Er voldoen 418 items aan uw criteria.
07.10.21 - Schoffelmachines trekken aandacht op WerktuigendagenMet de herfst in aantocht wordt het stilaan tijd om vooruit te kijken naar het volgende seizoen. De grote belangstelling voor de demonstraties mechanische onkruidbestrijding op de Werktuigendagen in Oudenaarde eind september benadrukken dat dit thema erg actueel is. Een tiental machines demonstreerden onder begeleiding van Inagro hun kunnen in jonge maïs.
02.09.21 - Veldproeven in zoektocht naar duurzame en rendabele sojateeltEind augustus vond het tweede proefveldbezoek plaats met de gebruikersgroep van het Soy2Grow-project ‘Naar een duurzame en rendabele sojateelt in Vlaanderen’ (VLAIO) met partners ILVO, KU Leuven TRANSfarm en Inagro. De soja maakt nu volop peulen, een ideaal moment om de proeven op de proefvelden van Inagro eens van naderbij te bekijken. Tijdens de bezoeknamiddag kwamen de rassenproef en de proef met mechanische onkruidbeheersing aan bod. We bespraken ook de proeven die noodzakelijk zijn voor de opmaak van nieuwe erkenningsdossiers.
20.07.21 - Fiches bundelen resultaten uit ECOPAD-projectIn het Interreg-project ECOPAD werkten zeven Vlaamse, Waalse en Franse onderzoekspartners samen rond de principes van geïntegreerde bestrijding. De eindresultaten werden gebundeld in technische fiches en werden gepresenteerd op het slotseminarie.
01.07.21 - Geslaagde bezoekavond aan het demoplatform mechanische onkruidbestrijdingOp 30 juni mochten we een 30-tal telers, loonwerkers en adviseurs ontvangen voor het demoplatform vollegrondsgroenten en witloof. De bezoekers bezochten het platform mechanische onkruidbestrijding en maakten kennis met de proeven rond precisielandbouw, irrigatie en insectenmonitoring. Daarnaast konden ze kennismaken met loonwerkers die mechanische onkruidbestrijding aanbieden in diverse teelten.
30.06.21 - Mijten in je teelt? Rovers in beeld (deel 2 van 3)Spint of mijt, je bent ze liever niet rijk, maar kwijt. Roofwantsen, rovende trips en rovende mijten zijn daarom meer dan welgekomen gasten. Hoe herken je ze en wat kan je doen om ze te helpen? We stellen ze graag eens aan je voor.
29.06.21 - Uitleendepot puntvervuiling, vanaf zondag op PlattelandsTVPuntvervuiling aanpakken blijft de beste strategie om verontreiniging van waterlopen door gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen. Vanaf zondag 4 juli kan je op PlattelandsTV in een aflevering van Tournée Provinciale bekijken hoe landbouwers in de regio omgaan met deze puntvervuiling.
17.06.21 - Goede landbouwpraktijken bij het gebruik van bentazonherbicidenBinnenkort worden in de bonen opnieuw bentazonherbiciden ingezet. Een belangrijk aandachtspunt bij het gebruik van bentazon is dat deze actieve stof een risico vormt op uitspoeling naar grondwater. Zeker in gebieden waar drinkwater gewonnen wordt uit grondwater kan bentazon problemen veroorzaken. Respecteer dus altijd de toepassingsvoorwaarden en gebruiksbeperkingen op het etiket. In dit nieuwsbericht zetten we ze nog even voor jou op een rijtje.
16.06.21 - Bladluizen in je teelt? Gaas- en zweefvliegen in beeldBladluizen zijn ongetwijfeld de meest algemene plaagsoort. Hoewel relatief snel naar chemische bestrijdingsmiddelen gegrepen wordt om die overlastsoort te bestrijden, bestaan er ook natuurlijke vijanden die dol zijn op deze beestjes. We stellen ze in deze driedelige nieuwsberichtenreeks graag eens aan je voor.
15.06.21 - Werk jij mee aan onderzoek naar geïntegreerde aanpak van knolcyperus?Het VLAIO LA-project “Geïntegreerde aanpak van knolcyperus" werd eind 2020 goedgekeurd. Dat project biedt ons de mogelijkheid om meer diepgaand onderzoek uit te voeren naar dit woekeronkruid. Voor dit project zoeken we samen met de andere projectpartners een veertigtal praktijkpercelen in Vlaanderen. Daar willen we het effect op de voorraad knollen in de bodem van diverse bestrijdingsstrategieën die de landbouwer toepast nauwgezet opvolgen in de tijd. Wil je meer informatie en/of ben je bereid om mee te werken als proefveldhouder/uitbater, contacteer dan een van de projectpartners. Het helpt jezelf en de sector vooruit. Wij verzekeren een 100% discrete samenwerking.
