Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 1035 items aan uw criteria.
07.10.21 - Schoffelmachines trekken aandacht op Werktuigendagen

Met de herfst in aantocht wordt het stilaan tijd om vooruit te kijken naar het volgende seizoen. De grote belangstelling voor de demonstraties mechanische onkruidbestrijding op de Werktuigendagen in Oudenaarde eind september benadrukken dat dit thema erg actueel is. Een tiental machines demonstreerden onder begeleiding van Inagro hun kunnen in jonge maïs.

05.10.21 - Hennep, waardevol voor de biodiversiteit!

Onze voorouders wisten het al en wij ontdekken het nu: industriële hennep, of kortweg hennep, heeft veel potentieel. De volledige plant kan immers gebruikt worden in uiteenlopende toepassingen: lange en korte vezels voor textiel of biocomposieten, zaden en olie in food- en feedtoepassingen en scheven als stalstrooisel of in bouwmaterialen. Maar wist je dat hennep ook heel waardevol is voor de biodiversiteit?

29.09.21 - 29/9, internationale dag tegen voedselverspilling

Door 29 september uit te roepen als "International Day of Awareness of Food Loss and Waste" vragen de Verenigde Naties onze aandacht voor voedselverspilling. Het is dé gelegenheid om acties en innovaties tegen voedselverspilling hoog op de agenda te zetten. Ook wij hebben onze focus de laatste jaren wat verscherpt. Benieuwd hoe? Lees dan zeker verder!

16.09.21 - Percelen voor nitraatresiducontrole zijn gekend. Vraag de staalname tijdig aan!

De nitraatresiducampagne van de mestbank gaat binnenkort van start. Recent stuurde de mestbank een mail naar iedereen die stalen moet nemen. Kreeg jij een e-mail met de melding om één of meerdere nitraatresidubepalingen te doen op eigen kosten? Wacht dan niet langer en neem nu al contact op met het labo van Inagro of jouw staalnemer. Op tijd starten betekent namelijk meer service en minder stress.

16.09.21 - Bio@Inagro op jouw scherm - deel 6 en vooruitblik naar de biovelddag op woensdag 29 september

In deze Bio@Inagro (opname 14 september) maken we opnieuw een rondje door het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro. Wil je onze proeven en proefvelden met eigen ogen zien? Kom dan naar onze biovelddag op 29 september om 16 u!

02.09.21 - Veldproeven in zoektocht naar duurzame en rendabele sojateelt

Eind augustus vond het tweede proefveldbezoek plaats met de gebruikersgroep van het Soy2Grow-project ‘Naar een duurzame en rendabele sojateelt in Vlaanderen’ (VLAIO) met partners ILVO, KU Leuven TRANSfarm en Inagro. De soja maakt nu volop peulen, een ideaal moment om de proeven op de proefvelden van Inagro eens van naderbij te bekijken. Tijdens de bezoeknamiddag kwamen de rassenproef en de proef met mechanische onkruidbeheersing aan bod. We bespraken ook de proeven die noodzakelijk zijn voor de opmaak van nieuwe erkenningsdossiers.

19.08.21 - Biologische aardappelteelt: hoe verder met plaag en afzet?

Eind juli zijn de resistente aardappelrassen vrij algemeen toch aangetast door de aardappelplaag. Wat betekent dat voor de huidige oogst en voor de toekomst ? En wat met de afzetmogelijkheden? Daarover organiseerden we op maandag 16 augustus een interessante uitwisseling tijdens een veldbezoek op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro met een tiental telers en Bart Nemegheer van de Aardappelhoeve.

18.08.21 - Inschrijven voor aanplantsubsidie agroforestry kan nog tot 17 september!

Agroforestry is het landbouwsysteem waarbij je bomenteelt en landbouwgewassen of dieren combineert op eenzelfde perceel. Overweeg je een aanplant van agroforestry? Nog tot en met 17 september 2021 kan je je inschrijven voor de aanplantsubsidie via het e-loket.

11.08.21 - Inagro's eerste ervaring met een autonome veldrobot

Heel wat sectoren in de land- en tuinbouw zijn sterk afhankelijk van (seizoens)arbeid. Die arbeid invullen vormt naar beschikbaarheid en kostprijs een steeds grotere uitdaging. Sterk evoluerende digitalisatie en automatisatie kunnen een oplossing bieden. Zo wint mechanische onkruidbestrijding meer en meer aan belang nu het gebruik van chemische middelen vaker onder druk staat. Deze repetitieve taak verlichten door veldrobots in te zetten, is een uitdaging. Inagro wil graag ervaring opdoen om telers gericht te kunnen adviseren. Op de biohoeve legden we daarom dit jaar enkele teelten aan met de mogelijkheid om te schoffelen met de Dino-robot van het merk Naïo Technologies.

11.08.21 - Bio@Inagro op jouw scherm - deel 5

Dit seizoen maken we opnieuw regelmatig een digitaal rondje door het proefbedrijf biologische landbouw voor een stand van zaken. We zijn ondertussen toe aan deel 5. Bekijk het filmpje in dit nieuwsbericht.

