NieuwsMuriël Derycke, Tine Vanlokeren, Nancy Pyck, woensdag 22 september 2021

Champignonteeltkits opnieuw succesvol uitgedeeldArtikels

Naar goede gewoonte deelden we halfweg september champignonteeltkits uit aan West-Vlaamse scholen. In de klas gaan de leerkrachten en leerlingen ermee aan de slag. Zo leren ze heel wat bij over de champignonteelt. Dat helpt om die lekkere en veelzijdige groente nog beter te leren appreciëren! 264 scholen bestelden in totaal 750 teeltkits. In Inagro organiseerden we de ophaling voor het eerst via een drive-insysteem.

Champignonteeltkits opnieuw succesvol uitgedeeld

Populair lesmateriaal in mum van tijd gereserveerd

In september delen we champignonteeltkits uit en in januari witloofteeltkits. We informeren leerkrachten telkens via onze nieuwsbrief, onze website en onze Facebookpagina over onze uitdeelmomenten. De teeltkits bestellen, verloopt via de website ‘Met de klas de boer op’. Daar vinden leerkrachten naast de bestelknop ook lesideeën en recepten. Alle teeltkits werden in twee dagen tijd gereserveerd. Onze actie heeft met de jaren dus allesbehalve aan populariteit ingeboet!

champignonteeltkits uitdelen 2021.jpg

Teelkits klaargezet

Het team eetbare paddenstoelen van Inagro heeft elk jaar een heuse klus aan alle voorbereidingen. Compost wordt een tijdje vooraf klaargemaakt, zodat die alles bevat wat nodig is om in de klas tot een goede ‘vlucht’ te komen, en dus heel wat champignons te kunnen oogsten. Op woensdagochtend 15 september werd 9 ton doorgroeide compost verdeeld over 750 zakken champignonteeltkits.
 
champignonteeltkits klaarzetten 2021.png

Drive-insysteem in Inagro
 
In de namiddag konden leerkrachten de champignonteeltkits ophalen in Inagro (Roeselare) of Boeverbos (Brugge). Om gesleur met zware zakken compost te vermijden, werd in Inagro een drive-insysteem uitgewerkt. Auto’s konden tot vlakbij de plek rijden waar de teeltkits werden afgehaald. Het systeem verliep vlot en zal in de toekomst wellicht herhaald worden en misschien ook uitgebreid worden naar de afhaalplek in Brugge.

 

drive-in champignonteeltkits 2021.JPG

Meer info

Meer info over landbouweducatie in West-Vlaanderen kan je vinden op www.metdeklasdeboerop.be. Specifieke vragen kan je richten naar metdeklasdeboerop@inagro.be.
 
 
De champignonteeltkitactie is een samenwerking van de teams eetbare paddenstoelen en landbouweducatie in Inagro. Zonder de grote inspanningen van beide diensten zouden de teeltkits hun weg naar onze West-Vlaamse scholen niet vinden.
Gekoppelde thema's & sectoren: Eetbare Paddenstoelen | Landbouwverbreding