De witloofteelt kent enkele belangrijke bodempathogenen die met de wortels mee het bedrijf binnenkomen. In het demoproject Witloof en IPM 2.0 hielpen we telers om die pathogenen te herkennen en te beheersen. De verschillende brochures en posters blijven ook na afloop van het project beschikbaar.

Brochures en posters Witloof en IPM zijn beschikbaar

In de witloofteelt zijn er verschillende bodempathogenen die met de wortels mee het bedrijf binnenkomen en veel schade kunnen veroorzaken in de forcerie. Preventie en monitoring blijven dé belangrijkste instrumenten om ziekten en plagen te voorkomen. Dankzij een correcte identificatie en gepaste spuitbehandeling kan je optreden om verdere schade te voorkomen. Ook optimale bewaarcondities na de rooi zorgen voor een goede wortel- en witloofkwaliteit.

In het demoproject Witloof en IPM 2.0 - dat liep van februari 2019 tot juni 2021 - beschreven we de goede agrarische praktijk (GAP) van de spuitbehandelingen en bewaring na rooi om de geïntegreerde teelt te versterken. Daarvoor ondernamen we verschillende acties:

  • Via een demonstratieplatform ‘infectierisico’ visualiseerden we de verschillende preventieve maatregelen voor de telers. Ook organiseerde Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant een inspiratiecafé bewaring.
  • Om telers te ondersteunen bij de tijdige detectie van infecties in het witloof ontwierpen we een Praktijkgids IPM Witloof. Daarin vind je praktische tips voor de geïntegreerde witloofteelt. Het eerste deel focust op preventie in al haar facetten. Het tweede deel bevat heldere foto’s en duidelijke omschrijvingen om ziekten en plagen te herkennen. Het laatste deel schetst het belang van het correcte gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
  • Samen met ILVO monitorden en evalueerden de praktijkcentra de huidige behandelingsinstallaties en -praktijken in elf witloofbedrijven. Dit leidde tot een reeks aanbevelingen en tips die we samenvatten in twee handige posters en een brochure. Op YouTube is ook een instructievideo beschikbaar.
  • Inagro en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant ontwikkelden ook handige gewasbeschermingsroosters met daarop een duidelijk overzicht van de voor witloof beschikbare gewasbeschermingsmiddelen. Meer daarover lees je in dit nieuwsbericht. Let op: recente wijzigingen in erkenningen werden er nog niet in opgenomen.

De brochures en posters kan je hieronder raadplegen en downloaden. Met de resultaten uit het project en de infomomenten en publicaties hopen we het gedrag van de witlooftelers duurzaam en voor lange tijd aan te passen, in het bijzonder in de goede agrarische praktijk van spuitbehandelingen en bewaring na rooi.

 

 

 

Deze documenten zijn opgemaakt in het kader van het demonstratieproject ‘Witloof en IPM 2.0’ met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en is een samenwerking van Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, ILVO en Inagro.

 Gekoppelde thema's & sectoren: Witloof