Wie kan u helpen?


Dominique Huits

Waterwetgeving
Waterbehandeling
Afvalwaterzuivering
Wateraanwendingsplan

T +32 51 27 33 88
E dominique.huits@inagro.be



Anne-Sophie Vandevoorde

Waterwetgeving
Waterbehandeling
Wateraanwendingsplan

T +32 51 27 33 98
E anne-sophie.vandevoorde@inagro.be



Elien Dupon

Waterbehandeling
Wateraanwendingsplan

T +32 51 14 03 07
E elien.dupon@inagro.be



Brecht Catteeuw

Provinciaal coördinator Coördinatiecentrum Voorlichting
en Begeleiding duurzame Bemesting

T +32 51 27 33 60
E brecht.catteeuw@inagro.be

Ons aanbod van diensten
MIRLET-app: Modelgestuurde irrigatie in grondgebonden teelt van bladgewassenDe MIRLET-app maakt het mogelijk om de irrigatienood in uw perceel vanop afstand op te volgen. Via een sensormodule in uw gewas worden de nodige klimaatgegevens geregistreerd, waarmee een model wordt gevoed. De output die je als teler te zien krijgt is de hoeveelheid vocht dat dagelijks verdampte en dus idealiter terug aangevuld dient te worden. Deze applicatie kan u helpen bij het bepalen van uw irrigatiestrategie.
Advies hergebruik preiwaswater en opbouw gesloten systeem voor waswaterJe kan veel water besparen door waswater te hergebruiken via een gesloten systeem. Een weloverwogen investering in hergebruik van waswater via een gesloten systeem kan je snel terugverdienen. Inagro geeft je advies over de opbouw van een gesloten systeem voor waswater.
Erkende doorlichting voor aanvraag afwijking wettelijk opgelegde opslagcapaciteit spuistroomDoor verkenning van de bedrijfssituatie wordt nagegaan of een bedrijf voldoende redenen heeft om af te wijken van de wettelijk opgelegde normen voor opslagcapaciteit van spuiwater.
Beregeningstool - Ken de kostprijs van beregenenIn deze tool kan je voor jezelf uitmaken wat de kostprijs is van beregenen. De tool houdt o.a. rekening met afschrijvingen, energie, arbeidsuren, transport van water, te beregenen oppervlakte.
De watertool: selecteer de geschikte waterbehandelingDeze online applicatie informeert en begeleidt u in de keuze van een geschikte waterbehandeling voor uw bedrijf.
Wateradvies op maat van uw bedrijfJe wenst een doorlichting van de mogelijkheden van het gebruik van alternatieve waterbronnen, waterbehandeling, waterhergebruik en/of afvalwaterzuivering op je bedrijf? Je hebt een nota nodig om je vergunningsaanvraag van een grondwaterwinning te motiveren? Het kenniscentrum water van Inagro helpt je graag verder.
Bedrijfsadvies - Restwater van het spuittoestel opvangen en verwerkenInagro geeft advies over de mogelijkheden om een vul- en spoelplaats voor het spuittoestel aan te leggen op jouw bedrijf en het passende zuiveringssysteem voor restwater te kiezen.
Coaching bij het uitwerken van innovatie - AgreonKmo’s die lid zijn van Agreon, krijgen advies en begeleiding op maat omtrent de uitwerking van een agrocleantech idee.
Spuitresten zuiveren met de SentinelHebt u spuitresten of reinigingswater van het spuittoestel? Inagro komt dit water op uw bedrijf zuiveren met de Sentinel.
Afvalwateranalyse De afvalwateranalyse toetst je afvalwater aan de lozingsvoorwaarden van huishoudelijk afvalwater en/of bedrijfsafvalwater.
Wateranalyse BelplumeAnalyses op de matrix water. Bij dit pakket worden volgende analyses uitgevoerd: pH, hardheid, ijzer, nitriet, de microbiologische hygiëne indicatoren: Enterokokken, E. Coli en totaal kiemgetal 37 °C.
Wateranalyse FlandriaAnalyse van de microbiologische hygiëne indicator E. Coli op de matrix water.
Wateranalyse Global GapOp de matrix water worden volgende microbiologische hygiëne indicatoren geanalyseerd: E. Coli.
Wateranalyse hoeveverwerkingAnalyses op de matrix water dat bestemd is voor de zuivel. Volgende parameters worden geanalyseerd: : pH, zout, nitraat, nitriet, ammonium, microbiologische hygiëne indicatoren: coliformen, E. Coli, totaal kiemgetal 22 °C.
Wateranalyse IKKBAnalyse op de matrix water waarbij de microbiologische hygiëne indicator E. coli wordt geanalyseerd.
Wateranalyse IKMAnalyses op de matrix water waarbij volgende parameters worden geanalyseerd: Nitraat, nitriet, microbiologische hygiëne indicatoren: totaal kiemgetal 37 °C, coliformen en E. Coli. De staalname is verplicht te gebeuren door een erkend staalnemer van het laboratorium.
Wateranalyse kort pakketAnalyses op de matrix water. Daarbij wordt een beperkt gamma van chemische en microbiologische parameters geanalyseerd zoals ijzer, het zoutgehalte, nitraat - nitriet en ammonium als stikstofparameters, de hardheid en alkaliniteit en de fecale besmetting
Wateranalyse lang pakketAnalyses op de matrix water. Deze analyse omvat een volledige ionenbalans, naast de bacteriële hygiëne indicatoren.
Artikels
Toekomstige en voorbije activiteiten
Publicaties
FERM! - editie 2021

