Begeleidingstraject: verhoog je rendement via kostprijsanalyse

Kies voor het gouden ei. Stel je voor, je hebt een kippenboerderij en enkele van je kippen leggen gouden eieren. Je verkoopt die in je winkel naast de gewone eitjes. Uiteraard plaats je het gouden ei opvallend in je etalage. Uiteraard zorg je ervoor dat iedereen weet dat jij gouden eieren verkoopt. En uiteraard kleef je op het gouden ei ook een hogere prijs. Nochtans heb je voor dit ei geen extra inspanningen moeten doen.

Terugblik op openingsweek Agrotopia: Festival van de Toekomst en netwerkevents

Vorige vrijdag was het eindelijk zover: we openden Agrotopia, de grootste dakserre van Europa voor onderzoek naar de nieuwste teelttechnieken en professionele stadstuinbouw. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen grepen we alle kansen om zoveel mogelijk doelgroepen te betrekken, gaande van beleidsmakers over telers tot het brede publiek en scholen. Als kers op de taart mochten we Koning Filip ontvangen in onze gloednieuwe dakserre. In dit nieuwsbericht blikken we terug op de publieksweekends, workshops voor scholen en de netwerkevenementen tijdens de festivalweek.

Champignonteeltkits opnieuw succesvol uitgedeeld

Naar goede gewoonte deelden we halfweg september champignonteeltkits uit aan West-Vlaamse scholen. In de klas gaan de leerkrachten en leerlingen ermee aan de slag. Zo leren ze heel wat bij over de champignonteelt. Dat helpt om die lekkere en veelzijdige groente nog beter te leren appreciëren! 264 scholen bestelden in totaal 750 teeltkits. In Inagro organiseerden we de ophaling voor het eerst via een drive-insysteem.

Neem deel aan 'Goed Geboerd' en denk mee na over een duurzame en faire landbouw

Hoe kun je boeren sterker maken? Welke hefbomen heb je als consument in handen om boeren wereldwijd te versterken? Welke rol hebben fair trade en korte keten daarin? Het netwerkevent 'Goed Geboerd' gaat op woensdag 13 oktober vanaf 17.30 u op een interactieve manier in op die vragen. Ook jij bent welkom in het PTI, Campus Wetenschap en Groen, in Kortrijk.

Hoe zet je samen met een maatwerkbedrijf de volgende stap in je korte keten?

Op 23 en 26 augustus ontvingen maatwerkbedrijven Sowepo in Poperinge en De Groene Kans in Diksmuide lokale landbouwers. Ze gaven hen een inkijk in de dagelijkse werking achter de schermen. Samen met de deelnemers ontdekten we welke samenwerkingen met korteketenproducenten er mogelijk zijn.

Zes hoeveproducenten worden 100% West-Vlaams. Wanneer sluit jij aan?

Zes hoeveproducenten zetten de zomer in als nieuw lid van het netwerk 100% West-Vlaams. De in totaal 176 erkende hoeveproducenten kunnen gebruik maken van het label '100% West-Vlaams' én genieten van tal van andere voordelen die het netwerk biedt. Klinkt dit als muziek in de oren? Dien dan snel je aanvraag in!  

Farmer Business+ sluit online en fysiek af en stelt kort keten toolbox voor

Je wil je korte keten succes- en belevingsvoller maken, maar je vraagt je af hoe je dit precies moet aanpakken? De Korte Keten Toolbox van Inagro en Vives helpt je op weg en geeft je concrete tips over thema's als winkelinrichting, promotie en digitale oplossingen. De toolbox werd ontwikkeld in samenwerking met negen piloothoeves en vormt het sluitstuk van het project Farmer Business+.

Bezoek ons proefplatform eiwit op 20 juli!

Op dinsdag 20 juli vindt het eerste proefveldbezoek aan het proefplatform eiwit van Inagro plaats. We nemen je mee in een rondgang langs verschillende eiwitgewassen. Benieuwd? Schrijf je dan snel in!

Duik in de wereld van de patrijs op de Vlaamse velden

Wip deze zomer in Ramskapelle bij Nieuwpoort eens binnen in de tijdelijke expo rond de patrijs. Je beleeft er een jaar uit het leven van de typische vogel van het Vlaamse platteland. Je leert er ook wat er in de regio gebeurt om de patrijs een veilige thuis te bieden. Al ruim vier jaar slaan onderzoekers, lokale landbouwers en jagers de handen in elkaar om de de biodiversiteit op en rond de akkers op te krikken.

Zet je boerderijactiviteit in de kijker via registratie op UIT in Vlaanderen

Plan je een activiteit of zomerevent op je bedrijf? Besteed voldoende aandacht aan de promotie ervan. Vergeet daarbij zeker een registratie op de Vlaamse databank 'UIT in Vlaanderen' niet. Deze grote vrijetijdsagenda is niet alleen gratis en gebruiksvriendelijk. Tal van gemeenten en organisaties stellen hun lokale kalender samen vanuit UIT in Vlaanderen. In één moeite bereik je dus vele kanalen. Probeer het uit met onze tips!

Ben jij de bezoek- of beleefboerderij die we zoeken?

Je bent trots op je dagelijkse inzet voor lekker voedsel en deelt dat graag met anderen. Je verwelkomt verenigingen, families of vrienden met plezier op jouw hoeve voor een rondleiding, eventueel met een degustatie. Er komt wel eens een klasje het leven op jouw boerderij ontdekken. Of het lijkt je wel leuk om kampen, verjaardagsfeestjes of teambuildings te organiseren. Is onze beschrijving jou op het lijf geschreven? Of bied je zulke activiteiten aan, maar nog niet professioneel en maak je plannen in die richting? Dan zoeken we jou!

West- en Oost-Vlaamse land- en tuinbouwers verwenden papa’s op Vaderdag

In het vaderdagweekend (12 en 13 juni) verwelkomden negen West-Vlaamse en acht Oost-Vlaamse landbouwbedrijven papa’s en hun gezin op de boerderij. Met een (afhaal)ontbijt, een bubbelpicknick in de weide, een heuse speurwandeling, een beestige fotoshoot of een partijtje boerengolf maakten ze van Vaderdag een onvergetelijk én coronaveilig familiemoment. Het initiatief was een coronaveilige opvolger voor het Vaderdagontbijt dat Inagro, Provincie West-Vlaanderen en Provincie Oost-Vlaanderen meer dan tien jaar organiseerden.

Sta sterk als team, ook in piekperiodes: maak een goede planning

Bestellingen noteren, je productie inplannen of je voorraad aanvullen. Jij hebt daarvoor een stappenplan in je hoofd. Is er marge voor onverwachte situaties: een zieke medewerker, een plotse grote bestelling, een late levering…? En heeft je zakenpartner dezelfde aanpak voor ogen? Een goede planning is cruciaal om als team je klanten correct te bedienen. Ontdek via enkele praktische tools jouw ideale planningsmethode.

