In het kader van het jaarlijkse kmo-event van Agreon brachten medewerkers of bedrijfsleiders van een 35-tal West-Vlaamse kmo's een bezoek aan een innovatieve led installatie van pluimveebedrijf NV Kranenburg. Met dit event wil Agreon aanzetten tot meer cleantech innovaties door inspiratie en samenwerking.

West-Vlaamse kmo's vinden inspiratie in innovatieve led toepassingen in de pluimveestal van NV Kranenburg

Agreon is een netwerk van West-Vlaamse kmo’s die innovatieve producten en diensten ontwikkelen voor de landbouwsector met als doel de landbouwsector groener te maken en de kmo’s economisch te versterken.

Het event vond dit jaar plaats op woensdagavond 13 mei in Zandvoorde (Ieper) bij NV Kranenburg. Deze site werd in 2011 aangekocht door Broeierij Ghekiere uit Wevelgem die er in juni 2015 wil starten met de kweek van 81.000 kuikens. De kmo MyLite uit Diksmuide met 8 werknemers in dienst en lid van Agreon, verzorgde de LED-verlichtingsinstallatie van de gerenoveerde stallen. Voorheen werd op een andere locatie eigendom van Ghekiere op vraag van zaakvoerder Filip Ghekiere en hun bedrijfsdierenarts reeds met succes LED-verlichting toegepast. Doel was toen het bereiken van meer rust bij de dieren door een lagere lichtsterkte tijdens de dag, met toch een simulatie van daglichtregime op twee momenten tijdens de dag. Met de klassieke lichtbronnen lukte dit niet, LED-verlichting daarentegen kan eenvoudig gedimd worden qua lichtsterkte terwijl iedere plaats in de stal even helder blijft. Bovendien resulteert dit dimmen in een benodigd lager vermogen en dus een lager verbruik, dit kan tot 70% reductie zijn!

De LED armaturen van myLite zijn ammoniakbestendig en vallen in de categorie IP 67. Doordat de LED-lamp bestaat uit 4 afzonderlijke LED-plaatjes dient bij defect niet steeds de ganse armatuur vervangen te worden. Bovendien kan iedere lamp in de stal een apart IP-adres meekrijgen en kan men bijvoorbeeld boven één voedertrog met nog heel wat voeder een hogere lichtsterkte genereren om de kippen te stimuleren hier voeder op te nemen alvorens de ganse voederlijn terug opstart om de troggen bij te vullen.
Een andere bijzonderheid is dat LED-verlichting uitstekend presteert bij lagere temperaturen, dit in tegenstelling tot TL-verlichting die moeilijk opstart bij koude en zwakker schijnt. Dit weet ook Delhaize die reeds zijn koelkastrekken in zijn winkels uitrustte met deze technologie.

In een tweede luik lichtte Dorine Gevaert, projectverantwoordelijke van Spin West, de spin-off strategie van de Provincie West-Vlaanderen toe. Dit omvat een kosteloos begeleidingstraject voor bedrijven met als doel de detectie en het stimuleren van nieuw valorisatiepotentieel bij bedrijven dat kan leiden tot nieuwe bedrijvigheid. Doorheen een begeleidingstraject word je als kmo intensief gecoacht vanaf de haalbaarheid van een nieuw idee tot en met de creatie van een nieuwe spin-off of dochteronderneming met de nodige aandacht voor intellectuele eigendom. Één van de Agreon kmo leden liet zich alvast met succes begeleiden in een dergelijk traject.
Afsluiten gebeurde met een netwerkreceptie waarbij de 35-tal aanwezige kmo’s met elkaar in dialoog gingen en heel wat nieuwe contacten werden gelegd.

Documenten

Gekoppelde thema's & sectoren: