Eén jaar na de geslaagde productie van meer dan 10.000 pootvisjes in een zelfgebouwde pilootinstallatie werd er de voorbije wintermaanden hard gewerkt aan de bouw van een innovatieve, geautomatiseerde ‘hatchery’ of broedinstallatie die de onderzoeksmogelijkheden in de kweek van snoekbaars uitbreidt en versterkt.

Inagro neemt nieuwe broedinstallatie voor snoekbaars in gebruik

In het Praktijkcentrum Aquacultuur van Inagro werden vorig jaar meer dan 10.000 pootvissen geproduceerd. Gebaseerd op deze ervaring en de samenwerking met enkele Duitse onderzoekscentra heeft Inagro nu een nieuwe ‘hatchery’ gebouwd die uniek  is in België.
 
Met dit innovatieve systeem worden twaalf tanks van elk 200 liter automatisch gereinigd met een robotarm (gebouwd door de firma Kunststoff-Spranger GmbH uit Duitsland). Dit is een belangrijke besparing op arbeid en verhoogt de hygiëne in de tanks aanzienlijk. De belichting (afkomstig van TMC in Groot-Brittanië) kan ieder lichtregime van de wereld nabootsen. In Inagro wordt die gebruikt om de zonsopgang en zonsondergang te simuleren wat de stress bij de kleine larven beperkt. Alles met zuinig led licht uiteraard. Ook voor deze hatchery werd een zuiveringsinstallatie gebouwd (met behulp van de Belgische firma TROME) zodat het waterverbruik minimaal blijft.
 
Om alles vloeiend te laten verlopen en zo een aangename dag te creëren voor onze vissen met mooie zonsopgang, vers water, propere wanden en vloer zorgde het Vlaamse bedrijf CATAEL ervoor dat alles gestuurd wordt met een PLC-sturing en gevisualiseerd op de computer. Aangezien deze broze larven met 20.000 in 1 tank zwemmen is constante opvolging essentieel.
 
Momenteel worden in de nieuwe opstelling zo’n 200.000 larven van 3 weken oud, geboren in Inagro, opgekweekt op verschillende voederregimes. 
 
Met deze investering ondersteunt Inagro verder de prille aquacultuur sector met haar onderzoek en praktijkervaring. Dit werd financieel mogelijk gemaakt met de hulp van de Provincie West-Vlaanderen, Vlaanderen en het Europese Visserij Fonds.
 
Een bezoekje  aan de nieuwe installatie voor beeldmateriaal of een extra woordje uitleg is combineerbaar met de reeds geplande persontmoeting ‘Inagro bouwt een nieuwe dakserre’ die plaatsvindt in Inagro op dinsdagvoormiddag 9 juni tussen 10u-12u.


Meer info:
Stefan Teerlinck
E stefan.teerlinck@inagro.be
T 051 27 33 89

Documenten

Gekoppelde thema's & sectoren: Aquacultuur