10.06.21 - Inagro experimenteert, leert en inspireert: houtkanten en bloemenranden (deel 2/2) Sinds 2018 experimenteert Inagro met houtkanten, meerjarige bloemenranden, een keverbank en een torenvalkkast op het zogenaamde FAB-perceel. FAB staat voor “functionele agrobiodiversiteit”, ofwel biodiversiteit in het landbouwlandschap die een meerwaarde kan betekenen voor de landbouw. Denk bijvoorbeeld aan bestuivers of aan natuurlijke vijanden. Deze week: houtkanten en bloemenranden.
02.06.21 - Inagro experimenteert, leert en inspireert: torenvalkkast en keverbank (deel 1/2) Sinds 2018 experimenteert Inagro met houtkanten, meerjarige bloemenranden, een keverbank en een torenvalkkast op het zogenaamde FAB-perceel. FAB staat voor “functionele agrobiodiversiteit”, ofwel biodiversiteit in het landbouwlandschap die een meerwaarde kan betekenen voor de landbouw. Denk bijvoorbeeld aan bestuivers of natuurlijke vijanden. Benieuwd naar onze ervaringen? We stellen ze graag aan je voor.
25.05.21 - Late rassen scoren het best in vroege najaarsspinazieDoor de soms extreme voorjaarsomstandigheden zal het belang van najaarspinazie ongetwijfeld toenemen. In deze rassenproef vergeleken we achttien rassen. Neerslag kort na de zaai zorgde voor een vrij uniforme opkomst. Na enkele flinke beregeningsbeurten oogstten we de vroegste rassen 43 dagen na de zaai. De late rassen Whale, Bonobo, Bekner en Fagor haalden uiteindelijk de beste opbrengst en kwaliteit.
19.05.21 - Hou rekening met de wachttijden van je gewasbeschermingsmiddelenWist je dat de maximale residulimiet (MRL) wettelijk bepaald is voor alle actieve stoffen? Dat is de hoeveelheid actieve stof die je gewas nog mag bevatten bij de oogst. Naast de dosis van het product, het aantal toepassingen, het tijdstip van toepassing (gewasstadium) en de bufferzone is ook de wachttijd voor de oogst een cruciale factor. Met behulp van de gewasbeschermingsapp kan je snel en eenvoudig alle informatie opzoeken over die wachttijden en de middelen die je kan gebruiken.
12.05.21 - Biofungiciden klaar en duidelijk toegelicht in technische fichesBiofungiciden zijn een waardevol product in een IPM-strategie. Toch is de stap tot het gebruik ervan voor telers vaak nog groot. Naast onzekerheid over de werkzaamheid halen telers in een eerder uitgevoerde enquête aan dat technische kennis en praktijkervaring vaak nog ontbreken. De partners van het Interreg Fr-Wal-Vl project BioProtect besloten om de opgedane kennis en ervaring te bundelen in overzichtelijke fiches. Die zijn sinds kort te vinden op de projectwebsite.
22.04.21 - Geleide bestrijding wortelvlieg, tal van voordelenInagro adviseert worteltelers via een systeem van geleide bestrijding van wortelvlieg. Na een bezoek op het veld brengen we je op de hoogte als de actiedrempel overschreden is, of bij andere opmerkelijke vaststellingen. Heb je interesse in onze dienstverlening? Lees dan zeker verder!
22.04.21 - Welke sluipwespen in aardbeien zijn er het vroegst bij?Sluipwespen zijn natuurlijke vijanden van bladluizen. Om vroege bladluisplagen in het voorjaar het hoofd te kunnen bieden, ben je dus gebaat bij sluipwespen die bij lage temperaturen weten te gedijen. Inagro ging op onderzoek.
14.04.21 - Inagro brengt imker ‘bij’ boerHeel wat teelten in openlucht, onder kap of in serres hebben bestuiving nodig om vruchten te kunnen voortbrengen. Denk daarbij niet alleen aan fruitbomen, maar ook aan aardbeien, courgettes of zelfs aubergines. Wil je een betere bestuiving van je openluchtteelten? Dan zetten deze tips je zeker op weg!