Alle West-Vlaamse land- en tuinbouwers krijgen het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" per post in hun brievenbus. Nam jij het al even door? Het magazine zit boordevol interessante artikels en inspireert je in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. De publicatie komt tot stand in een samenwerking tussen het provinciebestuur, Inagro en VLM.

FERM! - editie 2018

Alle West-Vlaamse land- en tuinbouwers krijgen het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" per post in hun brievenbus. Nam jij het al even door? Het magazine zit boordevol interessante artikels en inspireert je in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. De publicatie komt tot stand in een samenwerking tussen het provinciebestuur, Inagro en VLM.

FERM! - editie 2017

Land- en tuinbouwers krijgen het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" per post in hun brievenbus. Het inspireert hen in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. De publicatie komt tot stand in een samenwerking tussen het provinciebestuur, Inagro en VLM.

Jaarverslag 2015

Inagro is een huis vol kennis en expertise. Dat bewijst ons jaarverslag 2015. Met boeiende verhalen in een aantrekkelijk visueel jasje vatten we een jaar vol onderzoek samen. We geven je een overzicht van actuele cijfers, blikvangers uit het onderzoek en de markantste activiteiten. En we werpen ook al even een blik op de toekomst.

Bacterieziekten in koolgewassen en prei

Vlaamse kool- en preitelers worden de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met bacterieziekten. De meeste schimmelziekten kunnen bestreden worden met gewasbeschermingsmiddelen. Bij bacteriën is dat niet het geval. Een bijkomend probleem is dat een besmetting pas tot uiting komt onder gunstige omstandigheden en er op dat moment nog weinig gedaan kan worden om de aantasting te stoppen. De totale problematiek zorgt ervoor dat een bacterieziekte erg moeilijk te controleren is. In deze informatiegids worden de belangrijkste bacterieziekten in koolgewassen en prei beschreven.

Water

Kenniscentrum Water

Het Kenniscentrum Water van Inagro is voor u het eerste aanspreekpunt voor al uw water gerelateerde vragen. Ofwel helpen we u verder op weg ofwel sturen we u door naar de juiste collega.

U kan bij ons terecht met vragen rond gebruik van (alternatieve) waterbronnen (kwaliteit en dimensionering), waterbehandelingstechnieken, hergebruik van waswaters bij het markt klaar maken van groenten, afvalwaterzuivering, stikstof en fosfor gerelateerde remediatietechnieken op oppervlakte- en grondwater, water gerelateerde wetgeving, …

Via praktijkonderzoek en netwerking wordt de kennis verruimd in functie van de vragen die er zijn in de sector en/of overheid. Opgedane kennis wordt via voorlichtingsmomenten, persartikels en individueel advies tot bij u gebracht.

Meer informatie over waterbehandelingstechnieken is terug te vinden op www.watertool.be.

Waterkwaliteitsgroepen

De beoordeling van de MAP-meetpunten dienen als basis voor de Mestwetgeving. CVBB werkt samen met de landgebruikers aan een betere waterkwaliteit. Dit is echter een verhaal van iedereen, volg samen met CVBB het MAP-meetpunt bij u in de buurt op.