Week van de Korte Keten zet voor de zesde keer korte keten in de kijker

Van zaterdag 15 tot zondag 23 mei vindt in West-Vlaanderen voor de zesde keer de Week van de Korte Keten plaats. Tijdens deze campagneweek plaatst de Provincie West-Vlaanderen korte keten in de kijker en kan je via tal van activiteiten kennismaken met de producent achter deze lokaal geproduceerde producten.

Koolstofbewuste landbouw - deel 6: verdienmodel inclusief overheidsinstelling

Gemeentes, bedrijven en zelfs burgers zijn bereid om acties die gunstig zijn voor het klimaat financieel te ondersteunen, door bijvoorbeeld hun onvermijdbare emissies te compenseren. Het label Bas Carbone werd in Frankrijk ontwikkeld om garantie te geven op de kwaliteit en integriteit van projecten.

Henneprassen testen voor textieltoepassingen

Hennep kan je voor verschillende doeleinden telen. Eén daarvan is textiel. Daarvoor heb je een ras nodig met een zo hoog mogelijk vezelgehalte en een zo hoog mogelijke vezelkwaliteit. We testen samen met HoGent zes verschillende rassen op onze proefvelden.

Koolstofbewuste landbouw - deel 5: verdienmodel buiten de agrovoedingsketen

Al enkele weken nemen we je mee in het verhaal van koolstofbewuste landbouw en mogelijke verdienmodellen in de agrovoedingsketen. Ook buiten de agrovoedingsketen zijn er voorbeelden van verdienmodellen voor koolstoflandbouw. Een Duits bedrijf startte een coöperatie op met landbouwers om een deel van de uitstoot van zijn handelsbeurzen voor biologische producten te compenseren. De betrokken landbouwers zetten in op koolstofbinding en kunnen koolstofkredieten verkopen aan dat bedrijf. Een consultingbureau volgt de koolstofopslag en koolstofkredieten op.

Plannen voor een maïsdoolhof? Laat het ons weten!

Wie plannen heeft om een maïsdoolhof aan te leggen, kan het ons laten weten. We zoeken samen met jou naar promotiekansen. De West-Vlaamse landbouwkamer biedt je een gratis zeildoek over maïs aan. Ook wie vragen heeft over het starten van een maïsdoolhof, kan bij ons terecht.

Neem deel aan het lerend netwerk 'storytelling' en ontdek jouw unieke verhaal

Van oudsher voelen mensen zich aangetrokken tot verhalen. Ze willen zich graag verbinden met verhalen die hen weten te raken, ook al zitten daar soms commerciële drijfveren achter. De band is een stuk sterker dan wanneer je je beperkt tot communiceren over wat je doet of wat je verkoopt. Ontdek samen met andere hoeveproducenten hoe jij aan ijzersterke klantenbinding kan doen door jouw uniek verhaal te vertellen.

Ook in 2021 gaat het 100% West-Vlaams voor de wind. Wanneer sluit jij aan?

Na de eerste erkenningsronde van 2021 werden tien hoeveproducenten opgenomen in het netwerk 100% West-Vlaams. Dat brengt de teller op 127 aangesloten hoeves. Zij kunnen gebruik maken van het label '100% West-Vlaams' én genieten van de vele andere voordelen van het netwerk. Klinkt dit als iets voor jou? Dien dan ook je aanvraag in.

Iedereen BOER versterkt landbouwer als toeristisch-recreatief ondernemer. Wat zijn jouw noden?

Het toeristische aanbod is voortdurend in beweging. Op onze West-Vlaamse boerderijen zien we steeds meer variatie in het aanbod voor toeristen en recreanten. In het project ‘Iedereen BOER’ vragen wij ons af hoe we jullie kunnen ondersteunen om bezoekers op een leuke en eigentijdse manier op de boerderij te ontvangen. Vul onze korte vragenlijst in om ons te laten weten aan welke kennis en vaardigheden jij nood hebt.

Koolstofbewuste landbouw - deel 4: verdienmodel op een landbouwbedrijf

De stap zetten naar koolstoflandbouw vormt voor een individueel landbouwbedrijf een extra onzekerheid. De geleverde inspanningen brengen namelijk kosten en extra werk met zich mee. Innovatie is nodig om die onzekerheid weg te nemen. In dit nieuwsbericht nemen we je mee naar een individueel landbouwbedrijf dat inzet op korte keten en op landbouw die gedragen wordt door de gemeenschap. Zo creëert het bedrijf een win-winsituatie voor de landbouwer en de consument.

Kikkererwten op Vlaamse bodem: KIK-LOVE gaat van start!

Vorig jaar maakten we bij Inagro en ILVO kennis met kikkererwten. De teelt bleek potentieel te hebben, waardoor de operationele groep KIK-LOVE werd opgericht. Samen met landbouwers Simon Colembie en Thomas Truyen, de firma La vie est belle en onderzoekscentra ILVO en Inagro willen we het gewas ingang doen vinden in de Vlaamse landbouw. Begin maart ging het project van start. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Gratis event- en communicatiebegeleiding voor jouw zomeractiviteit

Plan jij een activiteit voor deze zomer? Toets dan zeker je idee af met onze event- en communicatiecoach tijdens een quick-scan. Jij legt je idee uit aan onze coach, en in ruil krijg je tips over de organisatorische aanpak en mogelijke communicatiekansen. Smaakt dat naar meer? Geef dat aan op het einde van het gesprek. Twee landbouwbedrijven met een origineel idee én goesting om erin te vliegen, krijgen extra begeleiding op maat.

Koolstofbewuste landbouw - deel 3: verdienmodel uit de agrovoedingsketen

Steeds meer ondernemingen uit de bedrijfswereld willen zich profileren als klimaatneutraal, maar hebben een onvermijdbare CO2-uitstoot. Is het mogelijk om die CO2 lokaal te compenseren door in te zetten op koolstofbewuste landbouw? Een financiële ondersteuning voor de landbouwer zou helpen. We brengen jou het verhaal van Albert Heijn en Royal A-Ware, een verdienmodel uit de agrovoedingsketen dat een win-winsituatie creëert voor beide partijen.

Profiteer van Week van de Korte Keten om lokale producten in de kijker te zetten

Van 15 tot en met 23 mei 2021 vindt de vierde editie van de Week van de Korte Keten plaats in Vlaanderen. Ontdek wat we in West-Vlaanderen van plan zijn. Draag jij korte keten ook een warm hart toe? Registreer een activiteit en geef mee vorm aan de campagneweek. Wie registreert voor 31 maart ontvangt gratis een promotiepakket.

Kinderen en toeristen op de boerderij: stand van zaken en kansen voor jouw zomeractiviteiten

Lange tijd was het heel stil op onze bezoekboerderijen, maar daar komt stilaan verandering in. Een eerste versoepeling betreft de klasbezoeken. Sinds 15 maart zijn klassen terug welkom op de boerderij. Toeristen nog niet, maar je kan je wél al voorbereiden op hun komst, met de begeleiding van onze event- en communicatiecoach. In dit nieuwsbericht zetten we de recentste informatie op een rijtje.

