Recent werden in de Westhoek de eerste partijen vlinderbloemigen getoast. De mobiele toaster was voor een reeks demonstraties in Noord-Frankrijk. Een biologische melkveehouder uit West-Vlaanderen maakte van die gelegenheid gebruik om veldbonen en een eigen mengteelt van gerst met erwten te laten toasten. Met een hittebehandeling werd het eiwit bestendiger gemaakt om de voederkwaliteit te verhogen. Zo kunnen veehouders eiwitrijk krachtvoeder op basis van soja uitsparen.

Eerste toasts van vlinderbloemigen in Vlaanderen
In een mengteelt met graan vormen vlinderbloemigen vaak een vast onderdeel van het teeltplan in de biologische veehouderij. Biologische veehouders tonen dan ook veel belangstelling voor het toasten van vlinderbloemigen. In het CCBT-project 'Toasten Vlinderbloemigen' halen we daarom later dit jaar een toaster naar Vlaanderen. Biologische veehouders zullen de kans krijgen om hun oogst te laten toasten.

Ben je ook als gangbare landbouwer met veldbonen, erwten of sojabonen geïnteresseerd in het toasten? Wil je in het najaar gebruikmaken van de mobiele toaster in Vlaanderen? Neem dan contact op met Luk Sobry via Luk.Sobry@inagro.be of 051 27 32 51. We houden je dan op de hoogte van de planning.
Ondertussen houdt Inagro het rantsoen en de dierprestaties op het pioniersbedrijf nauwlettend in de gaten. ILVO onderzoekt stalen van de getoaste producten om een nauwkeurige inschatting te maken van de voederwaarde.