Er voldoen 527 items aan uw criteria.
05.10.21 - Hennep, waardevol voor de biodiversiteit!Onze voorouders wisten het al en wij ontdekken het nu: industriële hennep, of kortweg hennep, heeft veel potentieel. De volledige plant kan immers gebruikt worden in uiteenlopende toepassingen: lange en korte vezels voor textiel of biocomposieten, zaden en olie in food- en feedtoepassingen en scheven als stalstrooisel of in bouwmaterialen. Maar wist je dat hennep ook heel waardevol is voor de biodiversiteit?
16.09.21 - Kijk mee achter de schermen van inspirerende West-Vlaamse land- en tuinbouwersWist je dat heel wat West-Vlaamse land- en tuinbouwers erg innoverend boeren op hun bedrijf? Met veel aandacht voor agro-ecologie en vaak op een net iets andere manier dan de andere? Om deze inspirerende verhalen tot bij jullie te brengen, maakt Inagro bedrijfsportretten van inspirerende West-Vlaamse landbouwers. Kijk je mee achter de schermen?
13.07.21 - Nieuw project LemnaPro wil eendenkrooskweek opschalen in VlaanderenDe bevolkingsgroei en de stijgende levensstandaard zetten de beschikbare grondstoffen onder druk. Landbouw neemt vandaag al ongeveer 50% van het beschikbare areaal in beslag. En met de huidige groei wordt verwacht dat er tegen 2050 50% meer eiwitten geproduceerd moeten worden om de bevolking te voorzien in haar noden. Het is echter onmogelijk om de limieten van de aarde blijvend onder druk te zetten. Eiwitalternatieven zijn daarom noodzakelijk!
07.07.21 - Duik in de wereld van de patrijs op de Vlaamse veldenWip deze zomer in Ramskapelle bij Nieuwpoort eens binnen in de tijdelijke expo rond de patrijs. Je beleeft er een jaar uit het leven van de typische vogel van het Vlaamse platteland. Je leert er ook wat er in de regio gebeurt om de patrijs een veilige thuis te bieden. Al ruim vier jaar slaan onderzoekers, lokale landbouwers en jagers de handen in elkaar om de de biodiversiteit op en rond de akkers op te krikken.
30.06.21 - Mijten in je teelt? Rovers in beeld (deel 2 van 3)Spint of mijt, je bent ze liever niet rijk, maar kwijt. Roofwantsen, rovende trips en rovende mijten zijn daarom meer dan welgekomen gasten. Hoe herken je ze en wat kan je doen om ze te helpen? We stellen ze graag eens aan je voor.
29.06.21 - Uitleendepot puntvervuiling, vanaf zondag op PlattelandsTVPuntvervuiling aanpakken blijft de beste strategie om verontreiniging van waterlopen door gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen. Vanaf zondag 4 juli kan je op PlattelandsTV in een aflevering van Tournée Provinciale bekijken hoe landbouwers in de regio omgaan met deze puntvervuiling.
24.06.21 - Koolstoflandbouw in beeldVorige week ging een film over koolstoflandbouw in première in het bijzijn van meer dan 100 kijkers. In "Stimuleren van koolstoflandbouw" werden vier initiatieven in de Noordzeeregio van Europa gevolgd. Na de film was er tijd voor een meet and greet met de regisseur en betrokken projectpartners en landbouwers. Een samenvatting van de belangrijkste boodschappen vind je in dit nieuwsbericht. Je kan de film ook integraal herbekijken.
17.06.21 - West- en Oost-Vlaamse land- en tuinbouwers verwenden papa’s op VaderdagIn het vaderdagweekend (12 en 13 juni) verwelkomden negen West-Vlaamse en acht Oost-Vlaamse landbouwbedrijven papa’s en hun gezin op de boerderij. Met een (afhaal)ontbijt, een bubbelpicknick in de weide, een heuse speurwandeling, een beestige fotoshoot of een partijtje boerengolf maakten ze van Vaderdag een onvergetelijk én coronaveilig familiemoment. Het initiatief was een coronaveilige opvolger voor het Vaderdagontbijt dat Inagro, Provincie West-Vlaanderen en Provincie Oost-Vlaanderen meer dan tien jaar organiseerden.
