Op 18 maart 2019 bracht de b2b-smaakmarkt een honderdtal producenten en ambachtslieden uit Hauts-de-France, Oost- en West-Vlaanderen en Wallonië samen. Tijdens de eerste editie van deze Frans-Belgische professionele kennismakingsbeurs stelden vaklui hun heerlijke producten voor aan chef-koks, aankopers, distributeurs, horeca-uitbaters en retailers. Van biologische sappen, verfrissende streekbiertjes, traaggeroosterde koffie tot kwalitatief hoevevlees en verse groenten en fruit: unieke en lokale producten met een boeiend verhaal stonden centraal.     

    
B2b-smaakmarkt: karaktervol voedingstrefpunt voor foodprofessionals

19 West-Vlaamse hoeveproducenten aanwezig     

De b2b-smaakmarkt was geen verkoopsbeurs, wel een kennismakingsbeurs. Gepassioneerde vaklui stelden op de business-to-businessbeurs trots en vol enthousiasme hun delicatessen voor. De exposanten namen de tijd om hun verhaal uit te dragen tijdens een eerste persoonlijk contact in een gemoedelijk kader.      

Iets meer dan honderd exposanten met karaktervolle, authentieke en artisanale producten waren te vinden op deze beurs. Ze kregen een plaats in een van de volgende zes categorieën: dranken (36), zoet en hartig (21), zuivel (14), vis en vlees (14), groenten en fruit (13) en distributie (4). 19 West-Vlaamse hoeveproducenten lieten de bezoekers van hun standen proeven van hun producten en hun verhaal. Een 500-tal foodprofessionals maakten kennis met die producenten. De beurs richtte zich op chef-koks, foodprofessionals, grossisten, aankopers en eigenaars van een horeca-, delicatesse- of retailzaak.     


    

Grensoverschrijdende samenwerking     

De b2b-smaakmarkt was een nauwe samenwerking tussen twee Interreg-projecten: Filière AD-T en Reframe. Maar liefst 23 organisaties uit Noord-Frankrijk, Wallonië, West- en Oost-Vlaanderen sloegen hierbij de handen in elkaar.     

De exposanten kwamen uit de projectregio’s. Ze zijn vaak kleine kmo’s met weinig of geen professionele beurservaring. De omkadering van de b2b-smaakmarkt maakte de instapdrempel voor hen zo klein mogelijk, met begeleiding en zonder instapkosten.     

In West-Vlaanderen bestaat zo’n smaakbeurs voor professionele klanten al langer in de schoot van de werking van 100% West-Vlaams, in een organisatie van POM West-Vlaanderen en Inagro. Na vijf geslaagde provinciale beurzen groeide het idee voor deze eerste Frans-Belgische samenwerking.     


    

Korte keten en lokale productie een gezicht geven     

Bovenal wilden de organisatoren van de b2b-smaakmarkt professionele klanten lokale producenten leren kennen. Daarnaast gaf de beurs korte keten en lokale productie een gezicht en inspireerde ze professionals. Tot slot stimuleerde de smaakmarkt de economische activiteit voor exposanten (in afzet) en afnemers (in uitstraling, differentiatie en inspelen op consumptietrends). De beurs bracht zo nieuwe en duurzame zakenrelaties tot stand.     

Meer info: www.smaakmarkt.eu    


    

Contactgegevens
    

InagroPOM West-Vlaanderen
Ieperseweg 87Koning Leopold III-laan 66
8800 RUMBEKE-BEITEM8200 BRUGGE
Anneleen DEDEYNEStephanie VAN LANCKER
T +32 51 27 32 26M +32 499 63 87 43
anneleen.dedeyne@inagro.bestephanie.vanlancker@pomwvl.be

 
De b2b-smaakmarkt is een (h)echte samenwerking tussen twee Europese projecten: Filière AD-T (Interreg France-Wallonie-Vlaanderen) en REFRAME (Interreg North Sea Region).    

   
logo's b2b_DEF.jpg


 
Met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling  

 
Beelden bij dit persbericht zijn vrij te gebruiken mits bronvermelding (Inagro).  

   

   
Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding