Vorig jaar lanceerden Inagro en de Provincie West-Vlaanderen samen de VarkensAcademie tijdens een succesvolle studiedag met 350 varkenshouders. We nodigen nu opnieuw alle (West-)Vlaamse varkenshouders uit voor de 2e editie op vrijdag 27 november 2015. Het gevarieerd programma staat ook dit jaar garant voor een boeiende dag boordevol praktijkgerichte informatie.

2° editie studiedag VarkensAcademie op 27 november 2015

De focus ligt op het optimaliseren van de bedrijfsvoering: efficiënt, opbrengst maximaliserend en kosten reducerend werken, zonder duurzaamheid en diervriendelijkheid uit het oog te verliezen.
De onderwerpen zijn praktijk gericht zodat de varkenshouder ermee aan de slag kan op zijn bedrijf. Hiervoor kunnen we rekenen op de kennis en steun van heel wat partners. Uiteraard is er ook gelegenheid tot netwerking en kennisuitwisseling met collega-varkenshouders. Alle West-Vlaamse varkenshouders krijgen begin november hun persoonlijke uitnodiging in de bus.

Een gevarieerd programma

In de voormiddag komt een spreker uit de slachthuissector aan het woord over de invloed van het type varken op de commerciële perspectieven voor de Belgische vleessector. Daarbij aansluitend legt Chris Dhondt (Vlaamse Piétrain Fokkerij vzw) uit hoe je als varkenshouder zelf de kwaliteit van je vleesvarkens kan opvolgen.

In de namiddag hebben we voor elke varkenshouder wel iets in petto met een uitgebreid keuzeprogramma:

 • Maarten Ceyssens (Yumax Consulting Group) gaat in op het belang van voeder als kritische factor voor een optimaal rendement.
 • Ellen De Jong van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) zal meer uitleg geven over aanpak en monitoring van PRRS.
 • Tine Degroote (energiespecialist Inagro) verzorgt een infosessie over energiebesparing in de zeugenhouderij.
 • Tijl Vanmeenen (INVE België) komt uitleggen hoe je de valkuilen rond spenen kunt omzeilen met voeding en management.
 • Jeroen Dewulf (Universiteit Gent) vertelt ons hoe je als varkenshouder beter kan produceren met minder antibiotica.
 • Als laatste thema is er een toelichting over de belangrijkste kengetallen voor evaluatie van de bedrijfsvoering door Isabelle Degezelle (Vives). Hieraan koppelen we  een demo met hulpmiddelen om deze kengetallen te registreren, onder leiding van het Departement Landbouw&Visserij. Diverse firma’s stellen toestellen voor.


  De varkenssector ligt ons nauw aan het hart

  Vanuit de Provincie West-Vlaanderen en Inagro ondersteunen we de varkenssector sinds vorig jaar via de VarkensAcademie. Zeker in crisistijd is het optimaliseren van de bedrijfsvoering met de nodige technische kennis van het grootste belang!

  Via de VarkensAcademie bieden we varkenshouders een divers aanbod aan kennis en opleiding om de technische resultaten en managementscapaciteiten op het bedrijf te verbeteren. Dit doen we enerzijds via ons opleidingsaanbod met technische en praktische kennis van diverse experts uit de sector.

  Anderzijds kunnen varkenshouders ook instappen in één van onze kenniscoöperaties, waarbij kleine groepjes varkenshouders met een gelijkaardige bedrijfsvoering een aantal keer per jaar samen komen om technische thema’s te bespreken. Het uitwisselen van ervaringen tussen de varkenshouders onderling is de sterkte van de kenniscoöperatie. Het engagement van de varkenshouders in de al opgerichte groepjes bewijst het succes van de kenniscoöperaties.


  Contactpersonen:
  Expert varkenshouderij Inagro
  Elien Vancaysele
  elien.vancaysele@inagro.be    
  T 051 27 33 63

  Verantwoordelijk Pers en Communicatie
  Bart Verhaeghen
  bart.verhaeghen@inagro.be
  T051 27 32 36 of 0472 222 066

logos_VA2015_1.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Varkenshouderij