Begeleidingstraject: optimaliseer de dagelijkse werking van je voedingsbedrijf

Elke dag doe je heel veel voor je klant, zonder dat je daarvoor betaald wordt. Je stuurt e-mails voor bijkomende info, je vervolledigt bestelformulieren, je controleert of alles klopt, je detecteert fouten en zet die recht... Het zijn slechts enkele voorbeelden. Vaak kruipt daar meer tijd in dan voorzien. Via een begeleidingstraject helpen we je op weg om je klanten sneller, beter, eenvoudiger en goedkoper te bedienen.

Hoe staan consumenten tegenover de korte keten? We bundelen de interessantste tips!

In het Interreg North Sea Region-project REFRAME voerde Jesper Kwant een transnationaal onderzoek naar consumentenattitudes met betrekking tot lokaal voedsel. In België koos Kwant voor West-Vlaanderen als studiegebied. Dat leverde een aantal interessante inzichten op.

Online inspiratiesessies Week van de Korte Keten 2021. Kom luisteren en doe mee

Van 15 tot 23 mei 2021 vindt voor de vierde keer in Vlaanderen de Week van de Korte Keten plaats. Neem deel aan de inspiratiesessies en krijg niet alleen inspiratie maar vooral goesting om samen met ons korte keten in de kijker te zetten.

Hoe je ervoor zorgt dat patrijzen maximaal profiteren van je bloemenmengsel

Als je bloemenmengsels inzaait als maatregel voor de patrijs, dan voorzie je best ijle stukken met veel bloeiende kruiden, maar tegelijkertijd ook zones met ruigere vegetatie. Die slimme variatie biedt een duidelijke meerwaarde. In de praktijk is het weliswaar niet altijd zo eenvoudig om dat te realiseren. We geven enkele belangrijke inzichten en aandachtspunten mee.

Herbekijk de drie webinars om een belevingsvolle activiteit te organiseren op de boerderij

Wil jij een activiteit organiseren op jouw boerderij? En kan je tips gebruiken over hoe je dat organisatorisch en communicatief moet aanpakken? In januari organiseerden we drie webinars die je wegwijs maken om een verbredingsactiviteit op touw te zetten. Die webinars kan je nu herbekijken!

Toeristisch-recreatieve zomerplannen op jouw bedrijf? Inagro kan je helpen!

Heb je plannen om komende zomer een belevingsvolle toeristisch-recreatieve activiteit te organiseren op of rond jouw landbouwbedrijf? Dan kan je misschien onze hulp gebruiken. Heb je interesse in gratis event- en communicatiebegeleiding? Of spreekt het je aan om samen met een aantal collega’s en een coach een belevingspad te ontwikkelen tijdens een lerend netwerk? Samen bouwen we aan een belevingsvolle zomer in eigen regio!  

Snel uitverkochte witloofteeltkits opgehaald in een drive-in

Op woensdag 13 januari deelden we onze befaamde witloofteeltkits uit. Succesvol als altijd reserveerden scholen ze dit keer in een recordtempo: op één dag tijd was het aanbod volledig uitverkocht. Het uitdeelmoment in Inagro en het Boeverbos organiseerden we als een heuse coronaproof drive-in.

Hennep telen in Vlaanderen voor textieltoepassingen

Begin januari ging het project Hemp4Textiles van start. Het project komt voort uit de vraaggedreven opportuniteit, zowel vanuit de landbouwsector als de textielsector, om hennep te telen met het oog op productie van hoogwaardige lange vezels voor textieltoepassingen. Wat we precies allemaal willen ondernemen in dit project, lees je in dit nieuwsbericht.

Bedrijfsintegratie en vergunningen

Je zou denken dat de integratie van je bedrijf pas start na de realisatie van je (ver)bouwplan. Niets is minder waar: vergunningverlenende overheden hechten veel belang aan de integratieaspecten. De laatste jaren is het belang daarvan nog extra toegenomen. In dit nieuwsbericht geven we je nuttige tips!

Inagro ondersteunt je bij de ontwikkeling van je bedrijf

Stel: Je denkt er al een tijdje over om je veestal een stuk uit te breiden en zo de overbezetting van je huidige stal op te lossen. Je zoekt naar een snelle en efficiënte, maar vooral ook goedkope oplossing. Maar wat zijn je plannen op langere termijn? Stroken die met je kortetermijnplannen? Heb je ook gedacht aan de huisvesting van je jongvee?

Waterlinzen als hapje op kerst en nieuw?

Wie op 18 november naar 'Nieuwe Feiten' op Radio 1 heeft geluisterd, hoorde dat waterlinzen misschien wel de eiwitbron van de toekomst zijn. Maar wat is dit, en zullen we dit echt kunnen eten?

Wil jij lid worden van 100% West-Vlaams? Dien nu je aanvraag in.

Op 22 februari, 14 juni en 25 oktober 2021 organiseert de Raad van Bestuur van de vzw West-Vlaamse hoeveproducenten samen met Inagro een erkenningscommissie waarin aanvragen tot lidmaatschap 100% West-Vlaams besproken worden. Op tijd een aanvraag tot lidmaatschap indienen is de boodschap.

In één, twee, drie tot een belevingsvolle activiteit met onze webinars

Wil jij een activiteit organiseren op jouw boerderij? En kan je tips gebruiken over hoe je dat organisatorisch en communicatief moet aanpakken? Pik dan zeker (één van) de drie webinars rond het op touw zetten van verbredingsactiviteiten mee.

Opportuniteiten voor online bestellen bij korte keten verkoop

De coronacrisis zette veel Vlamingen aan tot lokaal kopen. Ook heel wat korteketenproducenten merkten deze evolutie. Uit een bevraging van VLAM bleek dat 67% van de producenten een hogere omzet draaide dit voorjaar. Deze omzetstijging kwam er niet zomaar. Producenten leverden extra inspanningen via het opstarten van online verkoop of verkopen op bestelling. Overweeg je deze piste ook? Volg ons webinar voor advies op maat.

Begeleidingstraject: Optimaliseer de dagelijkse werking van uw voedingsbedrijf

Pak het beheer van je materiaal of voorraad aan zodat je in één oogopslag ziet wat er te kort is.
Richt je werkplek in en houd het net om efficiënter te werken en minder tijd te verspillen.
Worstel jij in je kleinschalig voedingsbedrijf ook met deze werkpunten? Pak ze eenvoudig aan, onder deskundige begeleiding.

Netwerk 100% West-Vlaams blijft groeien. Ook interesse om lid te worden?

'100% West Vlaams' blijft uitbreiden. Dit jaar mochten we al 7 nieuwe hoeveproducenten verwelkomen in het netwerk. Dat brengt de teller vandaag op 162 aangesloten hoeves. Naast het gebruik van het label '100% West-Vlaams' kunnen alle 162 leden ook genieten van de vele voordelen van het netwerk.

