Deze zomer ondersteunt de Provincie West-Vlaanderen West-Vlaamse ondernemers om belevingsvolle activiteiten te organiseren voor het brede publiek. Inagro werkt mee en biedt gratis begeleiding aan land- en tuinbouwers die een coronaveilige actie of activiteit willen organiseren. Geert Vandenbussche en Sofie Vanpeperstraete van de Biezenhoeve in Watou grepen hun kans en verwelkomen dit weekend jong en oud op hun pop-upkampeerterrein. Zo zetten ze hun melkveebedrijf én de landbouw in de kijker. “Het is zo ontzettend fijn en verrijkend om mensen op onze boerderij te ontvangen”, getuigt Sofie.

Jong en oud kamperen op Biezenhoeve in Watou

Op 25 en 26 juli zetten Geert Vandenbussche en Sofie Vanpeperstraete de deuren van hun melkveebedrijf in Watou open voor het publiek. Op de Biezenhoeve zullen twintig kampeerders genieten van een nachtje kamperen en activiteiten op de boerderij. Sofie zette het weekend op touw met de hulp van Inagro en coach Mieke Vergote van Miessentiel. “Mieke hielp het concept vorm te geven. We verfijnden het programma, de prijszetting en de communicatie”, verduidelijkt ze. “Dankzij de samenwerking leerden we onze website eens vanuit een andere hoek te bekijken.”

Het resultaat is een programma boordevol activiteiten. Daarvoor werken Geert en Sofie samen met twee natuurgidsen. “Deelnemers leren vilten en laten zich verrassen op ons blotevoetenpad doorheen de boerderij. Ze gaan op verkenning in de stallen en helpen de boer een handje. ‘s Avonds smullen ze van ons eigen worstenbroodje op een vuurschaal en luisteren ze naar spannende verhalen bij het vuur.” Op zondag schuiven de kampeerders aan tafel aan voor een heerlijk ontbijt met hoeveproducten. Nadien volgt een yoga-initiatie in de weide.
 
 
Antwoord bieden op gevolgen van coronacrisis
 
Via de gratis begeleiding komen de Provincie West-Vlaanderen en Inagro tegemoet aan de gevolgen van de coronacrisis in de land- en tuinbouwsector. Tegelijk willen ze boer en burger dichter bij elkaar brengen. “Net als veel andere sectoren voelen de land- en tuinbouwers de crisis op diverse vlakken. Zo zagen boeren die werk maken van verbredingsactiviteiten en hoevetoerisme een deel van hun inkomsten wegvallen. Sinds toerisme in eigen land opnieuw mogelijk is, stellen we alles in het werk om de sector te helpen, ook land- en tuinbouwers die geen ervaring hebben met landbouwverbreding”, vertelt Muriël Derycke van Inagro.
 
Die ondersteuning wordt gewaardeerd, ook bij de Biezenhoeve. “We organiseren onze activiteiten in de eerste plaats omdat we dat graag doen en er energie uithalen. Uiteraard is het ook fijn dat we er een extraatje aan verdienen”, vult Sofie aan. “Het voorjaar viel tegen, maar ik blijf erin geloven dat wij als landbouwer een belangrijke schakel zijn. We mogen best wel trots zijn op hetgeen we elke dag verwezenlijken, vaak achter de schermen. Zodra we onze deuren openzetten, ervaar ik dat heel wat bezoekers écht respect hebben voor ons.”
 
 
Nog de hele zomer lang gratis ondersteuning
Nog tot het einde van de zomer kunnen land- en tuinbouwers een aanvraag indienen voor gratis begeleiding. “We zoeken landbouwbedrijven uit verschillende sectoren en regio’s die een idee hebben voor een leuke zomeractiviteit op of rond hun boerderij. Denk bijvoorbeeld aan een origineel bezoek, een coronaveilig optreden in de wei, een proeverij van producten, een fietstocht langs de velden of een uitgewerkt landbouwleerpad”, verduidelijkt Muriël. Sofie kan de begeleiding enkel aanbevelen: “Ons traject was verrijkend, zinvol, effectief en efficiënt. We waarderen de snelheid en flexibiliteit in de samenwerking met Inagro en Miessentiel, die zich vlak voor de zomervakantie engageerden om onze activiteit mee vorm te geven.”
 
> Meer info is te vinden op www.inagro.be/corona.
> Meer beleving deze zomer in West-Vlaanderen: www.ikzomerwestvlaams.be.
 
 
Foto's: David Samyn 
Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding