Wie kan jou helpen?


Lieven Delanote

Bio algemeen
Bio bedrijfsbegeleiding

T +32 51 27 32 50
E lieven.delanote@inagro.be



Femke Temmerman

Biologische gewasbescherming

T +32 51 27 32 53
E femke.temmerman@inagro.be



Luc Sobry

Biologische veehouderij herkauwers

T +3251 27 32 51
E luc.sobry@inagro.be

Ons aanbod van diensten
Gewasbeschermingsapp - beheers ziekten, plagen en onkruiden in meer dan 50 teeltenInagro’s gewasbeschermingsapp bundelt alle info over de beheersing van ziekten, plagen en onkruiden in meer dan 50 teelten. Naast erkende middelen vind je er ook schadebeelden en info over schadeverwekkers. De app is eenvoudig te gebruiken op pc, laptop, tablet en smartphone.
Bedrijfsadvisering melkveehouderijAl meer dan 15 jaar geeft de Bedrijfsadvisering Melkveehouderij (BAM) advies over diverse aspecten van de bedrijfsvoering. Zo verbetert Inagro de resultaten van de West-Vlaamse melkveehouders. Dat gebeurt via individuele begeleiding en advies op maat van het bedrijf in kwestie.
Bedrijfsbegeleiding voor biologische akkerbouwers en groentetelersIn biologische teelt zijn onkruidbeheersing, ziektepreventie en bemesting jaarlijks terugkerende uitdagingen. Je moet ook voldoen aan MAP V, vergroening en andere wetgeving. Een combinatie van landbouwkundige maatregelen en een stevige bedrijfsorganisatie is nodig om daarop een antwoord te kunnen bieden. Inagro begeleidt je en biedt advies op maat van jouw bedrijf.
Begeleiding bij omschakeling naar biologische landbouwBen je benieuwd of biologische productie ook kansen biedt voor jouw bedrijf? Overweeg je om je bedrijf om te schakelen? Inagro begeleidt je bij die vragen en helpt je de juiste keuzes te maken.
Bodemanalyse in het kader van GLBDe bodemanalyse in het kader van GLB is een analyse op de matrix grond, waarbij het labo van Inagro het koolstofgehalte en de zuurtegraad analyseert.
Eerstelijnsadvies biologische akkerbouw en groenteteeltWij beantwoorden telefonisch, via e-mail of persoonlijk contact uw teelttechnische vragen over biologische akkerbouw of groenteteelt en zoeken samen naar oplossingen voor uw problemen.
Teeltactualiteit bio in je mailboxU ontvangt minimaal maandelijks een nieuwsbericht met teeltactualiteit en waarschuwingen voor biologische akkerbouw en groenteteelt in openlucht.
Waarschuwingsberichten aardappelplaagU ontvangt op regelmatige basis een waarschuwingsbericht met informatie over de actuele druk van de aardappelplaag en advies voor de optimale inzet van erkende middelen die zijn toegelaten in de bioteelt.
Waarschuwingsberichten plagen in de prei- en koolteeltDeze waarschuwingsberichten houden u op de hoogte van de actuele druk van rupsen, koolvlieg, preimineervlieg en andere plagen in de biologische teelt van kool en prei.
Stage- en eindwerk begeleidingHet proefbedrijf biologische landbouw biedt een ideale stageplaats om kennis te maken met de biologische teelt en met het praktijkonderzoek. Vanuit de proefveldwerking kunnen wij ook verschillende onderwerpen voor een eindwerk aanreiken.
Beregeningstool - Ken de kostprijs van beregenenIn deze tool kan je voor jezelf uitmaken wat de kostprijs is van beregenen. De tool houdt o.a. rekening met afschrijvingen, energie, arbeidsuren, transport van water, te beregenen oppervlakte.
Plantendiagnostiek, diagnose van ziekte of plaag op uw gewasBetrouwbare diagnostiek voor het tijdig opsporen van plantenziekten en -plagen staat aan de basis van de teelt van een gezond gewas. Inagro voert diagnostische testen uit voor landbouwers met problemen in hun gewas
Advies erosiebeperkende maatregelenWij begeleiden landbouwers en gemeenten bij de toepassing van aangepaste teelttechnieken en de uitvoering van kleinschalige erosiemaatregelen.
Advies inzaai, beheer en wetgeving van akkerranden en bufferstrokenInagro beantwoordt je vragen rond akkerranden. We geven advies over de inzaai en het beheer van onder meer graskruidenmengsels en bloemenranden langs akkerranden op en rond je bedrijf.
Bemestingsadvies bij bouwvooranalyse op maatAnalyses op de matrix grond. Een bouwvooranalyse houdt in dat volgende parameters worden bepaald: koolstofgehalte, zuurtegraad, fosfor, kalium, calcium, magnesium, natrium en zwavel
Bemestingsadvies bij bouwvooranalyse op maatBij de standaard bouwvooranalyse geven we advies voor drie teelten in de komende jaren.
Bemestingsadvies bij stikstofanalyse op maatBij een profielanalyse van stikstof geven we advies volgens de balansmethode, voor akkerbouw, groenteteelt als biologische teelt.
Eerstelijnsadvies over wildschadeVoor al uw vragen omtrent het voorkomen van schade aan gewassen en teelten, efficiënte afweermiddelen, bejaging, bestrijding, wetgeving, formulieren, … met betrekking tot verschillende wildsoorten kan u bij Inagro terecht.
Enerpedia: uw onafhankelijke bron van informatie rond energieEnerpedia verzamelt up-to-date informatie rond energiebesparing en duurzame energieproductie in de land- en tuinbouw en laat die informatie zo vlot mogelijk doorstromen naar de individuele land- en tuinbouwer. Dit gebeurt via de website, rekentools, een online audit, workshops en via individueel advies.
FosforanalyseAnalyse van plantbeschikbaar fosfaat (P-AL) in de bodem. De monsters worden ingedeeld in 4 klassen.
Afvalwateranalyse De afvalwateranalyse toetst je afvalwater aan de lozingsvoorwaarden van huishoudelijk afvalwater en/of bedrijfsafvalwater.
GewasanalyseAnalyses op de matrix plantaardig materiaal. Daarbij kunnen verschillende parameters worden geanalyseerd afhankelijk van de vraag van de klant.
Wateranalyse FlandriaAnalyse van de microbiologische hygiëne indicator E. Coli op de matrix water.
Wateranalyse Global GapOp de matrix water worden volgende microbiologische hygiëne indicatoren geanalyseerd: E. Coli.
Wateranalyse IKKBAnalyse op de matrix water waarbij de microbiologische hygiëne indicator E. coli wordt geanalyseerd.
Wateranalyse kort pakketAnalyses op de matrix water. Daarbij wordt een beperkt gamma van chemische en microbiologische parameters geanalyseerd zoals ijzer, het zoutgehalte, nitraat - nitriet en ammonium als stikstofparameters, de hardheid en alkaliniteit en de fecale besmetting
Wateranalyse lang pakketAnalyses op de matrix water. Deze analyse omvat een volledige ionenbalans, naast de bacteriële hygiëne indicatoren.
Artikels
Toekomstige en voorbije activiteiten
Herken nuttige insecten in de preiteelt

