Kleinschalige vergisting won de voorbije vier jaren sterk aan belang. Om de sector optimaal te informeren over het marktaanbod vandaag presenteren Inagro, VCM, Biogas-E & DLV InnoVision u deze publicatie met praktijkvoorbeelden en een overzicht van constructeurs in binnen- & buitenland.

Kleinschalige vergisting - praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland

De brochure ‘Kleinschalige vergisting - Praktijkvoorbeelden in binnen- & buitenland’ stelt enerzijds vijf uitgebreide praktijkvoorbeelden voor van bedrijven die een investering deden in kleinschalige vergisting. Hierbij wordt zowel ingegaan op de inpassing van de technologie op het bedrijf als op enkele technische en economische gegevens. De vijf praktijkvoorbeelden zijn:

  1. de microvergister op runderdrijfmest bij Zuivelhoeve Dendauw in Sint-Eloois-Winkel
  2. de pocketvergister op o.m. afgestookte witloofwortels bij Joluwa te Nijvel
  3. de demovergister op het varkens- & mestverwerkingsbedrijf Ivaco te Gistel
  4. de pocketvergister op melkveehouderij & zuivelfabriek Den Eelder in Nederland
  5. de droge pocketvergistingsinstallatie op de paardenhoeve van Thierry de Pas in Frankrijk.

De brochure bevat ook de resultaten van de marktstudie die werd uitgevoerd door Biogas-E en Inagro. In totaal kwamen zij uit op 61 bedrijven: heel wat pilootprojecten, maar zoals eerder vermeld ook enkele bedrijven die al heel wat kleine (en vaak ook grote) installaties realiseerden.


Met deze brochure willen de auteurs (Biogas-E, VCM, DLV InnoVision & Inagro) tegemoet komen aan de vraag van landbouwers naar meer informatie m.b.t. wat er op vlak van kleinschalige vergisting vandaag op de markt is.

Gekoppelde thema's & sectoren: Energie En Groene Grondstoffen | Melkveehouderij