B2B-Smaakmarkt gaat digitaal

Op 21 september lanceerde Inagro samen met VIVES, EROV en POM West-Vlaanderen de digitale B2B-Smaakmarkt binnen het project REFRAME. Omwille van de coronacrisis kon de tweede editie van de smaakmarkt niet fysiek doorgaan. Via de digitale smaakmarkt kunnen de deelnemende hoeve- en streekproducenten alsnog contacten leggen met geschikte afnemers binnen de horeca of de retail.

Website Met de klas de boer op succesvol gelanceerd

"Waarom zijn appels rood, geel en groen en niet blauw, roze of paars?” Het is één van de vele vragen die West-Vlaamse scholen postten bij de fotowedstrijd van Met de klas de boer op. Met deze wedstrijd prikkelden we de nieuwsgierigheid van leerlingen rond landbouw en voeding en lanceerden we onze nieuwe website www.metdeklasdeboerop.be.

Champignonteeltkits coronaproof uitgedeeld

Op woensdag 16 september deelden we 714 champignonteeltkits uit aan 253 scholen. De leerkrachten konden vanaf eind augustus via de nieuwe website hun teeltkits bestellen. Het uitdeelmoment in Inagro en het Boeverbos werd coronaproof georganiseerd.    

Beernemse landbouwers slaan koolstof op in de bodem in de strijd tegen de klimaatopwarming

De hele wereld is op zoek naar nieuwe manieren om koolstof te binden -en zo klimaatopwarming tegen te gaan- maar vergeet daarbij vaak de kracht van lokale landbouwbodems. Carbon Farming of koolstofbewuste landbouw bevordert een manier van landbouw om koolstof te binden in landbouwbodems, om klimaatverandering tegen te gaan en tegelijk de bodemkwaliteit te verbeteren.

Interactieve speurtocht in Belhop in Poperinge

Bezoekers naar je boerderij trekken, rekening houdend met corona? Dat kan zeker! Met een goed plan, de nodige samenwerking en wat creativiteit, slaagden Annebel en Bart van Belhop er zondag 6 september in om heel wat ‘bubbels’ een bijzondere namiddag te bezorgen. Ze hebben de smaak helemaal te pakken en willen in de toekomst graag nog leuke activiteiten op de boerderij organiseren. Lees hun verhaal en laat je inspireren.

Nieuwe publicatie bundelt kennis over behoud patrijs in landbouwgebieden

De wetenschappelijke kennis die aan de basis lag voor de aanpak van het interregproject Partridge is nu in een publicatie gegoten. Bekijk de publicatie in dit nieuwsbericht.

Een blik op een succesvol bloemblok voor de patrijs

Al enkele jaren zetten verschillende akkerbouwers in de polders rond Nieuwpoort zich in voor de patrijzen op en rond hun velden. In samenwerking met Inagro blijven ze dit ook zeker de komende drie jaar nog met vol enthousiasme doen. Het aanleggen en beheren van meerjarige bloemblokken is de voornaamste maatregel waarmee deze landbouwers het tij helpen keren voor de patrijs.

Bekijk onze infovideo over anaërobe vergisting van bermgras!

Sinds maart 2018 werkt Inagro mee aan het Interreg-project Grassification. Samen met partners uit Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk, zoeken we geschikte valorisatiemogelijkheden voor bermgras. Dankzij onze pocketvergistingsinstallatie kunnen we de mogelijkheden voor het anaëroob vergisten van bermgras op onze site bestuderen. Hoe we dit doen, leggen we uit in een infovideo. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Succesvolle verbredingsactiviteit op Biezenhoeve in Watou

Deze zomer ondersteunt de Provincie West-Vlaanderen West-Vlaamse ondernemers om belevingsvolle activiteiten te organiseren voor het brede publiek. Inagro werkt mee en biedt gratis begeleiding aan land- en tuinbouwers die een coronaveilige actie of activiteit willen organiseren. Geert Vandenbussche en Sofie Vanpeperstraete van de Biezenhoeve in Watou grepen hun kans en verwelkomden vorig weekend jong en oud op hun pop-upkampeerterrein. Zo zetten ze hun melkveebedrijf én de landbouw in de kijker. “Het is zo ontzettend fijn en verrijkend om mensen op onze boerderij te ontvangen”, getuigt Sofie. Ook interesse in gratis begeleiding? Stel je snel kandidaat!

Organiseer een zomeractiviteit met gratis professionele hulp

Deze zomer ondersteunt de Provincie West-Vlaanderen West-Vlaamse ondernemers om belevingsvolle activiteiten te organiseren voor het brede publiek. Inagro werkt mee en biedt ondersteuning aan land- en tuinbouwers die een actie of activiteit willen organiseren. Het is een unieke kans om jouw bedrijf en de landbouw in de kijker te zetten én extra inkomsten te genereren, zelfs zonder enige ervaring in landbouwverbreding!

De Andere Kip vanaf zondag op PlattelandsTV

Is er op de pluimveemarkt ruimte voor een nieuw soort kip, een kip die zich op het vlak van dierenwelzijn, duurzaamheid én prijs tussen een reguliere kip en een biokip bevindt? Samen met enkele partners deden we onderzoek via het project 'De Andere Kip'. Bekijk alvast de trailer en stem vanaf zondag af op PlattelandsTV.     

  
Gratis uitleenmateriaal voor jouw publieksactiviteit

Zoek je animatie of eenvoudige informatie over land- en tuinbouw voor een publieksevent? Snuister even in het gratis landbouweducatief uitleenmateriaal van Inagro. Het depot met kunstmelkkoeien, voeldozen en educatieve zeildoeken is recent uitgebreid. Reserveer en ontleen gratis materialen voor jouw event of opendeurdag. Dit aanbod is toegankelijk voor landbouwers met of zonder ervaring in landbouwverbreding en voor verenigingen!

Soszomerkamp.be: help jeugdbewegingen uit de nood

Help jij kinderen en jongeren uit de nood? Door de coronamaatregelen moeten veel jeugdbewegingen op zoek naar een nieuwe kamplocatie in België. Heb je plaats om tenten op de slaan? Registreer je op soszomerkamp.be

Doe mee aan de Zomer van de Korte Keten

De Week van de Korte Keten wordt dit jaar de Zomer van de Korte Keten door de coronacrisis. Een hele zomer lang plaatsen we spotlights op het lekkere en fijne aanbod van onze West-Vlaamse korteketenproducenten.  Elke producent, vereniging en elk gemeentebestuur kan een actie of evenement organiseren en in de kijker zetten op www.zomervandekorteketen.be. Samen bieden we consumenten en toeristen een belevingsvolle zomer dichtbij. Neem jij ook deel?