16.06.21 - Bladluizen in je teelt? Gaas- en zweefvliegen in beeldBladluizen zijn ongetwijfeld de meest algemene plaagsoort. Hoewel relatief snel naar chemische bestrijdingsmiddelen gegrepen wordt om die overlastsoort te bestrijden, bestaan er ook natuurlijke vijanden die dol zijn op deze beestjes. We stellen ze in deze driedelige nieuwsberichtenreeks graag eens aan je voor.
10.06.21 - Inagro experimenteert, leert en inspireert: houtkanten en bloemenranden (deel 2/2) Sinds 2018 experimenteert Inagro met houtkanten, meerjarige bloemenranden, een keverbank en een torenvalkkast op het zogenaamde FAB-perceel. FAB staat voor “functionele agrobiodiversiteit”, ofwel biodiversiteit in het landbouwlandschap die een meerwaarde kan betekenen voor de landbouw. Denk bijvoorbeeld aan bestuivers of aan natuurlijke vijanden. Deze week: houtkanten en bloemenranden.
08.06.21 - Wild van ganzen? Laat ze niet verwilderenSierganzen laten ontsnappen of bewust uitzetten in de natuur is geen goed idee. De dieren die het overleven, gedragen zich vaak agressief en veroorzaken heel wat schade en overlast. Verwilderde ganzen voederen, versterkt het probleem en is bij wet ook verboden.
02.06.21 - Watervoorziening voor irrigatie, een zorg voor menig akkerbouwer en groentetelerSinds de zomer van 2017 worden we in West-Vlaanderen geconfronteerd met langere periodes van droogte. Dat resulteert iedere zomer in beperkingen in het gebruik van oppervlaktewater voor irrigatie. Eigen watervoorziening en zuinig omgaan met het beschikbare water zijn dan ook actueel. Om je verder op weg te helpen, worden er halfweg juni twee webinars georganiseerd.
02.06.21 - Inagro experimenteert, leert en inspireert: torenvalkkast en keverbank (deel 1/2) Sinds 2018 experimenteert Inagro met houtkanten, meerjarige bloemenranden, een keverbank en een torenvalkkast op het zogenaamde FAB-perceel. FAB staat voor “functionele agrobiodiversiteit”, ofwel biodiversiteit in het landbouwlandschap die een meerwaarde kan betekenen voor de landbouw. Denk bijvoorbeeld aan bestuivers of natuurlijke vijanden. Benieuwd naar onze ervaringen? We stellen ze graag aan je voor.
20.05.21 - Geef nog tot en met 31 mei je mening over beheerovereenkomsten akkerfaunaEen tijdje geleden lanceerden we een internationale enquête om ervaringen en meningen van landbouwers en jagers over beheerovereenkomsten akkerfauna te verzamelen. Wat loopt goed en wat kan beter? Deze bevraging staat nog online tot en met 31 mei. Grijp alsnog je kans en laat van je horen!
12.05.21 - Week van de Korte Keten zet voor de zesde keer korte keten in de kijkerVan zaterdag 15 tot zondag 23 mei vindt in West-Vlaanderen voor de zesde keer de Week van de Korte Keten plaats. Tijdens deze campagneweek plaatst de Provincie West-Vlaanderen korte keten in de kijker en kan je via tal van activiteiten kennismaken met de producent achter deze lokaal geproduceerde producten.
06.05.21 - Als we een duurzame toekomst willen, dan moeten we nu uit ons kot komenDuurzame samenwerkingen in de voedselketen vervullen de relationele én kwalitatieve ambities van Stefaan Deraeve en Katrien Steeman. Sinds 1992 ontwikkelt en produceert het koppel vegetarische en biologische producten met lokale grondstoffen. In alles wat ze doen, streven ze naar eigen zeggen naar evenwicht. Voor ons jaarverslag 2020 spraken we met Stefaan over de ontwikkeling van duurzame ketens. “In ons bedrijf La vie est belle stellen we de dialoog met landbouwers en retailers voorop om samen een faire prijs te bekomen en te verantwoorden aan de consument", aldus Stefaan.