Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 497 items aan uw criteria.
30.09.21 - Terugblik op openingsweek Agrotopia: Festival van de Toekomst en netwerkevents

Vorige vrijdag was het eindelijk zover: we openden Agrotopia, de grootste dakserre van Europa voor onderzoek naar de nieuwste teelttechnieken en professionele stadstuinbouw. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen grepen we alle kansen om zoveel mogelijk doelgroepen te betrekken, gaande van beleidsmakers over telers tot het brede publiek en scholen. Als kers op de taart mochten we Koning Filip ontvangen in onze gloednieuwe dakserre. In dit nieuwsbericht blikken we terug op de publieksweekends, workshops voor scholen en de netwerkevenementen tijdens de festivalweek.

30.09.21 - Terugblik op openingsweek Agrotopia: officiële opening en bezoek koning Filip

Vorige vrijdag was het eindelijk zover: we openden Agrotopia, de grootste dakserre van Europa voor onderzoek naar de nieuwste teelttechnieken en professionele stadstuinbouw. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen grepen we alle kansen om zoveel mogelijk doelgroepen te betrekken, gaande van beleidsmakers over telers tot het brede publiek en scholen. Als kers op de taart mochten we Koning Filip ontvangen in onze gloednieuwe dakserre. In dit nieuwsbericht blikken we terug op de officiële opening en het bezoek van Zijne Majesteit de Koning.

29.09.21 - 29/9, internationale dag tegen voedselverspilling

Door 29 september uit te roepen als "International Day of Awareness of Food Loss and Waste" vragen de Verenigde Naties onze aandacht voor voedselverspilling. Het is dé gelegenheid om acties en innovaties tegen voedselverspilling hoog op de agenda te zetten. Ook wij hebben onze focus de laatste jaren wat verscherpt. Benieuwd hoe? Lees dan zeker verder!

27.09.21 - Bedrijfsbezoek aan membraanfiltratie-installatie en nieuwe klankbordgroep

Met het Nitroman-project bezochten we vorig jaar een Detricon stripping-scrubbinginstallatie. Op 14 oktober bezoeken we een Strocon membraanfiltratie-installatie in Boekel (Nederland), gekoppeld aan een nieuwe klankbordgroep. In deze klankbordgroep lichten we de voorlopige resultaten van de veldproeven toe, alsook de rekentool, die we in het project ontwikkelden om de financiële kant van het RENURE-verhaal te belichten.

23.09.21 - Agrotopia-update september 2021: klaar voor opening

Eindelijk is het zover: vandaag openen we de grootste dakserre van Europa voor onderzoek naar de nieuwste teelttechnieken en professionele stadstuinbouw. We vieren deze dag met een officiële opening in het bijzijn van internationale experts, wetenschappers en beleidsmakers. Vanaf morgen kan jij onze nieuwe serre ontdekken, tijdens "Agrotopia, het festival van de toekomst" of een van onze netwerkevents. Spannend! Even spannend is onze nominatie voor de Europese Regiostars Awards. Help jij ons een award in de wacht te slepen?

16.09.21 - Agrotopia-update september 2021 bis

We vertelden het twee weken geleden al: we staan te popelen om Agrotopia aan jou voor te stellen! Ben jij al ingeschreven voor een van de events? Of heb je al tickets gereserveerd voor "Agrotopia, het festival van de toekomst"? Dan krijg je de eer om de opening van onze gloednieuwe dakserre vanop de eerste rij te volgen. Spannend! Even spannend is onze nominatie voor de Europese Regiostars Awards. Help jij ons een award in de wacht te slepen? Waarom we die verdienen, vertelt ons serreteam in het zesde en laatste thematische interview.

06.09.21 - Agrotopia-update september 2021

Binnenkort mogen we onze nieuwe onderzoeksserre Agrotopia op het dak van de kistenloods van REO Veiling openstellen voor het publiek. Onze medewerkers slaan de handen in elkaar om de dakserre operationeel te krijgen. En we kijken stilaan uit naar de officiële opening en het Festival van de Toekomst. In dit nieuwsbericht blikken we daarop vooruit en brengen we het vijfde thematische interview uit een reeks van zes. Daarin delen telers Franky Galle en Bert Depoortere hun verwachtingen over het tuinbouwbedrijf van de toekomst.

