Kernwoord

Thema

Evenementdatum

Tussen en
Er voldoen 367 items aan uw criteria.
06.10.21 - Neem deel aan de opleiding bescherming tegen mestgassen!

Mestgassen komen hoofdzakelijk vrij tijdens het verpompen en mixen van mest. Maar ook bij het openen en betreden van een mestkelder of mestopslag lopen veehouders een groot risico. Landbouwers worden zich steeds meer bewust van het gevaar van mestgassen. Toch gebeuren er nog ongevallen, soms met dodelijke afloop, omdat de situatie nog te vaak wordt onderschat.

16.09.21 - Kijk mee achter de schermen van inspirerende West-Vlaamse land- en tuinbouwers

Wist je dat heel wat West-Vlaamse land- en tuinbouwers erg innoverend boeren op hun bedrijf? Met veel aandacht voor agro-ecologie en vaak op een net iets andere manier dan de andere? Om deze inspirerende verhalen tot bij jullie te brengen, maakt Inagro bedrijfsportretten van inspirerende West-Vlaamse landbouwers. Kijk je mee achter de schermen? 

13.09.21 - Neem deel aan de opleiding bescherming tegen mestgassen!

Mestgassen komen hoofdzakelijk vrij tijdens het verpompen en mixen van mest. Maar ook bij het openen en betreden van een mestkelder of mestopslag lopen veehouders een groot risico. Landbouwers worden zich steeds meer bewust van het gevaar van mestgassen. Toch gebeuren er nog steeds ongevallen, soms met dodelijke afloop, omdat de situatie nog te vaak wordt onderschat.

14.06.21 - Hoelang houdt jouw roostervloer nog stand?

Provincie West-Vlaanderen, Boerenbond, de vier West-Vlaamse brandweerzones en Inagro willen de veehouders sensibiliseren om hun mestkelders en roosters preventief te controleren om zoveel mogelijk incidenten met dieren te vermijden. Naast dierenleed vermijden we ook kosten voor interventie van de hulpdiensten en productieverlies. Pieter-Jan Delbeke (Boerenbond) informeerde bij de familie Degroote, gespecialiseerd in stalconstructies, naar hun concrete tips en tricks.

08.06.21 - Project inzameling medisch afval

Wil je medisch afval van diergeneeskundige handelingen (vaccinaties, nabehandeling…) gemakkelijk, reglementair én goedkoper afvoeren? Het kan voor elke veehouder in West-Vlaanderen! Lees snel verder.

08.06.21 - Wild van ganzen? Laat ze niet verwilderen

Sierganzen laten ontsnappen of bewust uitzetten in de natuur is geen goed idee. De dieren die het overleven, gedragen zich vaak agressief en veroorzaken heel wat schade en overlast. Verwilderde ganzen voederen, versterkt het probleem en is bij wet ook verboden.

01.06.21 - Nutriman deelt kennis over nutriëntenrecuperatie

Ben je benieuwd naar de werking van producten met gerecupereerde stikstof en fosfor, of wil je eerder informatie over de technologieën die ermee gepaard gaan? Via events en thematische nieuwsbrieven in het Nutriman-project zetten we dergelijke herwonnen meststoffen en bijhorende technologieën in de kijker, om je kennis erover te vergroten.

01.04.21 - Daar is de lente, daar is de zwaluw…

De eerste zwaluwen zijn terug, en daarmee dus ook de lente. In West-Vlaanderen zijn er heel wat gemeenten en steden die deze vliegen- en muggenvangers een hart onder de vleugel willen steken. Zijn er zwaluwen op jouw bedrijf? Informeer dan zeker eens bij de milieudienst van je gemeente of stad.

25.02.21 - Herinnering: zet jij ook dit jaar de bijen in de bloemetjes?

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Inagro de groepsaankoop ‘bloemenzaden voor bijen’. We stelden twee specifieke bloemenmengsels samen die erg geschikt zijn voor zowel bestuivers als natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Nog tot en met volgende week vrijdag (5 maart) kan je (één van) onze bloemenmengsels bestellen.

23.02.21 - Wat zijn de kosten en baten van eendenkroos in Vlaanderen?

