De herdenking van 100 jaar WOI leeft vandaag – en zeker in de Westhoek - heel sterk. Hoevewinkels, bezoekboerderijen,… krijgen heel wat vragen van klanten of bezoekers. Een correct antwoord is niet altijd makkelijk te geven en de vele kleine WOI verhalen van de boerderij zijn soms moeilijk te ontrafelen. Met het project 'WOI op ’t Erf’ slaan Inagro en het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) de handen in elkaar om de West-Vlaamse landbouwers te ondersteunen in het opzoekingswerk.

West-Vlaamse landbouwers op zoek naar hun WOI-verleden

De ‘Groote Oorlog’ leeft verder in vele objecten, gebouwen, landschappen en verhalen. Naast oorlogsmonumenten, kerkhoven en loopgraven, zijn ook boerderijen een interessante geschiedkundige bron van de Eerste Wereldoorlog. Die hoeves die vaak klanten of bezoekers over de vloer hebben (hoeveproducenten, bezoekboerderijen en hoevelogies), krijgen
dan ook steeds meer vragen naar verhalen uit die periode.

De geschiedenis van een hoeve met zijn bewoners geeft dan ook een boeiende kijk op het leven van alledag tijdens de bezetting. Hoe was het om met de soldaten samen te leven? Welke impact hadden de opeisingen op de landbouwproductie? Wat schafte de pot? Het zijn maar enkele van de vele vragen die landbouwers zich stellen.

De zoektocht naar die geschiedenis en die verhalen is niet eenvoudig. Daarom wilen Inagro en het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) met het project ‘WOI op ’t erf’ de landbouwbedrijven ondersteunen om die historische kennis boven te halen en te delen met hun klanten of bezoekers.

Het project ‘WOI op ’t Erf’ omvat 3 elementen:

  • het aanreiken van een handige onderzoekstool op maat;
  • de begeleiding van de zoektocht naar oude bronnen tijdens workshops;
  • het ontwikkelen van een visuele drager om te integreren in het publieksgericht aanbod van de hoeves.

Met de resultaten kunnen de landbouwers aan de slag om deze boeiende agrarische geschiedenis meer zichtbaar te maken voor het grote publiek.

In het najaar van 2014 ging al een eerste vormingsmoment door in de Beauvoordse Walhoeve (Veurne). De sessie gaf een algemene schets over het leven op het platteland in (onbezet) België en ging vervolgens dieper in op de verschillende informatiebronnen.

Vorige week zetten de landbouwers de theorie om in de praktijk. Ze gingen zelf aan de slag om informatie specifiek over hun boerderij en regio te verzamelen. In de stadsbibliotheek van Ieper startten ze met hun onderzoek waarbij ook het stadsarchief werd aangedaan. In de namiddag bezochten de landbouwers het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum (IFFM). Hier vonden ze heel wat interessant materiaal. Zo leverden de vele luchtfoto’s, genomen tijdens WOI, spectaculaire beelden op.

In maart wordt een volgende sessie gepland en zetten landbouwers hun zoektocht verder in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum (IFFM). In april wordt de ontwikkelde visuele dragers voorgesteld aan het grote publiek.

"Nooit geweten dat onderzoek voeren zo vermoeiend was. De mensen van CAG en Inagro helpen ons echt goed verder".  Deelnemende hoeve.

Meer informatie:

www.boterbijdeviswo1.be
www.hetvirtueleland.be

Dit project werd gerealiseerd met financiële steun van het Departement Landbouw en Visserij en de Provincie West-Vlaanderen.

Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | Landbouw In Zijn Omgeving