Vorige vrijdag was het eindelijk zover: we openden Agrotopia, de grootste dakserre van Europa voor onderzoek naar de nieuwste teelttechnieken en professionele stadstuinbouw. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen grepen we alle kansen om zoveel mogelijk doelgroepen te betrekken, gaande van beleidsmakers over telers tot het brede publiek en scholen. Als kers op de taart mochten we Koning Filip ontvangen in onze gloednieuwe dakserre. In dit nieuwsbericht blikken we terug op de officiële opening en het bezoek van Zijne Majesteit de Koning.

Terugblik op openingsweek Agrotopia: officiële opening en bezoek koning Filip

Vrijdag 24/9: Officiële opening

Met een officiële opening in het bijzijn van internationale experts, wetenschappers en beleidsmakers namen we Agrotopia vorige week vrijdag in gebruik. De genodigden genoten eerst van een openingsshow, waarin panels het woord namen onder leiding van gastvrouw Hetty Helsmoortel.
  • Jago van Bergen (van Bergen Kolpa Architecten), Paul Demyttenaere (algemeen directeur van REO Veiling) en gedeputeerde Bart Naeyaert debatteerden over het gebouw en de locatie. Paul Demyttenaere benadrukte het belang van samenwerking met verschillende stakeholders om tot realisaties te komen. Bart Naeyaert stelde dat Agrotopia een mooi voorbeeld is van de toepassing van circulariteit dankzij de integratie in een stedelijke omgeving.
  • Ine Pertry (business developer bij Inagro), Jan Pieters (professor aan UGent) en Franky Galle (glastuinbouwer) hadden het over cocreatie. Franky Galle droomt ervan om over twintig jaar het dubbele te produceren met de helft aan arbeid. Hij is dankbaar “dat zoveel knappe koppen in zo’n infrastructuur aan de slag gaan voor de telers”. Jan Pieters benadrukte het belang en de enorme meerwaarde van Agrotopia om toegang te hebben tot infrastructuur en praktijkkennis voor het fundamentele onderzoek. Ine Pertry lichtte toe hoe we cocreatie in de praktijk precies toepassen in Agrotopia. "We gaan met de telers als doelgroep samen richting innovaties die de sector verder ondersteunen."
  • In het derde zetelgesprek verdiepten Leo Marcelis (professor aan WUR) en Kris Declercq (burgemeester van Roeselare) zich in het thema ‘maatschappij’. Volgens Leo Marcelis is beleving creëren in dergelijke projecten belangrijk om de connectie te maken met de consument en hen te betrekken in de stadstuinbouwontwikkeling. Hij stelde dat Vlamingen trots mogen zijn op hun glastuinbouwsector en dat ze dat ook meer mogen uiten. Kris Declercq benadrukte dat de dynamiek die dit project kan toevoegen aan de uitstraling van de regio als Food Valley in Europa ongezien is.
  • Door de begrotingsbespreking moest Vlaams minister Hilde Crevits verstek geven voor de officiële opening. In een videoboodschap benadrukte ze wel dat Inagro met Agrotopia bijdraagt aan een sterke internationale uitstraling van onze regio, die innovatie en duurzaamheid in de tuinbouw blijft stimuleren. Die innovatie is nodig om de vele uitdagingen waar de glastuinbouwsector voor staat aan te pakken.
  • Tot slot nam Mia Demeulemeester, afgevaardigd bestuurder van Inagro, het woord. Ze stelde dat Agrotopia uitgerust is met de allernieuwste infrastructuur en technieken om de glastuinbouw nu en in de toekomst te kunnen ondersteunen. De dakserre biedt ons de kans om helemaal mee te zijn met de technologische innovaties en duurzaamheid als antwoord op vraagstukken van telers. Om dat te bereiken, staan we open voor diverse vormen van samenwerking met een palet aan stakeholders.
Als slot van de openingsshow maakten Mia Demeulemeester, Bart Naeyaert en Paul Demyttenaere de opening concreet en visueel met een druk op een rode knop. Daarna trok de voltallige groep genodigden naar Agrotopia om een eerste blik te werpen op de gloednieuwe serre. Tot slot klonken ze op de heuglijke gebeurtenis.
 
(Lees verder onder de foto's.)
CollageOpeninAgrotopia.jpg

 
Woensdag 29/9: Bezoek van koning Filip
 
Op woensdag 29 september bracht Koning Filip een bezoek aan Agrotopia. Zijne Majesteit de Koning kreeg een rondleiding in het gloednieuwe complex en toonde daarbij bijzonder veel interesse voor de technieken en innovaties. Voor de medewerkers van Inagro was de ontmoeting een unieke ervaring.
 
Onderzoeker An Decombel gaf toelichting bij de kweek van bladgewassen. “De koning luisterde aandachtig naar mijn verhaal over de verschillende onderzoeksmogelijkheden in de nieuwe serre”, vertelde An nadien. Onderzoeker Simon Craeye introduceerde koning Filip in Entomoponics, een project dat nagaat of insectenkweek en vruchtgroenteteelt in dezelfde ruimte kunnen plaatsvinden met het oog op meervoudig ruimtegebruik en valorisatie van reststromen. “De koning stelde zelf vragen, onder meer over de toepassingen en smaak van meelwormen. Ook over het paarse licht dat boven en tussen het gewas schijnt, wou hij meer weten”, aldus Simon.
 
Na het bezoek aan de serre nam koning Filip deel aan een workshop voor scholen. Tot slot woonde hij de wetenschapsshow over duurzame tuinbouw en voedsel bij. “We zijn zeer blij dat de koning zoveel interesse toonde voor ons onderzoek naar duurzame glastuinbouw en innovatieve stadstuinbouw”, besluit afgevaardigd bestuurder Mia Demeulemeester. "Met zijn bezoek bevestigt Zijne Majesteit de Koning het belang van de tuinbouwsector in onze regio en het onderzoek naar duurzame ontwikkeling dat daarin gebeurt."
 
(Lees verder onder de foto's.)
 
 
CollageBezoekKoningAgrotopia.jpg

 
Helemaal geïnspireerd?
 
Heeft Agrotopia jou geïnspireerd en wil je ons daarvoor belonen? Stem dan op Agrotopia in de Regiostars Awards. Surf naar https://regiostarsawards.eu/ en klik in de categorie URBAN Europe op het hartje naast Crop on Top (Agrotopia). Je kan dagelijks stemmen.
 
RegiostarsAwards_30092021.jpg

 
 
(Bron foto's boven: Jan D'Hondt, met dank aan de Provincie West-Vlaanderen - bron foto's onder: Facebookpagina Belgische Monarchie Monarchie belge Belgian Monarchy)
 
logosCropontop_BannerNBen.jpg
 
Agrotopia werd gerealiseerd met de steun van Inagro, Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse overheid via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds, REO Veiling en Europa via het EFRO Vlaanderen-programma. Het project “Crop on Top” ontvangt € 900.000 steun via het EFRO Vlaanderen-programma.
Gekoppelde thema's & sectoren: Glasgroenten | -- Algemeen --