Op 23 en 24 augustus namen we voor de derde keer stalen op 32 percelen met Fontane en 17 met Challenger, verspreid over het hele land. Tweewekelijks bemonsteren we dezelfde aardappelpercelen om de opbrengst, sortering en kwaliteit van de twee aardappelrassen te beoordelen.

Proefrooiingen late frietrassen Fontane en Challenger

Inagro, PCA, PIBO, BDB en de Vlaamse overheid bemonsteren percelen in Vlaanderen. In Wallonië staan Fiwap en Carah in voor de staalname.

  • De voorbije twee weken noteerden we nog steeds een aanzienlijke toename van de totale opbrengst. Daardoor zitten Fontane en Challenger ondertussen op respectievelijk 45 en 47 ton/ha. We blijven daarmee hoger dan het meerjarige gemiddelde.
  • Het percentage grove knollen (+50 mm) is wel eerder vergelijkbaar met het tienjarige gemiddelde.
  • Ook het onderwatergewicht is toegenomen, maar blijft momenteel nog aan de lage kant. Nog niet alle partijen behalen de norm van 360 g/5 kg.

> Lees het volledige artikel op de website van het PCA.

 

Inagro werkt in partnerschap met de vzw PCA. De Vlaamse vzw PCA, met zetel in Kruishoutem, coördineert alle onderzoek in aardappelen. Alle resultaten en mededelingen worden gebundeld op de website van de vzw PCA. Ook de afdeling akkerbouw van Inagro plaatst haar kennis en advies op die website.

Gekoppelde thema's & sectoren: Akkerbouw