Aanbod: Procesoptimalisatie via scan bij hoeve- en streekproducenten

Wil je ontdekken hoe je efficiënter werkt en meer winst maakt? Een scan van jouw voedingsbedrijf legt de pijnpunten bloot in jouw productieproces. Via het PDPO-project SPRONG bieden Inagro en Fabrieken voor de Toekomst van POM-West-vlaanderen dergelijke scans gratis aan. Je krijgt concrete tips waarmee je aan de slag kunt gaan. Zo versterk je jouw marktpositie en leg je een stevige basis voor meer opbrengst en groei.

Landbouwverbreders, stoom je klaar voor een belevingsvolle (na)zomer

Voor landbouwverbreders is het voorjaar doorgaans een drukke, interessante periode. Door corona viel dat in 2020 helemaal tegen. Diverse activiteiten, zoals hoevetoerisme, boerderijbezoeken, verjaardagsfeestjes en communies, vielen in het water, met een lege agenda en portemonnee als gevolg. Stilaan zien we perspectief voor de zomer! Onze eerste reeks tips stoomt jullie alvast klaar.

Aanplantsubsidie agroforestry tijdig aanvragen

Landbouwers kunnen binnenkort weer subsidies aanvragen voor agroforestry of boslandbouw. Voor de aanplant van bomen in dat landbouwsysteem, waarbij je bomenteelt en landbouwgewassen of dieren combineert op eenzelfde perceel, kan de landbouwer tot maximaal 80 % steun ontvangen. Meld jouw interesse via het e-loket vanaf eind juli tot uiterlijk 18 september 2020 en start nu al met de opmaak van jouw plan.

Landbouwverbreding en corona: uitdagingen en kansen

Het coronavirus houdt ons in zijn greep, met drastische maatregelen en een hoge economische impact als gevolg, ook voor landbouwverbreding. Dagarrangementen, horeca en toerisme zijn verboden, net nu het toeristische hoogseizoen eraan komt. Korte keten daarentegen zit in de lift. Wat kan en wat niet? Welke voorzorgs- en compensatiemaatregelen moet je kennen? Biedt deze crisis ook kansen? Waar vind je meer info?

Inspiratiegids over beleving en aankoopgedrag inspireert hoevewinkels

#Ikkooplokaal • Verschillende media berichtten het al: door de coronacrisis tonen meer mensen interesse in de korte keten. De consument hechtte al meer belang aan beleving en authenticiteit, zeker bij de keuze en de aankoop van voeding. Maar vandaag kiest hij des te meer voor veilig vers voedsel, zonder wachtrijen in de supermarkt of verre verplaatsingen. Zo wint de rechtstreekse verkoop van producent naar consument steeds meer aan belang. Omdat er nog ruimte is om nieuwe trends te integreren in de hoevewinkel brachten Vives en Inagro de behoeften en wensen van de consument in niet-stedelijke omgevingen in kaart. De resultaten zijn gebundeld in een publicatie, die hoevewinkels ongetwijfeld zal inspireren.

Lokale biomassa voor de productie van energie en materialen

Vorig jaar informeerden we je al over het project New-C-Land. Je kwam toen te weten dat we gronden die niet geschikt zijn voor voedselproductie of vastgoedprojecten wilden identificeren om daarop gewassen aan te planten die potentieel bieden voor de productie van energie en materialen. Het project loopt nu ongeveer twee jaar en we willen je graag een korte stand van zaken geven over het verloop. Maar ook jij kan ons helpen. Lees zeker verder!

Provincie West-Vlaanderen investeert meer in bezoekboerderijen

Op donderdag 5 maart vond er een krokusreceptie voor onze West-Vlaamse bezoekboerderijen plaats. Op dat gezellige ontmoetingsmoment kregen ze inspirerende ideeën aangereikt voor hun bezoeken. Verder viel er heel wat goed nieuws mee te delen. Lees zeker verder om te zien wat dat goede nieuws precies inhoudt.

Organiseer een activiteit tijdens Week van Korte Keten van 6 tot 14 juni

Van 6 tot 14 juni vindt de Week van de Korte Keten plaats. Ook in West-Vlaanderen zetten producenten, verenigingen en gemeentebesturen de korte keten in de kijker via tal van acties. Deelnemen is de boodschap: samen met jou gaan we voor minstens 100 activiteiten in West-Vlaanderen. Wie een activiteit registreert voor 31 maart ontvangt een gratis promotiepakket.

Leerlingen aangenaam verrast door de smaak van witloof

Voor het 12de jaar op rij bestelden West-Vlaamse scholen massaal witloofteeltkits bij Inagro. De voorraad van 550 witloofteeltkits is jaar na jaar sneller uitgeput. Na een drietal weken oogsten leerlingen vol verwondering hun eigen witloof. Leerkracht Tom De Coninck van de Sint-Lodewijksschool in Beitem en zijn leerlingen van het 2de leerjaar proefden ook van hun eigen witloof. Met hier en daar verraste blikken tot gevolg!

Mogelijkheden voor alternatieve vleeskip vanuit coöperatieve samenwerking

Twee jaar geleden ging het demonstratieproject 'De Andere Kip' van start. Sindsdien verkenden we de mogelijkheden om een alternatieve vleeskip in de Vlaamse markt te zetten. We hadden oog voor de productie én de afzet. Nu het project op zijn einde loopt, vatten we de resultaten samen.

Kom naar de inspiratienamiddag Van lokale biologische graanteelten tot lokale biologische voeding
In nieuwe en gezonde voedingstrends kun je peulgewassen en nieuwe, oude, pseudo- en andere granen niet meer wegdenken. Maar van veld tot consument zijn voor die gewassen vaak meerdere bewerkingen en bereidingen nodig. Samenwerking in de keten is daarom een must. Met de inspiratienamiddag "Van lokale biologische ‘graan’-teelten tot lokale biologische voeding" willen we daarop inspelen. Ook jij bent van harte welkom op dinsdag 4 februari in Oosterzele-Balegem!
De voederwaarde van hennep

In het nieuwsbericht "Wat bracht het hennepseizoen van 2019?" van 21 november 2019 lieten we je weten dat we de hennep die geteeld werd bij Inagro hakselden. Voor de hennep gebruikt zal worden als voeder, voerden we een voederwaardeonderzoek uit. We brengen je graag op de hoogte van de resultaten!

De bruine kiekendief steelt dit jaar opnieuw de show

In het werkingsgebied van de Natuurwerkgroep De Kerkuil werden dit jaar weer meer (succesvolle) broedgevallen van bruine kiekendief geteld dan vorig jaar. Daarmee huisvest de regio de grootste populatie van Vlaanderen. Graanakkers (53%) en rietlanden (25%) zijn de voorkeursplekjes waar bruine kiekendieven het vaakst tot broeden komen.

