NieuwsTijl Labeeuw, Evelien Lambrecht, Nele Dejonckheere, woensdag 15 september 2021

Hoe zet je samen met een maatwerkbedrijf de volgende stap in je korte keten?Artikels

Op 23 en 26 augustus ontvingen maatwerkbedrijven Sowepo in Poperinge en De Groene Kans in Diksmuide lokale landbouwers. Ze gaven hen een inkijk in de dagelijkse werking achter de schermen. Samen met de deelnemers ontdekten we welke samenwerkingen met korteketenproducenten er mogelijk zijn.

Hoe zet je samen met een maatwerkbedrijf de volgende stap in je korte keten?

Het aanbod is er, nu elkaar nog vinden

De belangrijkste les die we meenemen uit de workshops is dat maatwerkbedrijven altijd op zoek zijn naar extra taken die veel handenarbeid vereisen. Zo zijn het de ideale partners om je tijdelijk of permanent te verlichten in je korteketenactiviteiten.

Denk niet te snel dat je opdracht niet groot genoeg zou zijn om uit te besteden. Ook voor kleinere of eenmalige opdrachten ben je welkom bij Sowepo en De Groene Kans.

2021-09-15-aanbod.JPGAls producent zet je de eerste stap. Samen komen jullie tot de beste samenwerking

Als producent is het jouw verantwoordelijkheid om de eerste stap te zetten en met je idee aan te kloppen bij een maatwerkbedrijf. Meestal lever jij de grondstoffen, het verpakkingsmateriaal en de etiketten aan en neem je de afgewerkte producten terug af. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Bij De Groene Kans kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een verpakking uit het assortiment te gebruiken en ook een etiket voor jou te laten opmaken.

Zie je een samenwerking met een maatwerkbedrijf wel zitten, maar staat je idee nog niet helemaal op punt? Ook daarvoor kan je rekenen op ondersteuning. In samenspraak met het maatwerkbedrijf van jouw keuze wordt gezocht naar de beste uitwerking van je voorstel. Maatwerkbedrijven hebben enorm veel expertise en beschikken over een groot netwerk van partners om je verder te helpen wanneer je de bomen door het bos niet meer ziet.

Ook voor andere opdrachten kan je bij sommige maatwerkbedrijven terecht. Via enclavewerk kan je maatwerkbedrijven vragen om bepaalde taken, zoals het verpakken en bestickeren van producten of het klaarmaken van geschenkmanden, bij jou op het bedrijf uit te voeren. Hou er dan wel rekening mee dat je genoeg ruimte ter beschikking moet hebben en dat begeleiding vanuit het maatwerkbedrijf vereist is.


Samenwerken biedt meerdere troeven

Misschien wel het belangrijkste voordeel van een samenwerking voor jou als producent is dat je niet hoeft te investeren in een keuken die voldoet aan de eisen van het FAVV. Zeker wanneer je slechts tijdelijk oogstresten wil verwerken denk je best eens na over de meerwaarde van het investeren in een dure keuken of verwerkingsmachines.

Je kan ook samenwerken met andere producenten uit je buurt. Als je gelijkaardige reststromen uit meerdere bedrijven kan samenbrengen, dan wordt het makkelijker om een stabiele productie op te zetten. Daarnaast kan je bijvoorbeeld een beurtrol afspreken om logistieke taken en transport te verdelen.

Tot slot kan een samenwerking met een maatwerkbedrijf een troef zijn om mee uit te pakken in je marketing. Je creëert arbeidskansen voor mensen die buiten het gangbare arbeidscircuit vallen, je versterkt de lokale economie en wanneer je reststromen laat verwerken, werk je mee aan een duurzamer voedselsysteem.

2021-09-15-maatwerk.JPG

Blijf niet zitten met je vragen of ideeën. Er zijn mogelijkheden om ondersteuning te krijgen binnen projectprogramma’s als Leader of Quick Wins.
Heb je specifieke vragen over de mogelijkheden en kansen? Neem dan contact op met Tijl Labeeuw via tijl.labeeuw@inagro.be of 051 27 33 97.

 


De workshops op 23 en 26 augustus kwamen tot stand in samenwerking met De Groene Kans en Sowepo.

logoband groene kans sowepo.JPGGekoppelde thema's & sectoren: Landbouwverbreding