Door 29 september uit te roepen als "International Day of Awareness of Food Loss and Waste" vragen de Verenigde Naties onze aandacht voor voedselverspilling. Het is dé gelegenheid om acties en innovaties tegen voedselverspilling hoog op de agenda te zetten. Ook wij hebben onze focus de laatste jaren wat verscherpt. Benieuwd hoe? Lees dan zeker verder!

29/9, internationale dag tegen voedselverspilling

Volgens de VN gaat wereldwijd ongeveer 14 procent van het geproduceerde voedsel verloren tussen oogst en detailhandel, terwijl naar schatting 17 procent van de totale wereldwijde voedselproductie wordt verspild (11 procent in huishoudens, 5 procent in de foodservice en 2 procent in de detailhandel). Met de internationale dag tegen voedselverspilling roepen ze zowel de publieke als de private sector op om werk te maken van acties en innovaties tegen voedselverspilling.

 

Ook wij verscherpen onze focus!

Ook wij doen mee! Wist je bijvoorbeeld dat we onze verkoopbare oogst niet verloren laten gaan? Een voldoende grote oogst die voldoet aan de normen voor de verse markt en niet blootgesteld werd aan proefmiddelen, verkopen we via REO Veiling. Hoeveelheden die te klein zijn voor verkoop via de veiling, gaan naar De Graancirkel, een sociale kruidenier in Roeselare. Zo gaan we verspilling tegen!

En wist je dat we ook meer en meer inzetten op onderzoek naar gesloten kringlopen? Dat doen we onder meer voor reststromen uit de tuinbouw. Voor niet-eetbare reststromen zoeken we een afzetmarkt in non-foodtoepassingen. Tomatenloof wordt bijvoorbeeld verwerkt tot biopesticiden of composieten. En spruitkoolstokken laten we scheiden in sap en vezels voor antioxidanten en gebruik in composieten. Voor de verwerking van onverkoopbare groenten en fruit doen we een beroep op meelwormen, op onze site in Beitem én in Agrotopia.

 

Heu? Meelwormen?

Ja, meelwormen! Die zijn verlekkerd op plant- en oogstresten, zoals bladeren en niet-verkoopbare vruchten. Tegelijk zitten ze boordevol eiwitten. Zo zijn ze een interessante grondstof voor veevoeder, voedsel en industriële toepassingen. Al die eigenschappen maken een meelworm bijzonder waardevol en nuttig voor de landbouwsector. Tegelijk kunnen we import van dure soja vermijden.

Via een cocreatietraject hebben we er zelfs een heus project rond lopen: Entomoponics. In Agrotopia en bij glastuinbouwers gaan we na of de combinatie van vruchtgroenteteelt en insectenkweek mogelijk is in één ruimte. Zo kan de teler zijn gewasresten verwerken en de beschikbare plaats zo goed mogelijk benutten. Twee vliegen in één klap!

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de verwerking van reststromen op jouw bedrijf? Contacteer ons via klantenservice@inagro.be en leg ons uit wat jij precies wil doen. Dan brengen we je in contact met de juiste expert.

Wil je meer weten over International Day of Awareness of Food Loss and Waste? Surf naar de website van de VN of van de FAO.