Meekrap geeft kleur aan de innovatieve tuin

Meekrap is een oud cultuurgewas, inheems in West-Azië en Zuid-Europa, waarvan de wortelstok vroeger als bron van rode kleurstof alizarine diende. Zodra de productie van kleurstof synthetisch kon gebeuren, verviel het belang van de plant, maar de interesse in natuurlijke grondstoffen groeit en wordt belangrijker. De vraag rijst of meekrap terug een economisch interessant gewas kan worden als kleurstof voor het verven van onder andere textiel.

Inagro plant bomen voor agroforestry

Deze week kwamen onderzoekers en adviseurs uit heel Europa samen in Brussel om agroforestry hoger op de agenda van het Europees parlement te plaatsen. We trokken samen met dit internationaal gezelschap meteen ook de laarzen aan en gingen aan het planten op een toekomstig agroforestryperceel.

Ontdek de resultaten van Growing a Green Future in Terneuzen!

Eind deze maand loopt het Interreg-project Growing a Green Future af. Gedurende drie jaar hebben tien partners uit Vlaanderen en Nederland samengewerkt om de biogebaseerde economie een duwtje in de rug te geven. Dat deden we door de mogelijkheden van lokaal geteelde gewassen in kaart te brengen. De resultaten van het project worden bekendgemaakt op het slotevent dat plaatsvindt op 17 december in Terneuzen.

Wat bracht het hennepseizoen van 2019?

Afgelopen zomer teelden we opnieuw industriële hennep op de velden van Inagro voor het project Growing a Green Future. Dit jaar zaaiden we ongeveer 2,7 hectare in met het vezelras Santhica 27 en het zaadras Finola. We wilden de hennep gebruiken voor textiel, maar dat was helaas niet mogelijk. Daarom wordt de hennep nu verwerkt tot veevoeder. We brengen graag verslag uit over de groei en de oogst!

Met de Veldschool uit Dentergem van Veldwerk tot Werkveld

Kwalitatieve, gezonde voeding staat meer dan ooit centraal in onze leefwereld. Lekkere producten als groenten, fruit, zuivel en vlees tot bij de consument brengen, heeft heel wat voeten in de aarde. Naast grond(stoffen) is er een rijk palet aan beroepen en talenten voor nodig. Dat daar veel over te leren valt, begrepen Joblabo en Inagro maar al te goed. Samen bieden we het arrangement ‘Van Veldwerk tot Werkveld’ aan scholen aan. Tijdens de Week van de Smaak trokken acht klassen aan een voordelig tarief op pad. Op donderdag 21 november 2019 ging het vijfde leerjaar van de Veldschool uit Dentergem aan de slag op twee leerrijke locaties.

Vlees eten, hoe gek is dat?

Vlees is evolutionair en historisch belangrijk voor de mensensoort, en het werd in die zin ook altijd naar waarde geschat. De laatste tijd is dat imago van vlees helemaal omgedraaid. De teneur is dat vlees eten slecht is voor het klimaat, het milieu en de gezondheid. Inagro en Provincie Oost-Vlaanderen vonden het tijd voor nuance en informeerden veehouders op een objectieve en wetenschappelijke manier over vlees.

Ruim en gevarieerd publiek ziet toekomst in agroforestry

Waar agroforestry ooit begon als een randfenomeen in Vlaamse context treedt de praktijk nu altijd duidelijker naar voor als één van de klimaatresistente landbouwsystemen van de toekomst. Vorige week woensdag 23 oktober ontsloot een samenvattende studiedag de vaststellingen en nieuwe inzichten van vijf jaar praktijkonderzoek. De massale aanwezigheid van ruim 220 mensen, uitvoerende en geïnteresseerde agroforestry landbouwers op kop, was zowel voor deze pioniers als voor de organiserende partners ILVO en Inagro een welgekomen opsteker.

Hij bestaat, de waterlinzenburger!

Steeds meer mensen kiezen voor een vleesalternatief uit bezorgdheid voor het milieu. Daarom vind je meer noten- en groenteburgers en aanverwanten in de winkels. Maar het aanbod is nog altijd behoorlijk beperkt. Daar kan de waterlinzenburger mogelijks verandering in brengen.

Lokale gewassen als bron van natuurlijke pesticiden

In onze innovatieve tuin staan er een aantal gewassen die stoffen bevatten die kunnen dienen als gewasbeschermingsmiddel. Er is een stijgende vraag naar pesticiden van natuurlijke oorsprong wegens een steeds strenger wordende regelgeving rond het gebruik van klassieke gewasbeschermingsmiddelen. In het Interreg-project ‘Growing a green future’ wordt onderzocht welke gewassen het meeste potentieel bieden.

Champignonteeltkits in de klas: actie blijft een succes

Op woensdag 18 september verdeelden we opnieuw 750 champignonteeltkits aan 254 scholen. De actie blijft jaar na jaar succesvol. Eind augustus konden leerkrachten zich inschrijven. Op 3 werkdagen tijd bleek de voorraad al uitgeput. We schatten onze samenwerking met het Provinciaal Technisch Instituut Kortrijk naar waarde: voor het 2de jaar op rij hielpen leerlingen van het PTI ons zakken met doorgroeide compost vullen.

Oproep tot projectideeën voor de Martinet-site in Charleroi

Eind 2018 ondertekenden ValBiom, GxABT-ULiège en de stad Charleroi een overeenkomst om de oude steenkoolsite van Le Martinet gedeeltelijk beschikbaar te stellen. Dit met als doel om een project op te zetten waarbij plantaardige biomassa wordt geproduceerd die gebruikt wordt voor de productie van bio-energie, -producten en -materialen. De invulling van de site ligt nog niet vast en daarom werd onlangs een oproep tot ideeën gelanceerd.

Studiedag over buitenvarkens lokt heel wat geïnteresseerden

Onlangs vond het slotevent plaats van de operationele groep P’Orchard op Hof ter Meulen van Carl en Tessa. Op die afsluitende studiedag lichtten we de resultaten van het project toe. Dertig landbouwers, al dan niet gestart met buitenloop van varkens, woonden de interessante dag bij. 's Middags kon iedereen proeven van een lekkere hamburger met vlees van varkens die buiten rondliepen.

Natuurpunters verkennen patrijsvriendelijke maatregelen in Ramskapelle

Afgelopen zondag organiseerde Natuurpunt Kortrijk zijn jaarlijkse uitstap. Dit jaar stond een bezoek aan het demogebied in Ramskapelle op het programma. Een enthousiaste, nieuwsgierige groep Natuurpunters maakte kennis met de PARTRIDGE-maatregelen die aangelegd zijn in het 500 hectare grote demogebied.

Lokale peulvruchten in de innovatieve tuin van 2019

Peulvruchten allerhande winnen aan populariteit. Denk bijvoorbeeld aan de kikkererwt of soja. Veel van die peulvruchten worden ingevoerd uit het buitenland, waardoor de ontwikkeling van een duurzame keten niet mogelijk is. Andere peulvruchten worden niet (meer) gegeten. Vanuit het project 'Growing a Green Future' willen we nagaan welke peulvruchten we kunnen telen in Vlaanderen.

