In het vaderdagweekend (12 en 13 juni) verwelkomden negen West-Vlaamse en acht Oost-Vlaamse landbouwbedrijven papa’s en hun gezin op de boerderij. Met een (afhaal)ontbijt, een bubbelpicknick in de weide, een heuse speurwandeling, een beestige fotoshoot of een partijtje boerengolf maakten ze van Vaderdag een onvergetelijk én coronaveilig familiemoment. Het initiatief was een coronaveilige opvolger voor het Vaderdagontbijt dat Inagro, Provincie West-Vlaanderen en Provincie Oost-Vlaanderen meer dan tien jaar organiseerden.

West- en Oost-Vlaamse land- en tuinbouwers verwenden papa’s op Vaderdag

Een belevingsvol weekend als waardevolle opvolger voor het vaderdagontbijt

Meer dan tien jaar lang ontvingen West- en Oost-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven gezinnen op Vaderdag voor een vaderdagontbijt met hoeve- en streekproducten. Met een volgeboekte agenda konden ze telkens rekenen op een geïnteresseerd en tevreden publiek. “Maar corona stelde ons voor een grote uitdaging en dwong ons om creatief te denken, en dat deden onze landbouwers en medewerkers”, vertelt West-Vlaams gedeputeerde Bart Naeyaert.

Inagro, Provincie West-Vlaanderen en Provincie Oost-Vlaanderen maakten van de nood een deugd: ze grepen de coronacrisis aan om het concept te vernieuwen. Ze pakten dit jaar uit met een weekend boordevol coronaveilige activiteiten onder de noemer Verras papa beestig en geestig. Daarvoor riepen ze land- en tuinbouwbedrijven op om een leuke activiteit te organiseren voor het hele gezin, rekening houdend met de geldende coronamaatregelen. En met succes, want het aanbod was uitgebreid en rijk. Zo zetten zeventien landbouwers over heel West- en Oost-Vlaanderen op zaterdag 12 en/of zondag 13 juni hun deuren open.

Papa’s en hun gezin konden rekenen op uiteenlopende belevenissen op en rond de boerderij, zoals een picknick, een ontbijt, een speurwandeling of een spel in een landelijk kader. Zo werd Vaderdag leuk, lekker, lokaal en leerrijk.


collagevaderdag2.PNG


En de beleving gaat nog een hele zomer verder!
 
In onze provincie ontwikkelden zeven landbouwers een heuse boerderoute, een belevingspad op of langs hun boerderij. Boerderoutes combineren een wandeling en een speurtocht in een landelijk kader en zijn geschikt voor kleine familie- en vriendengroepen. Geïnteresseerden kunnen de boerderoutes nog de hele zomer lang boeken en uitproberen.
 
 
Heel wat landbouwbedrijven bieden ook een hoeveontbijt of hoevepicknick aan, al dan niet in een afhaalformule. Ook die beleving kan je nog een hele zomer lang ervaren bij alle hoeves die een hoevepicknick aanbieden. Picknickdekentje en zonnecrème mee? Check!
 
Leer je graag bij over de landbouwactiviteiten van je collega's? Bij heel wat bedrijven kan je ook een korte rondleiding vragen. Of die mogelijkheid bestaat, kan je nagaan bij 'extra info'.
 
> Bij wie kan ik terecht voor zo'n hoevepicknick?
Gekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding | Landbouw In Zijn Omgeving