Het voorbije weekend stond de tuin van kasteel ’t Hooghe in Kortrijk traditiegetrouw volledig in het teken van de roos. De kweker van de best presterende nieuwe roos kreeg op vrijdag 28 juni de 58e ereprijs ‘Gouden Roos’. Daarvoor kwamen maar liefst 41 juryleden de 99 nieuwe rozenvariëteiten keuren in de rozenproeftuin. Tijdens het tweejaarlijkse Rozenfeest op zondag 30 juni maakten jong en oud op een actieve manier kennis met de geuren en smaken van de roos. Nieuwsgierigen kunnen de Rozentuin het hele jaar door gratis bezoeken.

58e internationale rozenkeuring in Kortrijk

Jaarlijks gaat een internationale jury van rozenkenners op zoek naar de best presterende nieuwe roos in de Rozentuin in Kortrijk. Dertien rozenkwekers uit vijf landen (België, Nederland, Denemarken, Frankrijk en Duitsland) waagden dit jaar hun kans. Alle selecteurs brachten zo maar liefst 99 rozen samen. De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 28 juni een prijs toegekend. De kweker van de roos die het hoogste aantal punten behaalde, ontving de ereprijs: de zogenaamde “Gouden Roos”.

 

Rozenkeuring beloont sterke, goed groeiende en mooie rozen
 
Alle rozen die in aanmerking kwamen voor de titel zijn nog niet of hoogstens vijf jaar op de markt. Varianten die in de prijzen vielen, zijn gegarandeerd sterke, goed groeiende en mooie rozen. Met de keuring willen de Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de rozenliefhebbers, de selecteurs, de handel en de beroepstuinders objectief informeren over de waarde van de nieuwe rozen op de markt. De rozenkwekers vermelden de uitslagen van de verschillende rozenproeftuinen in hun catalogi. Voor de bloemenliefhebber die rozen wil aankopen, vormt dat een interessante leidraad.
 

Jury met Luxemburgse voorzitster keurt rozen op diverse criteria
 
De geplante rozen blijven gedurende twee jaar in de proeftuin, waar een permanente jury ze het eerste jaar driemaal en het tweede jaar tweemaal beoordeelt en keurt. Aanvullend komt eind juni een internationale jury langs. Dit jaar konden de initiatiefnemers Mireille Steil strikken als voorzitster. Zij is voorzitster van de Luxemburgse rozenvereniging en ondervoorzitster van de Europese tak van de World Federation of Rose Societies.
 
De juryleden mogen zich uitspreken over de kenmerken ‘gewas’, ‘ziekte’, ‘bloei’ en ‘geur’. 30% van de punten gaan naar de groeikracht, de algemene ontwikkeling en bladertooi, 30% naar de weerbaarheid tegen ongunstige groeiomstandigheden en ziekten, 30% naar de bloeirijkheid, de decoratieve waarde van de bloembot, de bloemopeenvolging, de vorm, de kleur en 10% naar de geur van de bloemen. Wereldwijd groeit de vraag naar geurende rozen. Door het criterium ‘geur’ mee te nemen in de internationale keuring, worden selectiehuizen gestimuleerd om daarop in te zetten.
 
De rozen worden beoordeeld op hun geschiktheid voor de groeiomstandigheden die in (West-)Vlaanderen heersen en krijgen dus geen behandeling tegen ziekten. Zo kan de jury de variëteiten echt met elkaar vergelijken.

Renovatie herstelt kasteel in oorspronkelijke staat
 
De Internationale Rozentuin bij het kasteel ’t Hooghe is opgestart in 1959 en omvat een demonstratie- en een proeftuin. De rozendemonstratietuin beschikt onder meer over een prachtige collectie over de geschiedenis van de roos. De aanleg van de tuin was in handen van de Provincie West-Vlaanderen. Inagro, het onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw, verzorgt de tuin met financiële steun van de stad Kortrijk.
 
De Provincie West-Vlaanderen investeerde recent in de restauratie van kasteel ’t Hooghe. Die renovatie zal het kasteel voor een groot stuk in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Op de bovenverdiepingen worden vergaderlokalen en bureaus ingericht. Het gebouw krijgt ook een nieuwe lift. Om het kasteel helemaal tot zijn recht te laten komen, zijn ook de omgeving en de parking heraangelegd. Zo krijgen voorbijgangers en bezoekers een unieke blik op het kasteel.
 
Heel wat landen hebben een gelijkaardige internationale rozenproeftuin. Naast die in Kortrijk heeft België er ook nog een in Wallonië, met name in Le Roeulx. In het buitenland zijn de meest bekende rozenproeftuinen die van Rome, Madrid, Genève, Baden-Baden, Den Haag en La Bagatelle nabij Parijs.
 

Rozenfeest en publieksprijs
 
Tijdens het tweejaarlijkse Rozenfeest op zondag 30 juni ontdekken jong en oud de wereld van geuren en smaken van de roos. Via verschillende zie-, doe- en proefactiviteiten maken ze kennis met alle aspecten van de roos. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 10 en 17 uur.
 
Van 30 juni tot 30 september mogen bezoekers van de Rozentuin ook de publieksprijs ‘Stad Kortrijk’ bepalen. Wie zijn of haar top vijf rozen in een deel van de Engelse tuin kiest, maakt kans op een mooie prijs. Deelnemers kunnen het stemformulier downloaden via www.rozentuinkortrijk.be of www.kortrijk.be. Ingevulde formulieren kunnen ze deponeren in de bus in de Rozentuin of mailen naar planning.opendomein@kortrijk.be. In december volgt de officiële uitslag met prijsoverhandiging.

Gratis bezoek aan de Internationale Rozentuin
 
De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis. Elke rozen- of tuinliefhebber zal er zijn gading vinden. In de demonstratietuin staan ruim 200 diverse variëteiten. De demonstratietuin is onderverdeeld in de ‘snijrozentuin’, de ‘Gouden Roos-tuin’, de ‘Engelse Tuin’ en de ‘Franse Tuin’. Elke roos of rozengroep is voorzien van de naam van de roos en de kweker. Het geheel bevindt zich in een heerlijk, groen kader. De Rozentuin is op zijn mooist van half juni tot eind augustus.
 
Belangstellenden die meer willen weten over rozen, kunnen de bezoekersgids gratis aanvragen via 051 27 32 00 of onthaal@inagro.be. Groepen kunnen de Rozentuin ook bezoeken onder begeleiding van een gids (reservatie via de Toeristische Dienst van de Stad Kortrijk).
Gekoppelde thema's & sectoren: -- Algemeen --