Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 67 items aan uw criteria.
08.12.20 - Voedsel maken uit opgezuiverd biogas: Biogas-MAMBO project gaat van start

Wist je dat er microben bestaan die biogas kunnen omzetten tot microbieel eiwit? Wist je dat microbieel eiwit een waardevolle eiwitbron kan zijn in veevoeder, in plaats van soja of vismeel? De komende vier jaren gaan we samen met drie universitaire partners (KUL, VUB, UGent) biogas opzuiveren bij de biogasinstallatie van Inagro en er microbieel eiwit van maken! De snoekbaarzen van de aquacultuurafdeling mogen vervolgens als eerste proeven.

02.12.20 - Alle resultaten uit Pocket Power gebundeld in dit onderzoeksrapport

Door stijgende prijzen vormt energie een steeds bepalendere kostenpost in het economisch plaatje van land- en tuinbouwbedrijven. Tegelijkertijd blijven veel reststromen op landbouwbedrijven onbenut en kunnen ze voor overlast zorgen. Pocketvergisting van deze restromen kan zorgen voor invulling van de energievraag van het bedrijf op vlak van elektriciteit en voor een deel ook van warmte via warmte-krachtkoppeling (WKK).

16.09.20 - Webinar kleinschalige vergisting: kansen voor uitbreiding van landbouwvergisting in Vlaanderen
Ben je een landbouwer met interesse in kleinschalige vergisting? Heb je reststromen zoals mest of oogstresten, en wens je hier energie uit te halen? Of wens je te weten te komen hoe kleinschalige vergisting kan bijdragen aan emissiereductie? Lees dan zeker verder zodat je je kunt registreren voor een interessante webinar!    
31.08.20 - Bekijk pocketvergisting op PlattelandsTV vanuit jouw zetel vanaf 6 september

Pocketvergisting is een technologie waarmee landbouwers op het eigen bedrijf energie gaan produceren. Sinds 2011 vond de technologie zijn ingang op diverse melkveebedrijven in Vlaanderen. Inagro bekeek in het project Pocket Power hoe pocketvergisting verder kan uitgebreid worden in Vlaanderen, bijvoorbeeld naar andere sectoren. Benieuwd naar hoe het eruit ziet en hoe het werkt? Bekijk dan vanaf zondag 6 september de reportage op PlattlandsTV.

11.06.20 - Vers van de pers: brochure kleinschalige vergisting

Kleinschalige vergisting wordt in het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 genoemd om emissies bij mestopslag te verminderen en groene warmte en stroom te produceren. Om de sector optimaal te informeren over wat kleinschalige vergisting precies is en voor wie de investering rendabel blijkt, publiceerde Inagro in samenwerking met Universiteit Gent, Biogas-E en DLV een modulaire brochure. Benieuwd naar het resultaat en de inhoud? Lees dan zeker verder!

03.06.20 - Stel jouw vragen over luchtemissies aan onze adviesdienst

Ben je als landbouwer van plan een stal te renoveren of een nieuwe stal te bouwen? En wil je je informeren over de impact van fijn stof, geur en ammoniakemissie op de omgeving? Krijg je vragen over geur of andere emissies? Of wil je zelf weten waar de verschillen zitten tussen geur en ammoniak? Dan kan je een beroep doen op de adviesdienst luchtemissies van Inagro.

18.05.20 - Monovergisting van varkensmest in onze eigen biogasinstallatie

De eerste drie maanden van dit jaar voerden we een test uit in onze eigen vergister om te zien of monovergisting van varkensmest in de praktijk stabiel kan verlopen. Als blijkt dat dit het geval is, dan kan de sector een boost krijgen, omdat het potentieel voor vergisting van varkensmest erg groot is. Benieuwd naar de resultaten? Lees dan zeker verder!  

05.05.20 - Gratis haalbaarheidsscan voor pocketvergisting!

Heb je reststromen (bv. mest of groenteresten) op jouw bedrijf en ben je benieuwd of pocketvergisting een interessante investering kan zijn? Goed nieuws, want Inagro lanceert nu gratis haalbaarheidsscans die uitwijzen of die technologie rendabel kan zijn voor jou. Geïnteresseerd? Lees dan zeker verder voor meer info!

26.03.20 - Versoepeling voor gebruik van dierlijke mest op komst?

Het project SafeManure bekijkt de mogelijkheden om producten afgeleid van dierlijke mest te kunnen inzetten ter vervanging van kunstmest. In dit nieuwsbericht maken we kennis met enkele van die producten die momenteel ook getest worden in een driejarige veldproef. Benieuwd? Lees dan zeker verder!

03.03.20 - Gratis haalbaarheidsscan voor pocketvergisting!

