Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 378 items aan uw criteria.
06.10.21 - De slotconferentie van Nutriman samengevat

Het internationale Nutriman-project – met Vlaamse partners Inagro, UGent, ILVO, PCS en Vlaco – loopt na drie jaar officieel op zijn eind. Om de belangrijkste resultaten van het project voor te stellen aan het brede publiek, organiseerden de projectpartners een eindsymposium. Kon je er niet bij zijn, maar ben je wel benieuwd naar de resultaten? Wij vatten ze voor jou samen!

05.10.21 - Hennep, waardevol voor de biodiversiteit!

Onze voorouders wisten het al en wij ontdekken het nu: industriële hennep, of kortweg hennep, heeft veel potentieel. De volledige plant kan immers gebruikt worden in uiteenlopende toepassingen: lange en korte vezels voor textiel of biocomposieten, zaden en olie in food- en feedtoepassingen en scheven als stalstrooisel of in bouwmaterialen. Maar wist je dat hennep ook heel waardevol is voor de biodiversiteit?

29.09.21 - 29/9, internationale dag tegen voedselverspilling

Door 29 september uit te roepen als "International Day of Awareness of Food Loss and Waste" vragen de Verenigde Naties onze aandacht voor voedselverspilling. Het is dé gelegenheid om acties en innovaties tegen voedselverspilling hoog op de agenda te zetten. Ook wij hebben onze focus de laatste jaren wat verscherpt. Benieuwd hoe? Lees dan zeker verder!

27.09.21 - Bedrijfsbezoek aan membraanfiltratie-installatie en nieuwe klankbordgroep

Met het Nitroman-project bezochten we vorig jaar een Detricon stripping-scrubbinginstallatie. Op 14 oktober bezoeken we een Strocon membraanfiltratie-installatie in Boekel (Nederland), gekoppeld aan een nieuwe klankbordgroep. In deze klankbordgroep lichten we de voorlopige resultaten van de veldproeven toe, alsook de rekentool, die we in het project ontwikkelden om de financiële kant van het RENURE-verhaal te belichten.

20.09.21 - Bezoek een stripping-scrubbingpilootinstallatie op Inagro’s testplatform

HERINNERING: In het Interreg-Vlaanderen-Nederland-project NITROMAN dient de biogassite van Inagro als testplatform voor nutriëntenrecuperatienabehandelingen van het digestaat. In september staat er een stripping-scrubbingpilootinstallatie die de dunne fractie van het digestaat verder opwaardeert tot ammoniumzouten. Kom op 30 september zeker eens kijken hoe dat in zijn werk gaat!

14.09.21 - Ontmoetingssessie New-C-Land: de valorisatie van korte-omloophout in Ronse

Op dinsdag 5 oktober organiseren we in het Interreg-project New-C-Land een ontmoetingssessie in Ronse. In dat project willen we je laten kennismaken met bedrijven die non-foodbiomassa gebruiken voor de productie van energie en materialen. Het projectteam nodigt je dan ook graag uit voor een bezoek aan het bedrijf Biosynergy dat verbrandingssystemen op biomassa ontwikkelt.

13.09.21 - Inagro levert input voor het nieuwe IMPACT-magazine

Onlangs verscheen de eerste editie van het nieuwe IMPACT-magazine. Dat magazine heeft als doel onderzoekscommunicatie met betrekking tot een biogebaseerde economie naar professionele gebruikers te brengen. Het onderzoek van Inagro komt alvast rijkelijk aan bod in deze eerste editie!

02.09.21 - Bezoek een stripping-scrubbing pilootinstallatie op Inagro’s testplatform

In het Interreg-Vlaanderen-Nederland-project NITROMAN dient de biogassite op Inagro als testplatform voor nabehandelingen van nutriëntenrecuperatie van het digestaat. In september staat er een stripping-scrubbing pilootinstallatie die de dunne fractie van het digestaat verder opwaardeert tot ammoniumzouten. Kom zeker eens kijken hoe dat in zijn werk gaat!

02.09.21 - Concrete ervaring opdoen en kennis uitwisselen over vloeibaar ammoniumnitraat

Ammoniumnitraat is een opgewaardeerde stikstofmeststof uit mest of digestaat en krijgt prioriteit om te worden goedgekeurd als RENURE-product: een herwonnen meststof uit dierlijke mest die - mits enkele voorwaarden - kan worden toegepast bovenop de nitraatrichtlijn. Hoog tijd om hier op grote schaal ervaring mee op te doen bij de landbouwer en kennis te delen. Ontdek het samen met ons!

30.08.21 - Herinnering: neem deel aan het eindsymposium van Nutriman

Het internationale Nutriman-project – met Vlaamse partners UGent, Inagro, ILVO, PCS en Vlaco – loopt na drie jaar ten einde. Op 16 september 2021 organiseren de projectpartners een eindsymposium. Je kunt je nog inschrijven voor dit gratis online evenement!

