Westtoer, POM West-Vlaanderen en Inagro presenteren de eerste editie van de Week van de Korte Keten. Tijdens deze actie kan het brede publiek kennis maken met West-Vlaamse hoeve- en streekproducenten. De initiatiefnemers stimuleren op deze wijze consumenten en horecazaken om producten aan te kopen bij lokale producenten. “De unieke samenwerking zorgt ook voor een extra toeristisch-recreatieve dimensie”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Eerste editie van de Week van de Korte Keten in West-Vlaanderen

De Week van de Korte Keten vindt plaats van 27 mei tot 5 juni in het Brugse Ommeland, de Leiestreek, de Westhoek en langs de Kust. De kalender met activiteiten en evenementen zal een brede doelgroep aanspreken. Er zijn fietsroutes, proeverijen, kookworkshops en opendeur dagen. Tot 30 september presenteren 17 boerderijen originele hoevepicknicks. Telkens maken de bezoekers of de recreanten kennis met de 100 % West-Vlaamse hoeve- en streekproducten.

“De lekkere tafel in West-Vlaanderen betekent een grote toeristische troef. De streekgebonden keuken is tot kunst verheven. Grote en kleine adressen koesteren de culinaire schatten van de streek. Chefs brengen graag een ode aan hun regio. Voor de Week van de Korte Keten zijn zes routes op het vernieuwd fietsnetwerk uitgetekend. Telkens kunnen fietsers proeven van streekproducten”, aldus Franky De Block.

Voedselkilometers                                                                                        
De circa 50 streekgebonden producenten in dit initiatief besteden allemaal grote aandacht aan de ‘korte keten’. Het traject van producent naar consument omvat een beperkt aantal voedselkilometers. Dit milieuvriendelijk element inspireert ook meer en meer restaurants om de West-Vlaamse streekproducten op eigentijdse wijze op de seizoensgebonden menukaart te plaatsen.
Bart Naeyaert, gedeputeerde en voorzitter Inagro: “Door de eerlijker prijs en de waardering van de klant kan de korte keten een meerwaarde zijn voor elke landbouwer of tuinder. Voor de klant kan een (h)eerlijk product zijn dat een gevoel van ‘dichtbij’ geeft”.

West-Vlaamse identiteit

De West-Vlaamse hoeve- en streekproducten zorgen niet alleen voor positieve toeristische en ecologische impact, ze bepalen mee de West-Vlaamse identiteit. Achter elk product gaat een mooi verhaal schuil. “Een verhaal dat vaak een tipje van de sluier licht van ons ‘zijn’. Een verhaal van hard werken, maar vooral ook van aanvoelen. Aanvoelen van trends, van opportuniteiten en er vervolgens slim op inspelen. Deze verhalen zijn symptomatisch voor ons economisch weefsel”, aldus Jean de Bethune, gedeputeerde voor economie en voorzitter van de POM West-Vlaanderen. “Dat ondernemerschap verdient alle lof en steun. Temeer daar het ook opportuniteiten biedt aan andere ondernemers, zoals lokale middenstand en horeca om zich ook op hun beurt te onderscheiden”.


Alle activiteiten tijdens de Week van de Korte Keten en meer info: www.weekvandekorteketen.be

Attn.redactie / meer info:      
Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer, 0495 24 65  73
Bart Naeyaert, gedeputeerde en voorzitter Inagro, 050 40 31 91
Jean de Bethune, gedeputeerde en voorzitter POM West-Vlaanderen, 050 40 31 65Campagne_advertentie.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding