De afgelopen maanden organiseerden we talrijke brainstormsessies met landbouwers en bedrijven in Vlaanderen en Nederland. Samen dachten we na over het ontwerp van een veelzijdige agrorobot. Het werd meteen duidelijk dat flexibiliteit essentieel is, zowel bij de aansturing, de type bewegingen en functionaliteiten van de agrorobot. Na veel denk- en tekenwerk kunnen we starten met de constructie van de robot en bijhorende werktuigen. In dit nieuwsbericht lees je meer over de technische werking, mét simulatiefilmpje van de rijtechnieken.

Constructie van nieuwe agrorobot gestart

Om zoveel mogelijk te voldoen aan de noden en wensen van telers als eindgebruikers, organiseerden we cocreatiesessies met zowel fabrikanten als landbouwbedrijven. In een volgende fase deden we technische testen met bestaande robotplatformen om heel wat data te verzamelen. Op basis van de metingen en de functionele en technische vereisten kozen we ervoor om geen bestaand robotplatform als basis te gebruiken, maar om met een blanco blad te starten.

Ondertussen is de constructie gestart. De komende weken zal ILVO samen met de bedrijven Lambers LMB en Vanhoucke Engineering de laatste onderdelen fabriceren, verven, assembleren en de bekabeling uitvoeren. KU Leuven bekijkt samen met Octinion de veiligheid van het platform. Tegen de zomer willen we het prototype klaar hebben om te testen op het veld.

Hieronder enkele foto’s, genomen tijdens het constructieproces.

constructiefoto_CIMAT_april2021.PNG

In dit simulatiefimpje kan je zien hoe flexibel de robot kan worden aangestuurd. Dat is erg belangrijk om de toepassing van de robot in verschillende teeltsystemen te testen. In eerste instantie testen we de robot voor mechanische onkruidbestrijding in wortelteelt en witloofteelt op ruggen.  

video_rijsimulaties.PNG

Unieke 4 wheel drive

Het robotplatform heeft een onafhankelijke sturing van de vier wielen. Er zijn vier motoren voor de aandrijving en vier motoren voor het sturen. Daardoor kan elk wiel in gelijk welke richting rijden. Dat creëert heel wat mogelijkheden: korte draaicirkels, ter plaatse draaien, loodrecht rijden op de oriëntatie, rijden in hondegang… Bestaande platformen, zoals een differentiële robot, een robot met kniksturing of Ackermann kunnen dat niet. De flexibele sturing van onze agrorobot is dus wel een grote troef.

 

Meer info
 
Simon Cool
Living Lab Agrifood Technology, ILVO
Tel. 09/27 22 751
simon.cool@ilvo.vlaanderen.be

 

Cimat_logobanner_lang_zondertekst.jpg



Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw | Biologische Productie | Groenten Open Lucht | Smartfarming