Er is een fout opgetreden. Er is een fout opgetreden.

Startdatum:
Einddatum:
Project type:
Contactpersoon Inagro:

Project partners

Project inhoud



Nieuws uit het project

05/10/2021

Onze voorouders wisten het al en wij ontdekken het nu: industriële hennep, of kortweg hennep, heeft veel potentieel. De volledige plant kan immers gebruikt worden in uiteenlopende toepassingen: lange en korte vezels voor textiel of biocomposieten, zaden en olie in food- en feedtoepassingen en scheven als stalstrooisel of in bouwmaterialen. Maar wist je dat hennep ook heel waardevol is voor de biodiversiteit?


14/09/2021

Op dinsdag 5 oktober organiseren we in het Interreg-project New-C-Land een ontmoetingssessie in Ronse. In dat project willen we je laten kennismaken met bedrijven die non-foodbiomassa gebruiken voor de productie van energie en materialen. Het projectteam nodigt je dan ook graag uit voor een bezoek aan het bedrijf Biosynergy dat verbrandingssystemen op biomassa ontwikkelt.


31/03/2021

Op woensdag 24 februari organiseerde het New-C-Land-team een webinar over het verwarmingsnet van Ostricourt (Frankrijk). Het net wordt gevoed met miscanthussnippers geteeld door lokale landbouwers. We brengen verslag uit van de interessante voormiddag.


15/02/2021

Op woensdag 24 februari om 10 u organiseert het New-C-Land-team een webinar over het verwarmingsnet van Ostricourt (Frankrijk). Het net verwarmt sinds eind vorig jaar meerdere openbare gebouwen en wordt gevoed door miscanthussnippers. De miscanthus wordt lokaal geteeld op vervuilde sites. Interesse om kennis te maken met dit interessante project? Schrijf je dan snel in!


29/10/2020

Eind september werd binnen het Interreg-project New-C-Land een virtuele ontmoetingssessie aan de productie-eenheid van het bedrijf Gramitherm in Sambreville georganiseerd. Daar konden we zien hoe isolatiepanelen uit gras worden geproduceerd. Benieuwd? Lees dan snel verder!


03/08/2020

Eind september vorig jaar lieten we jullie al kennismaken met de mijnsite van Martinet in Charleroi. Op die site zal biomassa aangeplant worden voor de productie van energie en materialen. Dat gebeurt in het Interreg-project New-C-Land. We lanceerden toen ook een oproep om ideeën aan te brengen voor de invulling van de site. In juni van dit jaar werd de winnaar van de open call geselecteerd. Benieuwd? Lees dan snel verder!


08/07/2020

In eerdere nieuwsberichten brachten we je op de hoogte van het Interreg-project New-C-Land waarin we op zoek gaan naar marginale sites waarop aanplantingen met biomassa mogelijk zijn. Eén van de doelstellingen van het New-C-Land-consortium is een online kaart ontwikkelen die de sites (met biomassapotentieel) en eindgebruikers van biomassa in de regio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen identificeert. Die kaart is nu online beschikbaar, en ook jij kan ze aanvullen!


07/04/2020

Vorig jaar informeerden we je al over het project New-C-Land. Je kwam toen te weten dat we gronden die niet geschikt zijn voor voedselproductie of vastgoedprojecten wilden identificeren om daarop gewassen aan te planten die potentieel bieden voor de productie van energie en materialen. Het project loopt nu ongeveer twee jaar en we willen je graag een korte stand van zaken geven over het verloop. Maar ook jij kan ons helpen. Lees zeker verder!


25/09/2019

Eind 2018 ondertekenden ValBiom, GxABT-ULiège en de stad Charleroi een overeenkomst om de oude steenkoolsite van Le Martinet gedeeltelijk beschikbaar te stellen. Dit met als doel om een project op te zetten waarbij plantaardige biomassa wordt geproduceerd die gebruikt wordt voor de productie van bio-energie, -producten en -materialen. De invulling van de site ligt nog niet vast en daarom werd onlangs een oproep tot ideeën gelanceerd.


21/03/2019

Op donderdag 14 maart vond het lanceringsevenement plaats van het New-C-Land Interreg-project in de gebouwen van ISA Lille in Rijsel. Het project wil marginale gronden een nieuw leven geven via aanplantingen met houtige gewassen, lignocelluloseplanten en kruidachtigen. Die biomassa zal worden gebruikt voor de duurzame productie van energie en materialen. We brengen graag verslag uit over deze inspirerende dag. 

 

06/02/2019

We merken het steeds vaker: fossiele brandstoffen worden duur. Bovendien zijn ze niet duurzaam. Ook de roep naar lokaal geteelde biomassa voor de ontwikkeling van producten en energie klinkt steeds luider. Concurrentie met voedselgronden moet daarbij vermeden worden. Daarom gaat Inagro, samen met acht partners in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk, op zoek naar marginale gronden.