Wil je graag onderzaai van gras in mais toepassen met het oog op een lager nitraatresidu, het aanbrengen van extra organische koolstof of als vanggewas? Zonder een goede voorbereiding daalt je kans op succes. In een thematisch uitwisselingsmoment op 25 mei zal landbouwer Hugo vertellen over zijn ervaringen met onderzaai. De B3W-adviesdienst geeft bovendien de bredere omkadering.

Thematisch uitwisselingsmoment: onderzaai gras in maïs, wat zijn de aandachtspunten?

Thematisch uitwisselingsmoment

Op dinsdag 25 mei om 20 u organiseert B3W, de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem- en Waterkwaliteit, een thematisch uitwisselingsmoment over onderzaai van gras in mais.

Denk jij er ook soms aan om dit eens te proberen? Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Volg dan zeker dit uitwisselingsmoment.

Wie onderzaai van gras in mais toepast, brengt extra organische koolstof aan, zorgt voor een lager nitraatresidu en creëert een grotere draagkracht van de bodem bij oogst. Niets dan voordelen dus, maar informeer je vooraf goed, want er zijn ook een aantal aandachtpunten, zoals het tijdstip van inzaaien, het type gras en de onkruidbestrijding.

 

Praktijkgetuigenis

Landbouwer Hugo zal ons vertellen hoe hij te werk gaat en wat de valkuilen zijn. Samen met de begeleiders van B3W willen we je meer duidelijkheid geven over de keuze van het perceel, de aangepaste onkruidbestrijding en de zaaitechniek.

Opvolging

In het najaar mag je opnieuw verschillende thematische uitwisselingsmomenten ‘onderzaai van gras in mais’ verwachten. Dan zullen we het seizoen evalueren (met analyses) en -hopelijk- ter plaatse enkele mooie resultaten kunnen bekijken.

Interesse? Schrijf je snel in!

Het thematisch uitwisselingsmoment ‘Onderzaai van gras in mais, wat zijn de aandachtspunten?’ vindt plaats op dinsdag 25 mei om 20 u via Microsoft Teams.

Inschrijven kan tot op de dag vóór het thematisch uitwisselingsmoment en doe je op volgende manier:

  • Maak een account aan op de website van B3W als je deze nog niet hebt.
  • Bevestig je registratie via de link die je ontvangt in je mailbox.?(Check eventueel de map met ongewenste mail.)
  • Meld je na het aanmaken van je account aan op de website en klik op ‘evenementen’ of gebruik de rechtstreekse link.

Nadat je je hebt aangemeld voor het thematisch uitwisselingsmoment, kan je op het discussieforum op de B3W-website alvast jouw vragen stellen.

Als je aangemeld bent, zal je op de dag van het thematisch uitwisselingsmoment, voor de middag een e-mail met een link om deel te nemen ontvangen.

 

Meer info

Indien je vragen hebt of meer info wenst, neem gerust contact op met Anneline Brouckaert via Anneline.brouckaert@b3w.vlaanderen.be.