Op zondag 10 september vindt de tweede editie van het landbouwfestival Krachtboer plaats in Dranouter. Dat festival brengt landbouw dichter bij de consument én laat landbouwers en professionals uit de landbouwsector samen nadenken over de toekomst. In de voormiddag inspireren landbouwers elkaar tijdens een veelbelovend symposium. Nadien vult topchef Kobe Desramaults alle hongerige magen tijdens het publieksfestival.

Krachtboer brengt consument en landbouwer samen

“Krachtboer gaat over voedsel en het hele systeem errond”, vertelt West-Vlaams gedeputeerde voor landbouw, Bart Naeyaert. “Consument en producent zijn met elkaar verbonden via voedsel, al valt dat vandaag niet zo sterk op.” Tijdens Krachtboer leren consumenten het verhaal en de herkomst van hun voedsel kennen. Landbouwers komen er samen om er na te denken over de uitdagingen in de voedselproductie.

 

Symposium voor en door landbouwers
Het festival opent net als bij de vorige editie met een gratis symposium. Inagro werkte samen met partners uit de land- en tuinbouwsector een apart programma uit voor landbouwers en professionals. Deelnemers mogen zich verwachten aan een diversiteit aan duurzame innovaties in land- en tuinbouw. Samen in dialoog over een duurzame toekomst in de agrosector is het doel.

In een panelgesprek werpen vijf landbouwers een blik op hun bedrijfsvoering: wat vinden zij belangrijk? Hoe gaan zij om met de toekomstige uitdagingen in de sector? Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag in vijftien rondetafelgesprekken. Samen met experts denken ze na over concrete en praktische oplossingen in diverse thema’s.
  
KRACHTBOER2016_141_LR.jpg“De manier van werken is op alle landbouwbedrijven anders, maar alle boeren werken rond dezelfde thema’s, zoals grond, afzet, rol van de overheid, samenwerking. Tijdens het symposium kunnen de boeren leren van elkaar en inspiratie opdoen uit de aanpak van hun collega’s”, aldus Bart Naeyaert.

Alle landbouwers zijn welkom
Het symposium op Krachtboer is van en voor landbouwers, met medewerking van onafhankelijke organisaties waarbij de boer terecht kan met zijn vragen. “Starters, anciens, gangbare landbouwers, biotelers,… alle landbouwers zijn welkom om te luisteren en mee te denken”, vult Helena Vandekerckhove van Inagro aan. “We nodigen hen uit om op 10 september aan te schuiven aan onze tafels. Wij zetten de koffie alvast klaar en zorgen voor koffiekoeken.”
 
De eerste editie prikkelde het enthousiasme van heel wat Vlaamse boeren. Deze keer kijken de initiatiefnemers over de grenzen heen. Naast de Vlaamse agrosector zijn ook Noord-Franse landbouwers uitgenodigd. Tijdens het symposium zullen zij hun ervaringen delen met collega’s uit Vlaanderen en vice versa.
 
Inschrijven voor het symposium van deze editie kan tot en met woensdag 6 september via www.krachtboer.be/symposium. Geïnteresseerden vinden er ook het volledige programma. Raadpleeg ook die website om de meest actuele informatie te vinden. Het symposium start om 9.15 u in het Muziekcentrum van Dranouter.
 
 

Publieksfestival voor consument en producent
KRACHTBOER2016_169_LR.jpgAansluitend op het symposium ontmoeten consument en producent elkaar op het publieksfestival van Krachtboer. Daarvoor werken de Provincie West-Vlaanderen en Inagro samen met Westanglia en Kobe Desramaults. Op de weide zal jong en oud kunnen genieten van muziek en randanimatie. Via onder meer de gastronomische eet- en drinkmarkt met regionale producenten, een plukwandeling, boerderijbezoeken, een docufilm en informatiestanden vertellen landbouwers hun verhaal.

 
Kobe Desramaults zet mee zijn schouders onder het evenement. Vanaf 11.30 u zal hij samen met zijn team een lunch bereiden. Florent Ladeyn en zijn gezelschap zullen ’s avonds het diner verzorgen. Beide topchefs werken met de lokale producten die deelnemers ook zullen terugvinden op de boerenmarkt. Lunch en diner vinden plaats op het festivalterrein. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via www.krachtboer.be.
 
 
Praktisch
Krachtboer vindt plaats op zondag 10 september 2017 in de omgeving van het Muziekcentrum van Dranouter (Dikkebusweg 234). Er is kosteloze parkeergelegenheid net voor het muziekcentrum (straat inrijden) en overal in het dorp. Recht tegenover het muziekcentrum is parkeren betalend.
 
Landbouwers die deelnemen aan het symposium zijn welkom vanaf 9.15 u. Het symposium sluit af om 12.45 u. Het festival start om 11.30 u en sluit af om 23.00 u.
Voor meer informatie en inschrijving: www.krachtboer.be.
 
 
 
Logobanner_krachtboer_LR.jpg
Krachtboer is mogelijk dankzij de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.