Schadelijke en nuttige dieren
Wij beschikken over een ruime kennis van zowel nuttige dieren zoals bijen of plaagbestrijders zoals zweefvliegen, onschadelijke dieren zoals akker- of weidevogels maar ook schadelijke dieren zoals houtduiven of zomerganzen.
We streven hierbij naar een fauna-aanpak die de maatregelen voor de nuttige en schadelijke soorten op elkaar afstemt, en dit bij voorkeur op regionaal niveau.
We volgen akkervogelmaatregelen op, sensibiliseren rond bij-vriendelijke landbouw en ondersteunen landbouwers bij hun zoektocht naar informatie over natuur op en rond hun bedrijf en hoe ze hun bedrijf optimaal kunnen inrichten.
Om schade door in het wild levende diersoorten te beperken voeren we praktijkgericht onderzoek uit. Focus ligt hierbij op de bescherming van gewassen of eigendommen. We experimenteren hiervoor met bestaande of innovatieve afweer- en lokmiddelen, maar nemen ook verschillende effectieve beheermaatregelen onder de loep.
Doelsoorten zijn onder meer: overzomerende ganzen, houtduiven, everzwijnen, reeën, hazen, konijnen, ...
Communicatie en sensibilisatie over de uitgevoerde experimenten en resultaten gebeurt aan de hand van demo’s, studiedagen, vormingen en fiches of brochures.
Randenbeheer
Goed beheerde akkerranden hebben zowel landbouwkundig als ecologisch heel wat voordelen te bieden. In de voorbije jaren bouwden we rond dit onderwerp een uitgebreide praktijkervaring op.
Naast ondersteuning van landbouwers met betrekking tot het inzaaien van gras-kruidenmengsels, bloemenranden, … zetten we ook experimenten op rond het beheren van gras(buffer)stroken en evalueren zowel de mogelijke positieve als negatieve effecten op de nabij gelegen teelten.
Duurzame bedrijfsvoering staat voor de begeleiding en ondersteuning van land- en tuinbouwers om hun bedrijf continu te verbeteren. Dit in een ruime context. We begeleiden de groep Beloftevol Boeren, die streven naar de internationale milieunorm ISO14001. Daarnaast bieden we je ook een check van je bedrijfsvoering op vlak van (milieu)wetgeving aan. Ook is er heel wat opgebouwde expertise op vlak van mogelijke impact op de waterkwaliteit van aanpalende waterlopen.
Communicatie en sensibilisatie gebeurt enerzijds via gericht advies aan de betrokken land- en tuinbouwers en anderzijds via de communicatiecampagne Schoon Boeren.