De landbouwsector zet in op de productie van hoogkwalitatieve producten met veel aandacht voor een beter milieu. Ook op West-Vlaamse bodem streven landbouwers naar duurzame bedrijfsvoering. Om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met de landbouw om de hoek, sprong Inagro op zondag 17 april samen met hen op de fiets.

Schoon Boeren fietstocht brengt meer dan 800 gewone burgers naar duurzame landbouwers om de hoek

Via de campagne Schoon Boeren wil Inagro, het onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw, burgers informeren over de inspanningen van de landbouwers op vlak van duurzaamheid. Deze editie focust op Izegem, Ledegem, Moorslede en Roeselare. De organisatie van fietsroutes langs “Schone Boeren” is één manier om burgers in contact brengen met duurzame landbouw. De fietstocht op 17 april gaf daarvoor het startschot. Vanaf vandaag kunnen recreatievelingen zich op eigen initiatief uitleven in twee fietslussen.

Gedeputeerde voor Landbouw en Visserij, Bart Naeyaert, gaf samen met de verschillende schepenen van Landbouw al fietsend het startschot van deze familiefietstocht. In de koude, maar onder een zachte voorjaarszon maakten meer dan 800 fietsende speurneuzen kennis met duurzame landbouw om de hoek. Voor heel wat van hen was het een unieke kijk achter de schermen van een landbouwbedrijf. Dat zorgde voor een leuke, lekkere en leerrijke ervaring.

 
“Kijk daar! Een pasgeboren kalfje!”
 
Op zijn varkensbedrijf in Ledegem laat Rik Bogaert de gezondheid van zijn varkens niet aan het toeval over. Maar gisteren waren het vooral de kleine biggetjes die met de aandacht gingen lopen. “Ik wil nog wat langer naar de biggetjes kijken”, maakte een jonge deelnemer duidelijk aan zijn mama. Ook een collega-landbouwer keek er zijn ogen uit. De melkveehouder gaf aan een aantal innovaties in zijn bedrijfsvoering te willen implementeren.
 
Op Zuivelhoeve Dendauw in Sint-Eloois-Winkel zagen bezoekers de melkkoeien van zeer dichtbij. Melken gebeurt er met de melkrobot en een systeem dat bijhoudt welke koe recht heeft op een melkbeurt en portie krachtvoer. Die melk gebruikt Greet om dagelijks verse zuilvelproducten te maken voor haar hoevewinkel. Zo kreeg het verse, zelfgemaakte hoeve-ijs veel bijval en ontstond er een gezellige drukte.
 
Een gezellige sfeer was er ook bij Jan Wallays in Dadizele. Het moderne melkveebedrijf draagt efficiëntie hoog in het vaandel en levert heel wat inspanningen op vlak van energie en water met onder meer zonnepanelen, warmterecuperatie en regenwatergebruik. Dat loont voor de gezondheid van de dieren. “Kijk daar! Dit kalfje is vandaag geboren!”, klonk het.
 
In het kenniscentrum Inagro in Beitem ontdekten de deelnemers het brede onderzoeksveld in land- en tuinbouw. Ze zagen er ook hoe het onderzoekscentrum zelf duurzaamheid implementeert. Zo kon het wiedbed op zonnepanelen op veel aandacht rekenen. “In onze tijd bestond dat nog niet”, liet een landbouwer op rust verstaan. Daarnaast trok ook de hydroprei grote ogen: “prei telen op water, ik wist niet dat dat kon.”
 
Fietslussen
 
Vanaf vandaag brengen twee fietslussen liefhebbers langs duurzame landbouwbedrijven in de streek. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de knooppunten van het vernieuwde fietsnetwerk. Fietslus noord telt 48,5 km en gaat langs de schone boeren in Roeselare en Izegem. Na lus zuid hebben fietsers 38,1 km in de benen en meer kennis over duurzame landbouw in Moorslede en Ledegem.
 
Om van die mooie fietstochten op het platteland te kunnen genieten, zijn er fietsrouteplannetjes beschikbaar op het stadhuis van de deelnemende gemeenten en op de website van Schoon Boeren (www.schoonboeren.be). De infoborden aan elke hoeve leren de fietsers wat er bij hun buurman-landbouwer zoal gebeurt. Dankzij de wedstrijdvraag maken deelnemers bovendien kans op lekkere prijzen.
 
Schoon Boeren in 2017
 
Duurzame landbouw is een continu proces dat de hele sector aanbelangt. De campagne Schoon Boeren loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en verhuist daarna naar een nieuwe regio. Afscheid van de huidige Schone Boeren betekent meteen ook de verwelkoming van nieuwe landbouwers met een duurzaam verhaal. Volgend jaar landen Inagro en de Provincie West-Vlaanderen in het West-Vlaams Heuvelland, met Ieper, Poperinge, Mesen en Heuvelland als mogelijke deelnemende gemeenten.
 
De campagne ‘Schoon Boeren’ is een initiatief van Inagro en de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met West-Vlaamse steden en gemeenten. Meer info over de campagne vindt u op www.schoonboeren.be en www.facebook.com/schoonboeren.
 
 
Meer info:
Melanie Vanstaen – expert duurzaamheid
melanie.vanstaen@inagro.be
T 051 27 33 92

Bart Verhaeghen - pers en communicatie
bart.verhaeghen@inagro.be
T 051 27 32 36 of M 0472 22 20 66