Mestgassen zijn gevaarlijk. Daarom is het provinciebestuur in samenwerking met de brandweerzones gestart met verschillende uitleendepots over de hele provincie waar je beschermmateriaal gratis kan ontlenen.

Opleiding en opstart uitleendepot beschermmateriaal mestgassen in West-Vlaanderen

Het gevaar van mestgassen is veehouders zeker bekend. Jammer genoeg gebeuren er nog steeds ongevallen, soms met dodelijke afloop. Als provincie willen we niet alleen op het gevaar wijzen, maar ook oplossingen aanreiken.

We bieden vandaag de dag al over heel de provincie de mogelijkheid om beschermmateriaal te ontlenen. In samenwerking met de brandweer zijn er verschillende uitleendepots opgestart.

Met het meettoestel meet je de aanwezigheid van mestgassen en krijg je een waarschuwing als de concentratie te hoog is. Meten kan in de stal en in de mestput. Met het persluchttoestel kan je op een veilige manier in de mestkelder afdalen. Het harnas met levenslijn maakt het mogelijk om een persoon in nood te evacueren.

Je kan een veiligheidspakket gratis ontlenen in de brandweerkazernes van Diksmuide (051 50 19 32), Ieper (057 23 95 50), Kortrijk (056 22 44 44), Tielt (051 80 60 00), Gistel (050 68 19 65) en Oostkamp (050 68 19 65).

Een veiligheidspakket kan enkel ontleend worden aan veehouders die een opleiding gevolgd hebben. Zo’n opleiding duurt drie uur. Door de opleiding kan je veilig met de ademhalingsbescherming en het detectietoestel werken.

Morgen ontvang je een uitnodiging voor deze opleiding.