Bladluizen zijn ongetwijfeld de meest algemene plaagsoort. Hoewel relatief snel naar chemische bestrijdingsmiddelen gegrepen wordt om deze overlastsoorten te bestrijden, bestaan er ook natuurlijke vijanden die dol zijn op deze beestjes. We stellen ze graag eens aan je voor.

Bladluizen in je teelt? Lieveheersbeestjes en sluipwespen in beeld (deel 3)

Lieveheersbeestjes

De meesten kennen het pimpampoentje wel, het kleine half bolvormige insectje met rode schildjes en zwarte stippen. Maar wist je dat er meerdere soorten lieveheersbeestjes bestaan? Je hebt er met zwarte schilden en rode vlekken, gele met zwarte vlekken, …

Zowel de volwassen vormen als de larven zitten vaak aan de onderkant van bladeren, waar ook de bladluizen zullen zitten.

2019-06-25-AM-lieverheervierkant.PNG

TIP
Hazelaars of hagebeuk in de buurt van bladluisgevoelige teelten zijn aan te raden. Ze trekken bladluizen aan (= voedsel voor de lieveheersbeestjes), waardoor de plaagsoort uitsluitend op de bomen voorkomt en niet meer geïnteresseerd is in je teelt.


Sluipwespen

"Onbekend maakt onbemind", klinkt het vaak. Het is een waarheid die zeker opgaat voor sluipwespen. Ze zijn nochtans goeie bondgenoten in de bestrijding van heel wat plaaginsecten. Er komen overigens heel wat sluipwespen voor, maar ze zijn zó klein dat ze vaak over het hoofd gezien worden. Ze lopen snel, vooral aan de onderkant van het bladoppervlak, vaak in de buurt van een (beginnende) plaag. De sluipwesp zet eitjes af op of in een plaaginsect. De larven eten het plaagdiertje op.

2019-06-25-AM-sluipwesp.PNG

TIP
De volwassen sluipwespen leven uitsluitend van nectar en pollen. Een bloemenrand in de buurt van je teelt is dus bijzonder interessant.

 
Meer info

Voor meer info kan je terecht bij:

Thomas Van Loo
051 27 32 32
thomas.vanloo@inagro.be

Ruben Mistiaen
051 27 33 19
ruben.mistiaen@inagro.be

 

Vlaanderen verbeelding werkt.png