Inagro te velde! Tips & tricks voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming – deel 3

Op onze proefvelden wordt heel wat onderzoek gedaan naar nieuwe teelten, technieken en innovaties. Daarnaast hebben we ook een ruim aanbod aan diensten. Met de unieke demodag 'Inagro te velde!' willen we onze innovaties en dienstverlening bundelen en demonstreren op 1 locatie op percelen van collega-landbouwers! De demodag vindt plaats op dinsdag 10 september tussen 9.30 u en 17 u op de percelen achter Floralux in Dadizele. Tijdens deze gratis belevingsdag kan je op 5 demonstratie-eilanden terecht voor tips voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming. In dit nieuwsbericht lees je wat er allemaal te beleven valt.

Inagro te velde! Tips & tricks voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming – deel 2

Op onze proefvelden wordt heel wat onderzoek gedaan naar nieuwe teelten, technieken en innovaties. Daarnaast hebben we een ruim aanbod aan diensten. Met de unieke demodag 'Inagro te velde!' willen we onze innovaties en dienstverlening bundelen en demonstreren op één locatie op percelen van collega-landbouwers! De demodag vindt plaats op dinsdag 10 september van 9.30 u tot 17 u op de percelen achter Floralux in Dadizele. Tijdens die gratis belevingsdag kan je op 5 demonstratie-eilanden terecht voor tips voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming. In dit nieuwsbericht ontdek je wat je mag verwachten van de demonstratie-eilanden 'bemesting' en 'gewasbescherming'.

Net als Pol en Katrien bezoekboer(in) worden?

We zoeken enthousiaste West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven om het netwerk van bezoekboerderijen te versterken. Bezoekboeren zijn trots op hun dagelijkse inzet voor lekker voedsel en delen dat graag met anderen. Lijkt dat jou op het lijf geschreven, maar twijfel je nog? Ontdek waarom Pol en Katrien van Rabarberhoeve Het Warandehof hun boerderij zo graag openstellen voor het publiek.

Inagro te velde! Tips & tricks voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming – deel 1

Op onze proefvelden wordt heel wat onderzoek gedaan naar nieuwe teelten, technieken en innovaties. Daarnaast hebben we ook een ruim aanbod aan diensten. Met de unieke demodag 'Inagro te velde!' willen we onze innovaties en dienstverlening bundelen en demonstreren op 1 locatie op percelen van collega-landbouwers! De demodag vindt plaats op dinsdag 10 september tussen 9.30 u en 17 u op de percelen achter Floralux in Dadizele. Tijdens die gratis belevingsdag kan je op 5 demonstratie-eilanden terecht voor tips & tricks voor jouw bodem, bemesting en gewasbescherming. Kom deze week te weten wat je mag verwachten van de demonstratie-eilanden ‘bodem’.

Lokale plantaardige oliën in de innovatieve tuin van 2019

In een reeks nieuwsberichten laten we je kennismaken met de gewassen die momenteel in onze innovatieve tuin groeien. In dit nieuwsbericht zijn de oliegewassen aan de beurt. In het project 'Growing a Green Future' brengen we de mogelijke toepassingen van onder andere lokale plantaardige oliën in kaart. Niet alleen voedingstoepassingen zijn interessant, maar ook de mogelijkheden in de non-foodindustrie worden bestudeerd.

Lokale hennep voor textieltoepassingen? Ontdek het op de oogstdemo!

Hennep telen kan voor diverse doeleinde. Denk bijvoorbeeld aan technische toepassingen, zoals isolatiemateriaal en non-wovens, of textieltoepassingen. Beide toepassingen vereisen een andere oogstwijze. Tot voor kort was er geen oogstmachine aanwezig in Vlaanderen. Daar komt nu verandering in met de ontwikkeling van een oogstmodule, specifiek voor textieltoepassingen. De module kan je in augustus op de velden van Inagro aan het werk zien.

Ben jij kandidaat-bezoekboerderij?

Je bent trots op je dagelijkse inzet voor lekker voedsel en deelt dat graag met anderen. Je verwelkomt verenigingen, familie of vrienden met plezier op jouw hoeve voor een rondleiding, eventueel met een degustatie. Of er komt wel eens een klasje het leven op jouw boerderij ontdekken. Lijkt dat jou op het lijf geschreven? Of doe je dat nu nog niet professioneel, maar maak je wel plannen in die richting? Dan zoeken we jou!

De Andes, een bron van wortel- en knolgewassen voor ons?

Sinds een aantal jaren kennen we quinoa, een pseudograan afkomstig uit Zuid-Amerika. De Andes heeft ons echter nog veel meer te bieden. Naast het uitgebreide aanbod aan aardappelen hebben ze er een regenboog aan andere wortel- en knolgewassen. Zoete aardappel is ons stilaan wel bekend, maar heb je ook al van yacon, oca of mashua gehoord?  

Vaderdagontbijt op 9 hoeves in West-Vlaanderen opnieuw een succes

Op Vaderdag trokken heel wat papa’s met hun gezin naar de boerderij. De twaalfde editie van het vaderdagontbijt haalde weer vlot meer dan 1000 bezoekers. De opzet van Inagro om mensen naar de boerderij te leiden, blijft in de smaak vallen. We zagen alleen maar blije en ontspannen gezichten op de boerderij.

Wijzigingen archeologieregelgeving

Sinds 1 april 2019 zijn er enkele wijzigingen aan de archeologieregelgeving. Als je bezig bent met verbouwingen of plannen maakt voor een verbouwingen of een aarde-ophoping, dan is het interessant om dit nieuwsbericht eens door te nemen. We overlopen kort de grote lijnen van de archeologienota, relevant voor landbouwdossiers. De grootste wijziging in de regelgeving is de tegemoetkoming in de opgravingen.

Emmertarwe en eenkoorn in de kijker

We brachten in een eerdere nieuwsbrief verslag uit over de gewassen die we dit jaar telen in onze innovatieve tuin. Deze week informeren we jullie graag over de oergranen eenkoorn en emmertarwe. Dit naar aanleiding van de inspiratiesessie over alternatieve en pseudogranen die georganiseerd wordt op 4 juli op Proefhoeve Bottelare. Deze twee granen testen we momenteel op demo-schaal in onze tuin.

Eerste burgers en spreads met Belgische biologische soja

Bio-Planet, de biosupermarkt van Colruyt Group, presenteerde deze week 4 nieuwe plantaardige producten op basis van lokaal geteelde soja. De producten zijn het resultaat van een intensieve samenwerking met een lokale teler, producent en voedingsexperten van Inagro en ILVO.

Aanplantsubsidie agroforestry tijdig aanvragen

Landbouwers kunnen binnenkort weer subsidies aanvragen voor agroforestry of boslandbouw. Voor dat landbouwsysteem, waarbij je bomenteelt en landbouwgewassen of dieren combineert op eenzelfde perceel, kan de landbouwer tot maximaal 80% steun ontvangen voor de aanplant van de bomen. Aanmelding van geïnteresseerde landbouwers via het e-loket vanaf eind juli tot uiterlijk 20 september 2019 is noodzakelijk!

