Op vrijdag 11 maart kan elke land- of tuinbouwer kennismaken met innovatieve energietechnieken bij bedrijven en praktijkcentra in de buurt. Meer dan 20 bedrijven en praktijkcentra in de sectoren varkens, melkvee, pluimvee, sierteelt, glastuinbouw, akkerbouw en witloof nemen deel aan de Open Energiedag. Er worden op elk bedrijf drie rondleidingen voorzien. Let wel, inschrijven is verplicht.

 
Land- en tuinbouwbedrijven zetten bedrijfsdeuren open voor collega's tijdens de Open Energiedag

Net als in de andere sectoren is en blijft innovatie in land- en tuinbouw zeer belangrijk om de toekomst te verzekeren. Met de doelstellingen voor hernieuwbare energie voor ogen is innovatie op vlak van energiebesparing en hernieuwbare energieproductie ook in die sector onmisbaar. Daarnaast dwingt de stijgende energiefactuur land- en tuinbouwers om na te denken over de manier waarop ze energie inzetten op hun bedrijf.


Sommige innovatieve technieken bewezen ondertussen hun doeltreffendheid. Andere werden zeer recent ontwikkeld. Daarvoor zal de toekomst moeten uitwijzen wat de mogelijkheden zijn. Redenen genoeg om de verschillende technologieën eens in de praktijk te gaan bekijken.

De Open Energiedag is een initiatief van de praktijkcentra Inagro, Nationale Proeftuin voor Witloof, PCG, Proefstation voor de Groententeelt, Proefcentrum voor de Sierteelt, Proefcentrum Hoogstraten, Proefcentrum Aardappelen, Proefbedrijf Pluimveehouderij, Proefcentrum voor Fruitteelt, Hooibeekhoeve, PIBO-campus, Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten samen met het ILVO, Thomas More en het Innovatiesteunpunt.

Hieronder volgt een greep uit de technieken, die die dag te bezichtigen zijn. De volledige lijst is te vinden op www.enerpedia.be.

Koelen en verwarmen

In Nieuwerkerken is een koelinstallatie te bezichtigen, die koelt met ammoniak. In Bierbeek wordt heetgasontdooiing toegepast, wat een pak energie bespaart. Verwarmen met biomassa wordt de laatste jaren meer en meer toegepast. In Staden verbrandt een bedrijf houtsnippers voor een serre met kruiden- en groenteplantjes. In Mollem kweekt een landbouwer zelf miscanthus, waarmee hij de bezoekruimte en zijn woonhuis kan verwarmen. Op de terreinen van het ILVO in Melle komen geïnteresseerden meer te weten over de teelt van miscanthus.
Energiebesparing in de glastuinbouw

Ook in de glastuinbouw is energie een grote kostenpost. Op het Proefstation voor de Groententeelt in Sint-Katelijne-Waver wordt daarom een totaalconcept uitgewerkt voor een economisch rendabele kas met hoge energiebesparing. Op twee bedrijven in Kortessem en Pecq en op het Proefstation voor de Groententeelt in Sint-Katelijne-Waver zijn de voordelen van ledverlichting te bezichtigen. Op de glastuinbouwzone ‘Stokstorm’ in Deinze werken bedrijven samen om zo efficiënt mogelijk energie uit te wisselen.

Zelf energie produceren

Al enkele jaren is er heel wat te doen rond de vergisting van runderdrijfmest. Door de mest op te warmen en af te sluiten van zuurstof, komt er biogas vrij, waarmee een gasmotor aangedreven kan worden. De terugverdientijden zijn meestal erg aantrekkelijk en bovendien wordt de technologie ontwikkeld en verdeeld door een Vlaamse KMO. Op de Open Energiedag kunnen geïnteresseerden  op drie locaties een pocketvergistingsinstallatie bezoeken: in Oelegem, Merchtem en Sint-Eloois-Winkel.

In Arendonk kunnen bezoekers een bedrijf bewonderen waar een zonneboiler het drinkwater van de kalveren opwarmt. Zonnepanelen zijn al lang geen nieuwigheid meer, maar de combinatie met een batterij wordt vandaag zelden toegepast. In Alveringem installeerde een varkenshouder zonnepanelen en een batterij op het krengenhuisje, zodat het los van het elektriciteitsnet kan functioneren.
Gekoppelde thema's & sectoren: Energie En Groene Grondstoffen