Ruwvoeders of krachtvoederachtige kuilproducten (zoals deegrijp graan met veldbonen en CCM) kunnen een aantal voordelen hebben in de bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan de voederopname, de darmgezondheid, de voederkost en het dierenwelzijn. Wat zijn jouw ervaringen als varkenshouder met het voederen van ruwvoeders of krachtvoederachtige kuilproducten? Deel ze met ons via e-mail.

Gezocht: varkenshouders die ruwvoeders of vochtige krachtvoeders gebruiken

In het nieuwe project OPTISPEEN willen we onderzoeken hoe we de biggen aan het eten krijgen met ingekuilde (ruw)voeders via de voedering aan de zeugen. Zo kunnen we de voederopname van de biggen verhogen om zo de speendip te beperken.

In het project OPTISPEEN is het de bedoeling een oplossing te vinden voor de problematische voederopname bij biologische biggen voor en na spenen. Daarom zal onderzocht worden wat de mogelijkheden zijn van het voederen van ingekuilde voeders voor zowel de lacterende zeugen als de biggen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze voeders van nature zuur zijn, en dus een gunstig effect hebben op de darmontwikkeling. Bovendien worden ze door de meeste varkens vlot opgenomen omwille van de licht zurige smaak.  

Naast de toepassing in de biologische varkenshouderij willen we ook onderzoeken wat de mogelijkheden van ingekuilde (ruw)voeders zijn in de gangbare varkenshouderij. We denken dan vooral aan het effect op voederopname en speendip bij de biggen en darmgezondheid en voederopnamecapaciteit bij de zeugen die mogelijks beïnvloed kunnen worden door gebruik te maken van die ingekuilde voeders.  

Ben je een varkenshouder die ingekuilde (ruw)voeders gebruikt bij de drachtige en/of lacterende zeugen en wil je jouw ervaringen delen? Neem dan contact op met onderstaande personen.  

  • An Cools: an.cools@inagro.be - +32 51 14 03 19  
  • Luk Sobry: luk.sobry@inagro.be - +32 51 27 32 51  
  • Kevin De Ceuleners: kevin.deceuleners@inagro.be - +32 51 14 03 50  

 

 

ccbtoptispeen.jpg 

Gekoppelde thema's & sectoren: Biologische Productie | Melkveehouderij | Varkenshouderij