Tijdens het laatste weekend van juni staat de tuin van kasteel ’t Hooghe in Kortrijk traditiegetrouw volledig in het teken van de roos. Voor de 56e keer kreeg de kweker van de best presterende nieuwe roos de ereprijs ‘Gouden Roos’. Daarvoor kwamen maar liefst 35 juryleden 86 nieuwe rozenvariëteiten keuren in de rozenproeftuin. Nieuwsgierigen kunnen de Rozentuin het hele jaar door gratis bezoeken.

56e internationale rozenkeuring in Kortrijk

Jaarlijks gaat een internationale jury van rozenkenners op zoek naar de best presterende nieuwe roos in de Rozentuin in Kortrijk. Dertien rozenkwekers uit vijf landen (België, Nederland, Denemarken, Frankrijk en Duitsland) waagden dit jaar hun kans. 86 variëteiten, waarvan 56 nieuwe, maakten deel uit van de prijskamp.

De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 23 juni een prijs toegekend. De kweker van de roos die het hoogste aantal punten behaalde, ontving de ereprijs: de zogenaamde “Gouden Roos”.

 
Rozenkeuring beloont sterke, goed groeiende en mooie rozen
 
Alle rozen die in aanmerking komen voor de titel zijn nog niet of hoogstens vijf jaar op de markt. Variëteiten die in de prijzen vallen, zijn gegarandeerd sterke, goed groeiende en mooie rozen. Met de keuring willen de Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de rozenliefhebbers, de selecteurs, de handel en de beroepstuinders objectief informeren over de waarde van de nieuwe rozen op de markt. De rozenkwekers vermelden de uitslagen van de verschillende rozenproeftuinen in hun catalogi. Voor de bloemenliefhebber die rozen wil aankopen, vormt dat een interessante leidraad.
 
Jury met Uruguayaanse voorzitster keurt rozen op diverse criteria
 
DSC_9295_LR.jpg

De geplante rozen blijven gedurende twee jaar in de proeftuin, waar een permanente jury ze het eerste jaar driemaal en het tweede jaar tweemaal beoordeelt en keurt. Aanvullend komt eind juni een internationale jury langs. Dit jaar konden de initiatiefnemers niemand minder dan Rosario Algorta de Carrau strikken als voorzitster. De Zuid-Amerikaanse tuinarchitecte is bekend voor haar rozentuinontwerpen. Daarnaast is ze voorzitster van de Uruguayaanse rozenvereniging en ondervoorzitster van de World Federation of Rose Societies.
 
De juryleden mogen zich uitspreken over de kenmerken ‘gewas’, ‘ziekte’, ‘bloei’ en ‘geur’. 30% van de punten gaan naar de groeikracht, de algemene ontwikkeling en bladertooi, 30% naar de weerbaarheid tegen ongunstige groeiomstandigheden en ziekten, 30% naar de bloeirijkheid, de decoratieve waarde van de bloembot, de bloemopeenvolging, de vorm, de kleur en 10% naar de geur van de bloemen. Wereldwijd groeit de vraag naar geurende rozen. Door het criterium ‘geur’ mee te nemen in de internationale keuring, worden selectiehuizen gestimuleerd om daarop in te zetten.
 
De rozen worden beoordeeld op hun geschiktheid voor de groeiomstandigheden die in (West-)Vlaanderen heersen en krijgen dus geen behandeling tegen ziekten. Zo kan de jury de variëteiten echt met elkaar vergelijken.
 
Continue verbetering van de proeftuin
 
De Internationale Rozentuin bij het kasteel ’t Hooghe is opgestart in 1959 en omvat een demonstratie- en een proeftuin. De rozendemonstratietuin beschikt onder meer over een prachtige collectie over de geschiedenis van de roos.
 
De aanleg van de tuin was in handen van de Provincie West-Vlaanderen. Inagro, het West-Vlaamse onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw, verzorgt de tuin met financiële steun van de stad Kortrijk. Om de kwaliteit te verbeteren, onderging de proeftuin deze winter enkele aanpassingen. Zo kunnen de rozen zich beter ontwikkelen.
 
Heel wat landen hebben een gelijkaardige internationale rozenproeftuin. Naast die in Kortrijk heeft België er ook nog een in Wallonië, met name in Le Roeulx. In het buitenland zijn de meest bekende rozenproeftuinen die van Rome, Madrid, Genève, Baden-Baden, Den Haag en La Bagatelle nabij Parijs.
 
Publieksprijs
 
DSC_9357_LR.jpg

Bezoekers van de Rozentuin mogen de publieksprijs ‘Stad Kortrijk’ bepalen. Van 25 juni tot 30 september kunnen ze hun top vijf opstellen van rozen in een deel van de Engelse tuin. Wie zijn of haar lijstje indient, maakt kans op een mooie prijs.
 
Deelnemers kunnen het stemformulier downloaden via www.rozentuinkortrijk.be of www.kortrijk.be. Ingevulde formulieren kunnen ze deponeren in de bus in de Rozentuin of mailen naar planning.opendomein@kortrijk.be. In oktober volgt de officiële uitslag met prijsoverhandiging.
 
Gratis bezoek aan de Internationale Rozentuin
 
De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis. Elke rozen- of tuinliefhebber zal er zijn gading vinden. In de demonstratietuin staan ruim 200 diverse variëteiten. De demonstratietuin is onderverdeeld in de ‘snijrozentuin’, de ‘Gouden Roos-tuin’, de ‘Engelse Tuin’ en de ‘Franse Tuin’. Elke roos of rozengroep is voorzien van de naam van de roos en de kweker. Het geheel bevindt zich in een heerlijk, groen kader. De Rozentuin is op zijn mooist van half juni tot eind augustus.
 
Belangstellenden die meer willen weten over rozen, kunnen de bezoekersgids gratis aanvragen via 051 27 32 00 of onthaal@inagro.be. Groepen kunnen de Rozentuin ook bezoeken onder begeleiding van een gids (reservatie via de Toeristische Dienst van de Stad Kortrijk).
 

Bijlagen
  • Uitslag Internationale Rozenkeuring 2017
  • Overzicht van de deelnemende rozen 2017

 

Meer info

Kathleen Storme - kathleen.storme@inagro.be - 051 27 33 87

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouw In Zijn Omgeving