Wie kan u helpen?


Franky Coopman

T +32 51 27 33 45
E franky.coopman@inagro.be



Brecht Catteeuw

Coördinator CVBB West-Vlaanderen

T +32 51 27 33 60
E brecht.catteeuw@inagro.be

Ons aanbod van diensten
Bodemanalyse wijnbouwEen bodemanalyse met advies op maat van jouw wijngaard.
Beoordeling champignoncompostWe beoordelen doorgroeide compost op aanwezigheid van concurrentschimmels.
Bodemanalyse in het kader van GLBDe bodemanalyse in het kader van GLB is een analyse op de matrix grond, waarbij het labo van Inagro het koolstofgehalte en de zuurtegraad analyseert.
Beregeningstool - Ken de kostprijs van beregenenIn deze tool kan je voor jezelf uitmaken wat de kostprijs is van beregenen. De tool houdt o.a. rekening met afschrijvingen, energie, arbeidsuren, transport van water, te beregenen oppervlakte.
Advies erosiebeperkende maatregelenWij begeleiden landbouwers en gemeenten bij de toepassing van aangepaste teelttechnieken en de uitvoering van kleinschalige erosiemaatregelen.
Bemestingsadvies bij bouwvooranalyse op maatAnalyses op de matrix grond. Een bouwvooranalyse houdt in dat volgende parameters worden bepaald: koolstofgehalte, zuurtegraad, fosfor, kalium, calcium, magnesium, natrium en zwavel
Bemestingsadvies bij bouwvooranalyse op maatBij de standaard bouwvooranalyse geven we advies voor drie teelten in de komende jaren.
Bemestingsadvies bij stikstofanalyse op maatBij een profielanalyse van stikstof geven we advies volgens de balansmethode, voor akkerbouw, groenteteelt als biologische teelt.
Coaching bij het uitwerken van innovatie - AgreonKmo’s die lid zijn van Agreon, krijgen advies en begeleiding op maat omtrent de uitwerking van een agrocleantech idee.
FosforanalyseAnalyse van plantbeschikbaar fosfaat (P-AL) in de bodem. De monsters worden ingedeeld in 4 klassen.
Mestanalyse kort pakketOp de matrix mest (mestverwerkingsproducten) worden volgende analyses uitgevoerd: droge stof, organische stof, kjeldahl stikstof (voor onbehandelde ruwe mest is de kjeldahl stikstof gelijk aan de totale stikstof), fosfor.
Mestanalyse lang pakketEen lang pakket wordt meestal aangevraagd indien een landbouwer specifiek wil weten hoeveel mineralen er in de mest aanwezig is .
Artikels
Toekomstige en voorbije activiteiten
12.01.21 - FERM! - editie 2021

Alle West-Vlaamse land- en tuinbouwers krijgen het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" per post in hun brievenbus. Nam jij het al even door? Het magazine zit boordevol interessante artikels en inspireert je in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. De publicatie komt tot stand in een samenwerking tussen het provinciebestuur, Inagro en VLM.

08.06.20 - Brochure kleinschalige vergisting

Een tiental jaar geleden vond kleinschalige biogasproductie of ‘pocketvergisting’ ingang in de Vlaamse land- en tuinbouwsector. Pocketvergistingsinstallaties spelen in op actuele thema’s als klimaatverandering en groene energie. Zo maakt de technologie het mogelijk om energie te produceren uit bedrijfseigen biomassastromen. Op vee- en varkensbedrijven zorgt ze ook voor minder geuroverlast en minder broeikasgasemissies bij mestopslag. Via subsidies moedigt de Vlaamse overheid landbouwers dan ook aan om pocketvergisting te introduceren op hun bedrijf. Ondanks het brede potentieel wordt de technologie vandaag bijna uitsluitend toegepast op melkveebedrijven. Om ook andere deelsectoren optimaal te informeren, lanceren Inagro, Universiteit Gent, Biogas-E en DLV een brochure.    

   
02.01.18 - FERM! - editie 2018

Alle West-Vlaamse land- en tuinbouwers krijgen het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" per post in hun brievenbus. Nam jij het al even door? Het magazine zit boordevol interessante artikels en inspireert je in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. De publicatie komt tot stand in een samenwerking tussen het provinciebestuur, Inagro en VLM.

Bodem en bemesting

Het kenniscentrum bodem organiseert voorlichting over verschillende deelthema’s bodemvruchtbaarheid, erosie, bemesting, het organische stofgehalte, bodemverdichting, kortom bodembeheer.  Op basis van extern en intern onderzoek en ervaringen wordt kennis verder ontwikkeld en worden nieuwe onderzoeksprojecten geïnitieerd. 

Perceelsbegeleiding

Problemen op perceelsniveau worden met diverse meetapparatuur onderzocht.

Bemestingsadvies 

Een belangrijke taak is het formuleren van bemestingsadviezen na chemische grondanalyse, afgestemd op uw teeltplanning.

Erosie

Gemeenten en landbouwers worden ondersteund bij het uitvoeren van kleinschalige erosiemaatregelen en het toepassen van teelttechnische maatregelen.

CVBB

Het coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting werd opgericht in het kader van het flankerend beleid bij de mestwetgeving. In de Waterkwaliteitsgroepen werken we samen met de plaatselijke landgebruikers aan een betere waterkwaliteit ter hoogte van de MAP-meetpunten. Daarnaast biedt CVBB een gesubsidieerd begeleidingspakket aan, waarbij beredeneerd bemesten en het reduceren van het nitraatresidu centraal staan.