03.09.21 - Vul onze enquête in rond gebruik van (herwonnen) meststoffen

Het ReNu2Farm-project is opgericht om de recyclagepercentages van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) in de primaire voedselproductieketen in Noordwest-Europa (NWE) te verhogen. Na de goedkeuring van de ReNu2Farm Capitalisation, zal het project nieuwe markten, waaronder de tuinbouw, stimuleren voor meer gebruik van herwonnen meststoffen en het gebruik van kunstmest in Noordwest-Europa verminderen. Help ons mee door onze enquête in te vullen.

30.08.21 - HERINNERING: Voorstelling van finale resultaten project herwonnen meststoffen

Het project ReNu2Farm verdiepte zich in herwonnen meststoffen: nutriënten die een behandeling ondergingen waardoor hun bemestingswaarde stijgt. We onderzochten verschillende facetten van de technologieën en de waarde van de herwonnen meststoffen die ze produceren voor de landbouw. Het project loopt stilaan ten einde, dus is het tijd om alle resultaten te bundelen en voor te stellen aan het brede publiek. Dat doen we op een digitale slotbijeenkomst op 9 september.

02.08.21 - Voorstelling van finale resultaten van herwonnen meststoffen-project

Het project ReNu2Farm ging over herwonnen meststoffen: nutriënten die een behandeling ondergingen waardoor hun bemestingswaarde stijgt. We onderzochten verschillende facetten van de technologieën en de waarde van de herwonnen meststoffen die ze produceren voor de landbouw. Het project loopt stilaan ten einde, dus is het tijd om alle resultaten te bundelen en voor te stellen aan het brede publiek op onze digitale slotbijeenkomst op 9 september.

26.07.21 - Herwonnen meststoffen: nieuwe video's en evenementen!

Binnen het Nitroman-project wordt gekeken of herwonnen meststoffen, meer bepaald mineralenconcentraat en ammoniumzouten, als vervanger kunnen dienen voor kunstmest en dit met de veranderende wetgeving van SafeManure die er aan komt in het achterhoofd. Bekijk in dit blogbericht video’s rond de toepassing ervan en blijf op de hoogte van aankomende evenementen.

14.07.21 - Irrigatie: van voldoende water tot slimme (irrigatie)technieken - deel 4

Sinds 2017 wordt (West-)Vlaanderen geconfronteerd met periodes van langdurige droogte. Dat noopte de afgelopen vier jaar tot captatiebeperkingen van oppervlaktewater. Nogal wat West-Vlaamse land- en tuinbouwers maken zich zorgen over de beschikbaarheid van voldoende en kwaliteitsvol irrigatiewater. Ook zuinig omgaan met het beschikbare water krijgt steeds meer aandacht. Samen met partners in onderzoek en Provincie West-Vlaanderen zette Inagro de afgelopen jaren heel wat onderzoek en advies op rond water en irrigatie in land- en tuinbouw. We lichten de bevindingen en strategieën toe in een reeks van vier nieuwsberichten. In deel 4 gaan we dieper in op proeven met gezuiverd afvalwater, druppelirrigatie en organische mulch. We lichten ook de MIRLET-app toe voor irrigatiemanagement in grondgebonden bladgewassen.

13.07.21 - Nieuw project LemnaPro wil eendenkrooskweek opschalen in Vlaanderen

De bevolkingsgroei en de stijgende levensstandaard zetten de beschikbare grondstoffen onder druk. Landbouw neemt vandaag al ongeveer 50% van het beschikbare areaal in beslag. En met de huidige groei wordt verwacht dat er tegen 2050 50% meer eiwitten geproduceerd moeten worden om de bevolking te voorzien in haar noden. Het is echter onmogelijk om de limieten van de aarde blijvend onder druk te zetten. Eiwitalternatieven zijn daarom noodzakelijk!

08.07.21 - Operationele groep Entomoponics van start

Vijf telers (2 tomaten, 1 komkommer, 1 paprika en 1 aardbei) verenigen zich sinds vorige week met de Inagro-teams ‘tuinbouw onder afdekking’ en ‘insectenteelt’ in een Europees partnerschap voor Innovatie. De zogenaamde ‘Operationele Groep’ kreeg de naam ‘Entomoponics’ en focust op meervoudig ruimtegebruik in de serre. Het doel is om een teeltsysteem te ontwikkelen dat groenteteelt en insectenkweek combineert in één en dezelfde ruimte. Zo willen ze in eerste instantie hun geklimatiseerde serreruimte optimaler benutten en hun economisch rendement verhogen. Lees verder en ontdek welke voordelen dit teeltsysteem nog heeft.