Efficiënte monitoring van de insecten in je teelt betekent niet alleen plaagsoorten, maar ook natuurlijke vijanden of nuttigen herkennen. Alleen als je beide groepen onder de loep neemt, kan je nagaan of er een natuurlijk evenwicht is in het gewas. Zo kan je doordacht beslissen of je moet ingrijpen om de plaagsoorten onder controle te houden én draag je bij aan geïntegreerde gewasbescherming. Om jouw kennis over plaaginsecten en natuurlijke vijanden in de preiteelt te vergroten, stelt Inagro dit handige boekje ter beschikking.

Herken nuttige insecten in de kolenteelt

Efficiënte monitoring van de insecten in je teelt betekent niet alleen plaagsoorten, maar ook natuurlijke vijanden of nuttigen herkennen. Alleen als je beide groepen onder de loep neemt, kan je nagaan of er een natuurlijk evenwicht is in het gewas. Zo kan je doordacht beslissen of je moet ingrijpen om de plaagsoorten onder controle te houden én draag je bij aan geïntegreerde gewasbescherming. Om jouw kennis over plaaginsecten en natuurlijke vijanden in de kolenteelt te vergroten, stelt Inagro dit handige boekje ter beschikking.

Herken nuttige insecten in de courgetteteelt

Efficiënte monitoring van de insecten in je teelt betekent niet alleen plaagsoorten, maar ook natuurlijke vijanden of nuttigen herkennen. Alleen als je beide groepen onder de loep neemt, kan je nagaan of er een natuurlijk evenwicht is in het gewas. Zo kan je doordacht beslissen of je moet ingrijpen om de plaagsoorten onder controle te houden én draag je bij aan geïntegreerde gewasbescherming. Om jouw kennis over plaaginsecten en natuurlijke vijanden in de courgetteteelt te vergroten, stelt Inagro dit handige boekje ter beschikking.

Verruim je kennis over ritnaalden

Ritnaalden zijn de laatste jaren een toenemend plaagprobleem in aardappelen, granen en groentegewassen. Hoewel het momenteel in de meeste gewassen niet de belangrijkste beschadiger is in schadeomvang, toch is het een zeer gevreesde plaag omdat ze moeilijk te beheersen zijn. Dit komt door hun ondergrondse levenswijze, langdurige cyclus en grillig optreden. In onze nieuwe brochure leer je nog meer over hun levenswijze, identificatie en wat je kan doen om het risico op schade gegrond in te schatten.    

   
Koolstofopbouw in biologische teelten

Organische stof speelt een hoofdrol in de goede werking en de vruchtbaarheid van de bodem. In de biologische productie berust de nutriëntenaanvoer in grote mate op vruchtwisseling, dierlijke mest, compost en (vlinderbloemige) groenbemesters. In 2016 en 2017 demonstreerden verschillende proefcentra haalbare technieken in het veld, die zorgen voor een opbouw of minstens het behoud van het organische stofgehalte. Deze brochure biedt een overzichtelijke samenvatting van een aantal teeltmaatregelen voor koolstofopbouw in biologische teelt.

Biologische productie

De afdeling biologische productie verzorgt praktijkgericht onderzoek en voorlichting voor de biologische akkerbouw, groenteteelt in open lucht en voederteelten

Het onderzoeksprogramma wordt sterk aangestuurd door de biologische sector en ook voor de uitvoering wordt intensief samengewerkt met biotelers en toeleverende bedrijven. 

De belangrijkste onderzoeksthema’s zijn 

  • onkruidbeheersing

  • rassenonderzoek

  • ziekte- en plaagbeheersing

  • bodemvruchtbaarheid

  • teelttechniek

  • bedrijfsmanagement

Met dit onderzoek wil Inagro niet alleen bijdragen aan het optimaliseren van de biologische productie maar ook aan het verduurzamen van de gangbare teeltmethoden. 

Wilt u nader met ons kennismaken, dan bent u welkom op één van onze open velddagen op het Proefbedrijf Biologische Landbouw.
Als partner van het Coördinatiecentrum Biologische Teelt (CCBT) vzw worden onze activiteiten, resultaten en kennisberichten ook bekendgemaakt op de website www.biopraktijk.be. Deze website brengt alle informatie uit praktijkonderzoek biologische landbouw in Vlaanderen samen.