Ondanks de coronamaatregelen konden we toch een hele reeks interessante onderwerpen fysiek toelichten. Zo kwam de verwerking van gewasbeschermingsmiddelen met onder andere de fytobak aan bod. Verder bespraken we de rassenproef junidragers en doordragers, het gebruik van een breder troslint, het nut van bloemenranden en bladluisbeheersing met commerciële nuttigen.
Grote belangstelling voor demonstratieve rassenproeven
In onze serre plantten we zes verschillende doordragers, namelijk Murano, Verity, Cantus, Bravura, Malling Champion en het nieuwe commerciële ras Malling Supreme. De bezoekers konden ook vier verschillende junidragers bekijken, namelijk Elsanta, Sonsation, Opera en het nieuwe ras Falco. We volgen de opbrengst, sortering en verschillende kwaliteitsparameters op en gaven de tussentijdse resultaten mee. Ieder ras heeft zijn voor- en nadelen, maar we wachten vooral af wat ieder ras presteert op het einde van teelt. Ben je benieuwd naar onze tussentijdse resultaten? Bekijk dan de korte fiche van de doordragers en de junidragers.
Afwachten naar meerwaarde van breder troslint
We demonstreerden een breder troslint bij het ras Sonsation om de bloemtrossen beter te ondersteunen en zo kniktrossen te voorkomen. Door het uitblijven van kniktrossen kon de meerwaarde op het moment van bezoek nog niet aangetoond worden.
Verschillende manieren om bladluis te beheersen in de kijker
Bladluis beheersen is niet altijd even gemakkelijk. Sommige chemische middelen zijn niet compatibel met de ingezette nuttigen, maar je kunt ook alternatieven inzetten. We bespraken enkele IPM-strategieën met commerciële nuttigen om bladluis biologisch te beheersen. Zo kwam het inzetten van sluipwespen, galmuggen en gaasvliegen aan bod. Dit jaar hebben we ook een proef waarbij we gaasvliegen, zweefvliegen en een combinatie van zweefvliegen en sluipwespen testen.
> Bekijk de informatiefiche met de resultaten.
Ook een proef waarin we het effect van een bloemenrand onderzoeken, lichtten we even toe. Daarbij gaat de aandacht vooral naar de migratie van sluipwespen en bladluizen van de bloemenrand naar de stellingenteelt en omgekeerd. De bloemenrand was goed ontwikkeld, waardoor de bezoekers getuige waren van een ware kleurenpracht vol bedrijvige insecten.
Wil je meer informatie?
Neem dan contact op met Jolien via jolien.claerbout@inagro.be.
Dit proefveldbezoek werd mogelijk gemaakt dankzij het H2020-project IPMWORKS, Interreg-project Proverbio en GMO-werking:

