Om de groei van jongvee te beoordelen, vergelijkt een melkveehouder de gerealiseerde groeicurve met de gewenste groeicurve. De groeicurves die melkveehouders momenteel gebruiken, zijn gebaseerd op gegevens van meer dan twintig jaar geleden. Het melkvee is intussen stevig geëvolueerd. Bovendien ligt de focus tegenwoordig op een snellere opfok. Hoog tijd dus om de groeicurves een update te geven!

Nieuwe groeicurves voor jongvee!

In het VLAIO-project ‘Jongleven’ - uitgevoerd door ILVO, Inagro en Hooibeekhoeve - wordt al enkele jaren het gewicht, de borstomtrek en de kruishoogte opgevolgd van jongvee (Holstein) op verschillende Vlaamse melkveebedrijven. Dat leverde de nodige gegevens op om nieuwe groeiformules en groeicurves op te stellen (Figuur 1).

Uit de verzamelde gegevens op praktijkbedrijven bleek dat, op bedrijven die hun jongvee-opfok goed onder controle hebben, de groei van het jongvee de curve volgt die overeenkomt met een afkalfleeftijd van 22 maanden (ALVA 22 in Figuur 1). Gemiddeld kalven de dieren op die bedrijven uiteindelijk af op 23,7 maanden.

2021-09-13-Afbeelding Groeicurves.jpg
Figuur 1. Geactualiseerde groeicurves i.f.v. afkalfleeftijd vaarzen (ALVA 22, 24 en 27)

In de opfok van een kalf zijn er enkele mijlpalen die je gemakkelijk kan aangrijpen om de opfokresultaten op je bedrijf te controleren. Zo streef je best naar een lichaamsgewicht van het kalf van 80-85 kg op 2 maand (na spenen), 200 kg op een leeftijd van zes maanden en 380-400 kg op het moment om te beginnen met insemineren. Op bedrijven met een goede opfok kan vaak al vanaf 13 maanden (of soms nog vroeger) gestart worden met insemineren wanneer het gewicht van 400 kg bereikt wordt.


Aan de slag!

Met de nieuwe formules werd ook de tabel geactualiseerd waarmee je het lichaamsgewicht van jongvee kan inschatten aan de hand van borstomtrek of kruishoogte (Tabel 1). Zo kan je ook zonder baskuul, met een lintmeter, op een vlotte manier de groei van het jongvee opvolgen. Heb je geen lint- of stokmeter bij de hand, dan kan je de kruishoogte van het jongvee monitoren aan de hand van een streep op de muur, bijvoorbeeld op 137 cm hoogte. Bij deze kruishoogte zijn de dieren immers zwaar genoeg om geïnsemineerd te worden.

Je kan de groei van het jongvee zelf bijhouden aan de hand van onderstaande tabel, maar je kan ook gebruik maken van de Jongveetool. Met deze gratis online applicatie kan je zelf de gewichten/metingen registreren en de groei van je jongvee opvolgen en evalueren. Registreren kan via deze link.  

2021-09-13-omrekentabel.PNG
Tabel 1. Geactualiseerde omrekentabel jongvee (gewicht, borstomtrek, kruishoogte)

 devider_groen2.jpg

2021-09-13-Header demobeurzen.jpg

Het project KalFit organiseert twee demonstratiebeurzen over jongvee-opfok. Er worden live demonstraties voorzien. In verschillende categorieën worden producten in actie getoond aan het publiek. Geplande demo’s: kalverdrinkautomaten, biestmeters, melktaxi’s, pasteurs, kalverhutten, JongveeTool. Daarnaast is dit ook een klassieke beurs waar producenten hun tools voor een geslaagde jongvee-opfok tonen aan het publiek.

  • Donderdag 30 september: Hooibeekhoeve, Geel
  • Dinsdag 5 oktober: ILVO Dier, Melle

> Meer info en inschrijven.

Het KalFit-project wordt uitgevoerd met steun van de Vlaamse overheid en de Europese Unie.

Kalfit.JPG

devider_groen2.jpg

 


Deze blog kadert in het VLAIO-project "JongLeven", met steun van het agentschap Innoveren & Ondernemen.
Banner Jongleven.png

Gekoppelde thema's & sectoren: Melkveehouderij