Eendenkroos is eiwitrijk en kan soja vervangen in de humane voeding en diervoeders. De voorbije twee jaar onderzocht Inagro samen met VIVES, UGent en IVACO of eendenkroos in Vlaanderen potentieel heeft. Dat deden we in het Vlaanderen-Circulair project "Eendenkroos Waardeketen". Nu zijn de resultaten beschikbaar, en we hebben enkele belangrijke lessen geleerd...

17.02.21 - Online inspiratiesessies Week van de Korte Keten 2021. Kom luisteren en doe mee

Van 15 tot 23 mei 2021 vindt voor de vierde keer in Vlaanderen de Week van de Korte Keten plaats. Neem deel aan de inspiratiesessies en krijg niet alleen inspiratie maar vooral goesting om samen met ons korte keten in de kijker te zetten.

09.02.21 - Hogere eiwitautonomie met en zonder soja

Dit jaar gaan er drie projecten van start met de focus op eiwitgewassen voor menselijke voeding of de toepassing ervan in het voederrantsoen op het bedrijf. Je komt er meer over te weten in dit nieuwsbericht.

18.01.21 - Bedrijfsintegratie en vergunningen

Je zou denken dat de integratie van je bedrijf pas start na de realisatie van je (ver)bouwplan. Niets is minder waar: vergunningverlenende overheden hechten veel belang aan de integratieaspecten. De laatste jaren is het belang daarvan nog extra toegenomen. In dit nieuwsbericht geven we je nuttige tips!

12.01.21 - Bijen in de bloemetjes

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Inagro de groepsaankoop ‘bloemenzaden voor bijen’. We stelden twee specifieke bloemenmengsels samen die erg geschikt zijn voor zowel bestuivers als natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Je kan kiezen voor een eenjarig mengsel of een meerjarig mengsel. Beide bestellen kan natuurlijk ook.

22.12.20 - Opnieuw mogelijkheid tot deelname inzameling medisch afval in juni 2021

Wegens succes wordt de inzameling van medisch afval (van vaccinaties, nabehandeling, ...) voor alle geïnteresseerde veehouders uit West-Vlaanderen in juni 2021 herhaald. Blijf je graag op de hoogte? Lees in dit artikel hoe dat kan.

21.12.20 - Wil jij lid worden van 100% West-Vlaams? Dien nu je aanvraag in.

Op 22 februari, 14 juni en 25 oktober 2021 organiseert de Raad van Bestuur van de vzw West-Vlaamse hoeveproducenten samen met Inagro een erkenningscommissie waarin aanvragen tot lidmaatschap 100% West-Vlaams besproken worden. Op tijd een aanvraag tot lidmaatschap indienen is de boodschap.

21.12.20 - Inagro ondersteunt je bij de ontwikkeling van je bedrijf

Stel: Je denkt er al een tijdje over om je veestal een stuk uit te breiden en zo de overbezetting van je huidige stal op te lossen. Je zoekt naar een snelle en efficiënte, maar vooral ook goedkope oplossing. Maar wat zijn je plannen op langere termijn? Stroken die met je kortetermijnplannen? Heb je ook gedacht aan de huisvesting van je jongvee?

02.12.20 - Opnieuw mogelijkheid tot deelname inzameling medisch afval

Medisch afval van diergeneeskundige handelingen (vaccinaties, nabehandeling…) gemakkelijk, reglementair én goedkoper afvoeren? Het kan nu voor elke veehouder in West-Vlaanderen! Lees snel verder.

04.11.20 - Insecten als verrijking voor biokippen

In het nieuwe Poultrynsect-project wil Inagro samen met internationale partners het gebruik van levende insectenlarven (van de zwarte soldatenvlieg) als verrijking voor biokippen onderzoeken. De levende larven stimuleren het natuurlijk scharrelgedrag van de kippen, wat het dierenwelzijn ten goede kan komen. Daarnaast willen we met dit project bijdragen aan een wetgevend kader voor biologische insecten.

22.10.20 - Netwerk 100% West-Vlaams blijft groeien. Ook interesse om lid te worden?

'100% West Vlaams' blijft uitbreiden. Dit jaar mochten we al 7 nieuwe hoeveproducenten verwelkomen in het netwerk. Dat brengt de teller vandaag op 162 aangesloten hoeves. Naast het gebruik van het label '100% West-Vlaams' kunnen alle 162 leden ook genieten van de vele voordelen van het netwerk.