100% West-Vlaams zet Bart Syryn en zijn vrouw Joke van hoeveslagerij De Heerlijkheid in Vladslo in de bloemetjes. Als honderdste lid van de vzw West-Vlaamse Hoeveproducten, treden ze vanaf nu naar buiten als ‘100% West-Vlaams hoeveverkooppunt’. Publiek en pers kunnen kennismaken met het bedrijf en proeven van het heerlijke varkensvlees met liefde gekweekt en bereid.

100% West-Vlaams viert honderdste hoeveproducent

Het is een heus feestjaar voor de vereniging van West-Vlaamse hoeveproducenten, dat naar buiten treedt onder de merknaam ”100% West-Vlaams”. Naast de verwelkoming van het honderdste lid, viert de vereniging dit jaar ook haar vijftiende verjaardag. “Van bij de start in 2001 zaten producten recht van bij de boer al in de lift. We merken de laatste jaren niet alleen een stijgende vraag naar die verse en pure hoeveproducten. Het aanbod wordt ook diverser, denk maar aan de Markthal Lokaal in Deerlijk en de opstart van diverse Buurderijen in onze provincie. Ook zijn steeds meer landbouwers op zoek naar nieuwe verdienmodellen en korte keten-verkoop hoort daar zeker bij”, licht gedeputeerde Naeyaert toe.

Kwaliteit, professionaliteit en herkenbaarheid
 
100procentwvl_25072016.jpgHet is dan ook niet verwonderlijk dat de vereniging haar ledenaantal jaar na jaar zag groeien. Vandaag mogen 100 verkooppunten op de hoeve zichzelf het label “100% West-Vlaams” toe-eigenen. Die hoeves verwerken en verkopen hun eigen producten, zoals zuivel, vlees, groenten en fruit. 100% West-Vlaams staat enerzijds voor kwaliteit en professionaliteit. Anderzijds is het ook herkenbaar voor de consument en een hefboom voor samenwerking tussen producenten.
 
Onder het label 100% West-Vlaams maken Inagro, POM West-Vlaanderen en Westtoer met de steun van de Provincie West-Vlaanderen gezamenlijk promotie voor de West-Vlaamse hoeve- en streekproducten. Daarnaast kunnen de leden ook rekenen op advies en ondersteuning in de uitbouw van de korte keten-verkoop. Er worden nieuwe gezamenlijke initiatieven op poten gezet, zoals het succesvolle hoevepicknickconcept op zeventien boerderijen.
 
“Waarden van 100% West-Vlaams zijn ook onze waarden”
 
De heerlijkheid 2.jpg100% West-Vlaams inspireert en geeft een positieve dynamiek aan de West-Vlaamse landbouwers. Hoeveslagerij De Heerlijkheid stelt persoonlijk contact met de klant en verkoop in de korte keten voorop. “Dat is ook de visie van 100% West-Vlaams. We kunnen ons vinden in die waarden en willen dan ook graag deel uitmaken van de overkoepelende werking rond hoeve- en streekproducten in de provincie”, zegt Bart Syryn van De Heerlijkheid.
 
Bart koos onlangs voor een ommezwaai in zijn professionele loopbaan. Hij gaf zijn ontslag bij een industriële vleesverwerker en koos voor de opstart van een kleinschalig landbouwbedrijf. Een 90-tal varkens worden door hem met liefde verzorgd, verwerkt tot ambachtelijke vleeswaren en verkocht in de eigen hoevewinkel.
 
Bart is een man van principes. Zo streeft hij naar een gesloten kringloop op zijn bedrijf, koopt hij lokale grondstoffen aan bij collega-landbouwers en maakt hij alles zelf in zijn eigen slagerij. Ook zoekt hij naar samenwerkingen om zijn producten te vermarkten. Binnenkort gaat hij met de bakfiets in de straten van Brugge zijn vlees en dat van een collega-boer aanprijzen.
 
 
Meer info:
 
Contactpersonen:
 
Anneleen Dedeyne (inhoudelijk)
E anneleen.dedeyne@inagro.be
T 051 27 32 26
Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | Landbouw In Zijn Omgeving