksweekends, workshops voor scholen en de netwerkevenementen tijdens de festivalweek.
Vorige vrijdag was het eindelijk zover: we openden Agrotopia, de grootste dakserre van Europa voor onderzoek naar de nieuwste teelttechnieken en professionele stadstuinbouw. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen grepen we alle kansen om zoveel mogelijk doelgroepen te betrekken, gaande van beleidsmakers over telers tot het brede publiek en scholen. Als kers op de taart mochten we Koning Filip ontvangen in onze gloednieuwe dakserre. In dit nieuwsbericht blikken we terug op de officiële opening en het bezoek van Zijne Majesteit de Koning.
Kies voor het gouden ei. Stel je voor, je hebt een kippenboerderij en enkele van je kippen leggen gouden eieren. Je verkoopt die in je winkel naast de gewone eitjes. Uiteraard plaats je het gouden ei opvallend in je etalage. Uiteraard zorg je ervoor dat iedereen weet dat jij gouden eieren verkoopt. En uiteraard kleef je op het gouden ei ook een hogere prijs. Nochtans heb je voor dit ei geen extra inspanningen moeten doen.
Het rapport graangewassen omvat onderzoeksresultaten van het fytotechnisch onderzoek bekomen tijdens het seizoen 2018-2019 op wintertarwe, wintergerst en spelt.
Begin 2018 startten VIVES en Inagro het Leader-project "Tope WROETen in de Westhoek". Gedurende drie jaar konden we tal van varkenshouders individueel begeleiden om de technische resutaten te verbeteren en voerden we praktijkproeven uit. Daarnaast richtten we studieclubs op waarin varkenshouders hun kennis en ervaringen deelden. We verloren ook het sociaal welzijn niet uit het oog. De voornaamste info uit het project bundelden we in een eindbrochure.
Alle West-Vlaamse land- en tuinbouwers krijgen het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" per post in hun brievenbus. Nam jij het al even door? Het magazine zit boordevol interessante artikels en inspireert je in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. De publicatie komt tot stand in een samenwerking tussen het provinciebestuur, Inagro en VLM.