07.07.21 - Irrigatie: van voldoende water tot slimme (irrigatie)technieken - deel 3

Sinds 2017 wordt (West-)Vlaanderen geconfronteerd met periodes van langdurige droogte. Dat noopte de afgelopen vier jaar tot captatiebeperkingen van oppervlaktewater. Nogal wat West-Vlaamse land- en tuinbouwers maken zich zorgen over de beschikbaarheid van voldoende en kwaliteitsvol irrigatiewater. Ook zuinig omgaan met het beschikbare water krijgt steeds meer aandacht. Samen met partners in onderzoek en Provincie West-Vlaanderen zette Inagro de afgelopen jaren heel wat onderzoek en advies op rond water en irrigatie in land- en tuinbouw. We lichten de bevindingen en strategieën toe in een reeks van vier nieuwsberichten. In deel 3 gaan Dries Mergaert en Tim De Cuypere in op de samenwerkingen rond gemeenschappelijke, alternatieve waterbronnen.

06.07.21 - Commercieel beschikbare natuurlijke vijanden van plagen in komkommer, tomaat en champignon toegevoegd aan Inagro's gewasbeschermingsapp

Recent breidden we onze gewasbeschermingsapp uit. We voegden commercieel beschikbare natuurlijke vijanden toe van meerdere teelten. In dit nieuwsbericht kom je meer te weten over die uitbreidingen. 

 
 
 
 
 
30.06.21 - Irrigatie: van voldoende water tot slimme (irrigatie)technieken - deel 2

Sinds 2017 wordt (West-)Vlaanderen geconfronteerd met periodes van langdurige droogte. Dat noopte de afgelopen vier jaar tot captatiebeperkingen van oppervlaktewater. Nogal wat West-Vlaamse land- en tuinbouwers maken zich zorgen over de beschikbaarheid van voldoende en kwaliteitsvol irrigatiewater. Ook zuinig omgaan met het beschikbare water krijgt steeds meer aandacht. Samen met partners in onderzoek en Provincie West-Vlaanderen zette Inagro de afgelopen jaren heel wat onderzoek en advies op rond water en irrigatie in land- en tuinbouw. We lichten de bevindingen en strategieën toe in een reeks van vier nieuwsberichten. In deel 2 licht Dries Mergaert toe hoe je je private watervoorraad kunt vergroten.

23.06.21 - Irrigatie: van voldoende water tot slimme (irrigatie)technieken - deel 1

Sinds 2017 wordt (West-)Vlaanderen geconfronteerd met periodes van langdurige droogte. Dat noopte de afgelopen vier jaar tot captatiebeperkingen van oppervlaktewater. Nogal wat West-Vlaamse land- en tuinbouwers maken zich zorgen over de beschikbaarheid van voldoende en kwaliteitsvol irrigatiewater. Ook zuinig omgaan met het beschikbare water krijgt steeds meer aandacht. Samen met partners in onderzoek en Provincie West-Vlaanderen zette Inagro de afgelopen jaren heel wat onderzoek en advies op rond water en irrigatie in land- en tuinbouw. We lichten de bevindingen en strategieën toe in een reeks van vier nieuwsberichten. In deel 1 kadert Dominique Huits de werking van de provinciale droogtecommissie.

10.06.21 - Project ReNu2Farm krijgt verlenging

Het project ReNu2Farm draait om herwonnen meststoffen: meststoffen, al dan niet afkomstig uit mest, die een behandeling ondergingen waardoor hun bemestingswaarde stijgt. We onderzochten verschillende facetten van de technologieën en de herwonnen meststoffen die ze produceren voor de landbouw. Nu dit project stilaan zijn einde nadert, kregen de projectpartners een verlenging voor uitbreiding van de resultaten naar onder andere tuinbouw.

09.06.21 - MIRLET-gebruikers aan het woord

Afgelopen 2,5 jaar werkten Inagro, PSKW en PCG verder samen aan de MIRLET-app die telers van bladgewassen onder beschutting helpt bij hun irrigatie. In het MIRLET demo-project hebben we de beslissingsondersteunende tool gevalideerd in tal van alternatieve bladgewassen op de proefcentra. Ook gingen 24 telers met de tool aan de slag op hun bedrijf. Enkelen getuigen daarover op beeld en delen zo graag hun ervaringen met collega's. Laat je inspireren!