Inagro, het ILVO en het PCLT ontwikkelden 4 filmpjes met tips en tricks om het bemesten in optimale omstandigheden en met het hoogste rendement uit te voeren. Het opvolgen van de tips, leidt tot minder verlies en helpt bij een betere waterkwaliteit.  
Tijdens de windermaanden kunnen de landbouwers zich al goed voorbereiden en bijvoorbeeld de aanbevelingen over het onderhoud van de kunstmeststrooier toepassen. Veel van de andere raadgevingen uit de instructiefilmpjes zijn toepasbaar op het moment van het bemesten zelf.

Nieuwe instructiefilmpjes over kunstmest dragen bij tot minder verlies en een betere waterkwaliteit

Binnen het demonstratieproject ‘Bemesten is geen randgebeuren!’ worden verschillende technieken en maatregelen rond doordachte bemesting met meststoffen uitgelegd. Een optimaal gebruik van de kunstmeststrooier heeft immers als gevolg dat er minder kunstmest gebruikt wordt én resulteert op termijn dus ook in een betere waterkwaliteit. Winst voor de landbouwer én de natuur.

Door de coronamaatregelen beslisten Inagro, het ILVO en het PCLT om in plaats van demonstratiemomenten, instructiefilmpjes te ontwikkelen om de landbouwers en loonwerkers tips door te geven rond het optimaal gebruik van de kunstmeststrooier. ‘Op het demonstratiemoment vorig jaar, bereikten we een 40-tal landbouwers. Zij vonden het interessant dat de tips meteen zo praktisch toepasbaar zijn. We zijn blij dat we door het ontwikkelen van deze filmpjes nu een ruimer publiek kunnen bereiken’, vertelt Franky Coopman, adviseur bodem in Inagro.

In het instructiefilmpje rond het afstellen en instellen van de kunstmeststrooier krijgen landbouwers en loonwerkers onder andere tips over hoe ze hun kunstmeststrooier deze winter kunnen onderhouden door het toestel proper te maken en versleten onderdelen te vervangen.  
In de andere instructiefilmpjes, komen de landbouwers alles te weten over de ideale omstandigheden om te strooien, de beste samenstelling van de kunstmeststoffen en het onderhoud van de perceelsranden langs waterlopen.

De instructiefilmpjes en meer info over hun inhoud, zijn terug te vinden op de site van Inagro: www.inagro.be/Artikel/guid/6941 of klik hieronder door op de afbeeldingen.

 

Afstelleneninstellenvandekunstmeststrooier.png
Kwaliteitsvolennauwkeurigbemesten.jpg
Bemestenisgeenrandgebeuren.png
Onderhoudperceelsranden.png

EuropeesLandbouwfonds4nov2020.jpg

Gekoppelde thema's & sectoren: Bodem En Bemesting