30.08.21 - HERINNERING: Voorstelling van finale resultaten project herwonnen meststoffen

Het project ReNu2Farm verdiepte zich in herwonnen meststoffen: nutriënten die een behandeling ondergingen waardoor hun bemestingswaarde stijgt. We onderzochten verschillende facetten van de technologieën en de waarde van de herwonnen meststoffen die ze produceren voor de landbouw. Het project loopt stilaan ten einde, dus is het tijd om alle resultaten te bundelen en voor te stellen aan het brede publiek. Dat doen we op een digitale slotbijeenkomst op 9 september.

25.08.21 - Geef mee vorm aan het actieplan Transitie nutriëntverwijdering naar -recuperatie

Nutricycle Vlaanderen, het consortium rond nutriëntenrecuperatie, werkte een actieplan 'Transitie nutriëntverwijdering naar -recuperatie in Vlaanderen' uit. Op 15 september stelt het consortium de eerste versie voor aan het brede publiek. Tijdens dat event zal er mogelijkheid zijn om feedback te geven en extra suggesties aan te brengen. Ook jij bent welkom om mee te denken. Benieuwd? Lees verder in dit nieuwsbericht.

18.08.21 - Ontdek de nieuwe brochure over nutriëntenstromen bij kleinschalige vergisting

Via kleinschalige vergisting kunnen landbouwreststromen een bron van energie zijn. Maar naast energie produceert vergisting ook digestaat. Dat kan een waardevol bemestingsproduct zijn. Om eindgebruikers te informeren over de verschillen tussen mest en digestaat publiceerden we samen met Nutricycle Vlaanderen een brochure over nutriëntenstromen bij kleinschalige vergisting.

09.08.21 - Subsidiemogelijkheid voor kmo's actief in de bio-economie

De nieuwe oproep 'Piloottrajecten biogebaseerde toepassingen' van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) richt zich tot kmo’s in de bio-economie die de haalbaarheid van het opschalen van een biogebaseerde toepassing willen testen. Aanvragen kunnen ingediend worden vanaf half september. Voor meer info kan je inschrijven voor de infosessie op 26 augustus.

04.08.21 - Schrijf je in voor het webinar 'Nutriëntenrecyclage in Vlaanderen en het buitenland'

Op 19 augustus organiseren UGent, Inagro en enkele buitenlandse partners uit het Nutriman-project een webinar over herwonnen meststoffen in Vlaanderen en het buitenland. We stellen hierbij enkele concrete cases uit het Nutriman-project voor. Interesse om deel te nemen? Schrijf je dan snel in. 

 
02.08.21 - Voorstelling van finale resultaten van herwonnen meststoffen-project

Het project ReNu2Farm ging over herwonnen meststoffen: nutriënten die een behandeling ondergingen waardoor hun bemestingswaarde stijgt. We onderzochten verschillende facetten van de technologieën en de waarde van de herwonnen meststoffen die ze produceren voor de landbouw. Het project loopt stilaan ten einde, dus is het tijd om alle resultaten te bundelen en voor te stellen aan het brede publiek op onze digitale slotbijeenkomst op 9 september.

26.07.21 - Herwonnen meststoffen: nieuwe video's en evenementen!

Binnen het Nitroman-project wordt gekeken of herwonnen meststoffen, meer bepaald mineralenconcentraat en ammoniumzouten, als vervanger kunnen dienen voor kunstmest en dit met de veranderende wetgeving van SafeManure die er aan komt in het achterhoofd. Bekijk in dit blogbericht video’s rond de toepassing ervan en blijf op de hoogte van aankomende evenementen.

19.07.21 - Neem deel aan het eindsymposium van Nutriman

Het internationale Nutriman-project – met Vlaamse partners UGent, Inagro, ILVO, PCS en Vlaco – loopt na 3 jaar op zijn eind. Op 16 september 2021 organiseren de projectpartners een eindsymposium. Je kunt je vanaf nu registreren voor dit gratis online evenement!

13.07.21 - Nieuw project LemnaPro wil eendenkrooskweek opschalen in Vlaanderen

De bevolkingsgroei en de stijgende levensstandaard zetten de beschikbare grondstoffen onder druk. Landbouw neemt vandaag al ongeveer 50% van het beschikbare areaal in beslag. En met de huidige groei wordt verwacht dat er tegen 2050 50% meer eiwitten geproduceerd moeten worden om de bevolking te voorzien in haar noden. Het is echter onmogelijk om de limieten van de aarde blijvend onder druk te zetten. Eiwitalternatieven zijn daarom noodzakelijk!

08.07.21 - Operationele groep Entomoponics van start

Vijf telers (2 tomaten, 1 komkommer, 1 paprika en 1 aardbei) verenigen zich sinds vorige week met de Inagro-teams ‘tuinbouw onder afdekking’ en ‘insectenteelt’ in een Europees partnerschap voor Innovatie. De zogenaamde ‘Operationele Groep’ kreeg de naam ‘Entomoponics’ en focust op meervoudig ruimtegebruik in de serre. Het doel is om een teeltsysteem te ontwikkelen dat groenteteelt en insectenkweek combineert in één en dezelfde ruimte. Zo willen ze in eerste instantie hun geklimatiseerde serreruimte optimaler benutten en hun economisch rendement verhogen. Lees verder en ontdek welke voordelen dit teeltsysteem nog heeft.