15.07.21 - Organische mulches reageren verschillend in droog (2020) en nat voorjaar (2021)

Voor het tweede jaar op rij voert Inagro een proef uit met verschillende types en verschillende diktes organische mulch in een teelt van biologische knolvenkel op het Proefbedrijf Biologische Landbouw in Beitem. Waar het groeiseizoen vorig jaar getekend was door hitte en droge omstandigheden, ervaren we dit jaar het tegenovergestelde. Onder vochtige en koele omstandigheden lijken de verschillende mulchtypes belangrijke verschillen teweeg te brengen in het gewas.

14.07.21 - Irrigatie: van voldoende water tot slimme (irrigatie)technieken - deel 4

Sinds 2017 wordt (West-)Vlaanderen geconfronteerd met periodes van langdurige droogte. Dat noopte de afgelopen vier jaar tot captatiebeperkingen van oppervlaktewater. Nogal wat West-Vlaamse land- en tuinbouwers maken zich zorgen over de beschikbaarheid van voldoende en kwaliteitsvol irrigatiewater. Ook zuinig omgaan met het beschikbare water krijgt steeds meer aandacht. Samen met partners in onderzoek en Provincie West-Vlaanderen zette Inagro de afgelopen jaren heel wat onderzoek en advies op rond water en irrigatie in land- en tuinbouw. We lichten de bevindingen en strategieën toe in een reeks van vier nieuwsberichten. In deel 4 gaan we dieper in op proeven met gezuiverd afvalwater, druppelirrigatie en organische mulch. We lichten ook de MIRLET-app toe voor irrigatiemanagement in grondgebonden bladgewassen.

13.07.21 - Nieuw project LemnaPro wil eendenkrooskweek opschalen in Vlaanderen

De bevolkingsgroei en de stijgende levensstandaard zetten de beschikbare grondstoffen onder druk. Landbouw neemt vandaag al ongeveer 50% van het beschikbare areaal in beslag. En met de huidige groei wordt verwacht dat er tegen 2050 50% meer eiwitten geproduceerd moeten worden om de bevolking te voorzien in haar noden. Het is echter onmogelijk om de limieten van de aarde blijvend onder druk te zetten. Eiwitalternatieven zijn daarom noodzakelijk!

08.07.21 - Plaagresistente aardappelrassen houden stand

Na drie droge jaren met weinig aardappelplaag krijgt de Phytophthora-schimmel nu terug erg gunstige omstandigheden voor ontwikkeling. Biologische percelen met plaaggevoelige rassen krijgen het moeilijk, ondanks een gerichte behandeling met koper. De rassenproef plaagresistente rassen op het Proefbedrijf Biologische Landbouw van Inagro komt volledig tot zijn recht.

08.07.21 - Bezoek ons proefplatform eiwit op 20 juli!

Op dinsdag 20 juli vindt het eerste proefveldbezoek aan het proefplatform eiwit van Inagro plaats. We nemen je mee in een rondgang langs verschillende eiwitgewassen. Benieuwd? Schrijf je dan snel in!

08.07.21 - Biovelddag Inagro brengt nieuwe biomulchers in beeld

‘Biomulchers’ zijn machines die speciaal ontworpen zijn om groenbemesters en tijdelijk grasland op een efficiënte manier mechanisch kapot te maken. Daarvoor is een ondiepe en volveldssnijdende bewerking nodig. Op de biovelddag van Inagro op 24 juni werden drie machines aan het werk gezet.

07.07.21 - Irrigatie: van voldoende water tot slimme (irrigatie)technieken - deel 3

Sinds 2017 wordt (West-)Vlaanderen geconfronteerd met periodes van langdurige droogte. Dat noopte de afgelopen vier jaar tot captatiebeperkingen van oppervlaktewater. Nogal wat West-Vlaamse land- en tuinbouwers maken zich zorgen over de beschikbaarheid van voldoende en kwaliteitsvol irrigatiewater. Ook zuinig omgaan met het beschikbare water krijgt steeds meer aandacht. Samen met partners in onderzoek en Provincie West-Vlaanderen zette Inagro de afgelopen jaren heel wat onderzoek en advies op rond water en irrigatie in land- en tuinbouw. We lichten de bevindingen en strategieën toe in een reeks van vier nieuwsberichten. In deel 3 gaan Dries Mergaert en Tim De Cuypere in op de samenwerkingen rond gemeenschappelijke, alternatieve waterbronnen.

06.07.21 - Minister Crevits bracht bezoek aan Proefbedrijf Biologische Landbouw van Inagro

Deze week, op maandag 5 juli, verwelkomden we Hilde Crevits, minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw, op ons Proefbedrijf Biologische Landbouw. Ze bracht er goed nieuws over en voor de land- en tuinbouwsector. Je leest er meer over in dit nieuwsbericht.

06.07.21 - Commercieel beschikbare natuurlijke vijanden van plagen in komkommer, tomaat en champignon toegevoegd aan Inagro's gewasbeschermingsapp

Recent breidden we onze gewasbeschermingsapp uit. We voegden commercieel beschikbare natuurlijke vijanden toe van meerdere teelten. In dit nieuwsbericht kom je meer te weten over die uitbreidingen. 

 
 
 
 
 
06.07.21 - Bladluizen in je teelt? Lieveheersbeestjes en sluipwespen in beeld (deel 3)

Bladluizen zijn ongetwijfeld de meest algemene plaagsoort. Hoewel relatief snel naar chemische bestrijdingsmiddelen gegrepen wordt om deze overlastsoorten te bestrijden, bestaan er ook natuurlijke vijanden die dol zijn op deze beestjes. We stellen ze graag eens aan je voor.