De witloofsector heeft het – op z’n zachtst gezegd – niet gemakkelijk. De gemaakte investeringen lonen zich niet door een daling in de afzet. Een constant streven naar opbrengstmaximalisatie beïnvloedt de kwaliteit van de producten in de winkelrekken. Met een feestelijke editie van de witloofstudiedag, die doorgaat op zaterdagavond 19 maart, wil Inagro de telers ertoe aanzetten hun product beter af te stemmen op de behoeften van de consument.

Witloofevent Inagro wijst telers op belang van marktgericht produceren

Nadat witlooftelers de voorbije jaren grote inspanningen leverden om de productiekost van het “witte goud” te reduceren, doen de slechte prijsvorming en de dalende witloofconsumptie de druk op de witloofbedrijven nog verder toenemen. Dit doet telers streven naar een maximale productie, wat vaak ten koste gaat van de kwaliteit en houdbaarheid van het witloof.


Een product dat tegemoetkomt aan de wensen van de consument is echter noodzakelijk om de kopers opnieuw naar het witloof in de winkelrekken te lokken. Vertrouwen in de versheid, kwaliteit en herkomst van het product vormt immers een belangrijke drijfveer voor aankoop. In dat verhaal is een belangrijke rol weggelegd voor Inagro, dat via onderzoek en voorlichting volop inzet op de verdere kwaliteitsverbetering van het witloof en de bewustwording bij de telers.

Naar aanleiding van het jubileumjaar van Inagro tovert de afdeling witloof de traditionele witloofstudieavond om tot een heus Witloofevent. Kosten noch moeite worden gespaard om de witlooftelers onder te dompelen in verschillende culinaire belevingen met witloof als centraal thema. Het doel van de avond is het belang van een uitmuntende kwaliteit van het witloof te benadrukken en de telers in de plaats te stellen van de consument. Zo wil Inagro witloofproducenten verder aansporen om te streven naar een hoogkwalitatief product. Daarnaast moet het event hen aanzetten om hun product nog beter af te stemmen op de behoeften van de consument.

Wat de consument precies koopt, wordt in belangrijke mate bepaald door wat hij precies met zijn aankoop wil doen. Voor elke gelegenheid en bereiding zoekt de consument naar een specifieke kwaliteit of smaak. Dat wil Inagro de witlooftelers aan den lijve laten ondervinden op het Witloofevent. Daarom neemt het proefcentrum de witlooftelers mee doorheen verschillende belevingsmomenten, waarbij de brede waaier aan mogelijkheden met witloof wordt benadrukt. Via die beleving wil Inagro de producenten nog meer doen stilstaan bij het belang van kwaliteit, de veelzijdigheid van hun product en afstemming op de behoeften van de consument.

Het Witloofevent komt tot stand met de steun van Reo Veiling. Voor de organisatie van het Witloofevent werkt Inagro uitsluitend samen met lokale cateraars, leveranciers en producten. Zo wil het proefcentrum ook de aandacht vestigen op lokale, kwaliteitsvolle producten.
Gekoppelde thema's & sectoren: Witloof