Heb je reststromen (bv. mest of groenteresten) op jouw bedrijf en ben je benieuwd of pocketvergisting een interessante investering kan zijn? Goed nieuws, want Inagro lanceert in het voorjaar gratis haalbaarheidsscans die uitwijzen of die technologie rendabel kan zijn voor jou. Geïnteresseerd? Lees dan zeker verder voor meer info!

23.12.19 - Interactief lerend netwerk over VeDoWS-stallen

Op 2 december organiseerde Inagro een lerend netwerk over herwonnen meststoffen. Tijdens die interessante namiddag stond de uitbating van een aangepaste stal voor varkens centraal. Wil je meer weten over dit innovatief stalsysteem? Lees dan zeker verder! 

 
17.11.19 - Studiereis PAS-maatregelen: Ammoniakroute melkvee

In de toepassing van ammoniakemissiereducerende systemen in de rundveehouderij staat Nederland toch wel een pak verder dan Vlaanderen. Op 16 december steken we de grens over en bekijken we twee types emissiearme vloeren en een vernieuwend stalconcept bij onze Noorderburen. Tijdens de busreis is er tijd voor gesprekken met collega’s. Er wordt ook lunch voorzien.      

13.11.19 - Vlees eten, hoe gek is dat?

Vlees is evolutionair en historisch belangrijk voor de mensensoort, en het werd in die zin ook altijd naar waarde geschat. De laatste tijd is dat imago van vlees helemaal omgedraaid. De teneur is dat vlees eten slecht is voor het klimaat, het milieu en de gezondheid. Inagro en Provincie Oost-Vlaanderen vonden het tijd voor nuance en informeerden veehouders op een objectieve en wetenschappelijke manier over vlees.

29.10.19 - Ruim en gevarieerd publiek ziet toekomst in agroforestry

Waar agroforestry ooit begon als een randfenomeen in Vlaamse context treedt de praktijk nu altijd duidelijker naar voor als één van de klimaatresistente landbouwsystemen van de toekomst. Vorige week woensdag 23 oktober ontsloot een samenvattende studiedag de vaststellingen en nieuwe inzichten van vijf jaar praktijkonderzoek. De massale aanwezigheid van ruim 220 mensen, uitvoerende en geïnteresseerde agroforestry landbouwers op kop, was zowel voor deze pioniers als voor de organiserende partners ILVO en Inagro een welgekomen opsteker.

08.10.19 - Tips & tricks van en voor pocketboeren

De operationele groep Pocketboer liep officieel af op 30 juni 2019. Tijdens het slotevent kregen alle betrokkenen een poster met tips over de uitbating van een kleinschalige vergistingsinstallatie op een landbouwbedrijf. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan zeker verder!

17.01.19 - Opleiding en opstart uitleendepot beschermmateriaal mestgassen in West-Vlaanderen

Mestgassen zijn gevaarlijk. Daarom is het provinciebestuur in samenwerking met de brandweerzones gestart met verschillende uitleendepots over de hele provincie waar je beschermmateriaal gratis kan ontlenen.

06.08.18 - Het wordt pas link als het niet meer stinkt: het gevaar van mestgassen
Mestgassen houden een reëel gevaar in. Overal waar biologisch materiaal kan rotten, komen dergelijke gassen vrij, dus ook in jouw mestkelder. Mestgassen kunnen niet alleen leiden tot vergiftiging en verstikking. Ze zijn ook ontvlambaar en explosief. Leer de symptomen te herkennen en vooral hoe je veilig kunt werken.
30.05.18 - Ga je mee op studiereis naar Nederland?
In de toepassing van ammoniakemissiereducerende systemen in de rundveehouderij staat Nederland toch wel een pak verder dan Vlaanderen. Daarom steken we op 27 juni de grens over en bekijken we drie technieken bij onze Noorderburen: een vloersysteem, een luchtwasser en een mestmixsysteem. Onderweg zorgen we voor enkele interessante presentaties en een lunch. Lees meer in dit nieuwsbericht en schrijf je in!
04.01.18 - Bezoek de stand van Agreon op Agro-Expo

Tijdens de komende editie van Agro-Expo in Roeselare stelt Agreon opnieuw een aantal interessante machineconstructeurs en technologiebedrijven aan je voor. In dit nieuwsbericht ontdek je de bedrijven die aanwezig zullen zijn op de groepsstand.

03.01.18 - FERM! - editie 2018

Als alles goed ging, viel het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" onlangs bij jou in de bus. Dat magazine van de Provincie West-Vlaanderen, Inagro en VLM inspireert West-Vlaamse land- en tuinbouwers in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. In dit nieuwsbericht lichten we alvast een tipje van de sluier. Nam jij het tijdschrift al door? Dan horen we graag jouw mening. Deze publicatie kan je ook digitaal raadplegen.