B2b-smaakmarkt: karaktervol voedingstrefpunt voor foodprofessionals

Op 18 maart 2019 bracht de b2b-smaakmarkt een honderdtal producenten en ambachtslieden uit Hauts-de-France, Oost- en West-Vlaanderen en Wallonië samen. Tijdens de eerste editie van deze Frans-Belgische professionele kennismakingsbeurs stelden vaklui hun heerlijke producten voor aan chef-koks, aankopers, distributeurs, horeca-uitbaters en retailers. Van biologische sappen, verfrissende streekbiertjes, traaggeroosterde koffie tot kwalitatief hoevevlees en verse groenten en fruit: unieke en lokale producten met een boeiend verhaal stonden centraal.          

         
Gezocht: producenten met activiteiten in Week van de Korte Keten (4 tot 12 mei)

Van zaterdag 4 tot zondag 12 mei vindt de Week van de Korte Keten plaats in Vlaanderen, en dus ook in West-Vlaanderen. Negen dagen lang maken bezoekers op kleine en gotere evenementen kennis met lokale producten. Zin om deel te nemen? Registreer je activiteit voor 15 maart en ontvang een gratis promotiepakket. Via www.weekvandekorteketen.be vul je alle nodige info in op het inschrijvingsformulier.   

 
Gezocht: korteketenproducenten die hun afzetstrategie willen professionaliseren

Producten via de korte keten worden steeds populairder. Maar hoe onderscheid je je van de rest en prikkel je de kritische maar prijsbewuste consument? En waar haal je de tijd, middelen en kennis om er werk van te maken? Hogeschool VIVES en Inagro slaan de handen in elkaar en willen met het project Farmer Business + bedrijven helpen om hun afzetstrategie aan te passen.

Stel je als ambassadeur van korte keten kandidaat als Korte-Keten-Kop!

Heb jij een uniek korteketenverhaal? Ben je een geboren ambassadeur voor de korte keten? Wil je lokale producten uit je provincie een gezicht geven? In het kader van de Week van de Korte Keten van 4 tot 12 mei gaat Provincie West-Vlaanderen op zoek naar een Korte-Keten-Kop. Misschien ben jij wel onze West-Vlaamse Korte-Keten-Kop?  

West-Vlaamse scholen plaatsen opnieuw witloofteeltkits op hun programma

Onbekend is onbemind. Daarom startte Inagro elf jaar geleden met de witloofteeltkitactie in West-Vlaamse scholen. Met een kant-en-klaar pakket en met veel vlijtige handen oogsten de leerlingen na ongeveer drie weken hun eigen witloof. Omdat witloof lekker, gezond en streekeigen is, blijven scholen jaar na jaar gratis teeltkits afhalen. Deze editie krijgen 550 teeltkits een plaats in de klas.

Kom naar een inspiratiemoment voor je activiteit in de Week van de Korte Keten

Op Agriflanders werd het startschot gegeven voor de nieuwe editie van de Week van de Korte Keten. In West-Vlaanderen daagt Inagro samen met haar partners elke producent en vereniging en elk gemeentebestuur uit om een actie of evenement te organiseren tussen zaterdag 4 en zondag 12 mei 2019. Zie je het helemaal zitten om een activiteit op te zetten? Kom dan naar één van onze inspiratiemomenten op donderdag 31 januari of vrijdag 1 februari.  

FERM! - editie 2019

Als alles goed ging, viel het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" onlangs bij jou in de bus. Dat magazine van de Provincie West-Vlaanderen, Inagro en VLM inspireert West-Vlaamse land- en tuinbouwers in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. In dit nieuwsbericht lichten we alvast een tipje van de sluier. Nam jij het tijdschrift al door? Dan horen we graag jouw mening. Deze publicatie kan je ook digitaal raadplegen.

We verwelkomen West-Vlaamse korteketenproducenten op Agriflanders

Korte keten krijgt momenteel veel aandacht. Op Agriflanders is dat niet anders. De Vlaamse provincies staan deze week op een gezamenlijke stand (4330, hal 4) rond dit thema. Hiermee lanceren ze de nieuwe editie van de Week van de Korte Keten en roepen korteketenproducenten op om mee te stappen in de campagne. West-Vlaamse korteketenproducenten onthalen we persoonlijk op vrijdag 11 januari en zondag 13 januari. Ontdek wat we je te bieden hebben.

Agreon is aanwezig op Agriflanders. Jij komt toch ook?

Agriflanders, de grootste Vlaamse land- en tuinbouwbeurs, is toe aan haar elfde editie. Die beurs is traditiegetrouw een veeteeltbeurs waarin toeleveranciers van rundvee-, varkens- en pluimveehouderij vertegenwoordigd zijn. Daarnaast speelt de kleinschalige mechanisatie op erfniveau er een prominente rol. Naast Inagro tekent ook Agreon present! Vijf innovatieve kmo's stellen je hun oplossing voor uitdagingen op jouw bedrijf voor.

Twintig nieuwe boslandbouwdossiers goedgekeurd

Een record aantal landbouwers vroeg dit jaar de subsidie aan voor boslandbouw. Boslandbouw zit in de lift. Het kan zorgen voor een stabieler inkomen onder de heersende fluctuerende markten en de klimaatsveranderingen. Ook interesse in boslandbouw? Neem dan begin januari deel aan de studiedag 'Agroforestry' op Agriflanders in Gent.

Verzekering en voedselveiligheid: combineerbaar met boerderijbezoeken?

Het blijft belangrijk ons landbouw- en voedselproductieverhaal te delen. West-Vlaamse bezoekboerderijen pakken hun boerderijbezoeken met een grote portie creativiteit aan om er een interactieve beleving met impact van te maken. Dat betekent nauw contact met dieren en machines, actief meewerken en proeven. Voorzichtigheid daarbij is geboden. We nodigden experten voedselveiligheid en verzekering uit voor toelichting bij wat precies kan en moet.

Vermarkting van alternatieve vleeskip vanuit coöperatieve samenwerking

Begin 2018 ging het demonstratieproject ‘De Andere Kip’ van start. Daarbij demonstreren de projectpartners hoe een alternatieve vleeskip in Vlaanderen  vanuit een coöperatieve samenwerking in de markt gezet kan worden. Doorheen het project wordt gewerkt rond management, diergezondheid, ketenontwikkeling, bedrijfseconomie en vermarkting.

Keten opgezet rond lokale biosoja met landbouwer Simon Colembie, La Vie est Belle en Colruyt Group

Dit jaar vonden bioboer Simon Colembie, Colruyt en La Vie est Belle elkaar in een samenwerking rond biologisch gekweekte sojabonen. Inagro en ILVO stonden hen daarin bij met teelttechnisch advies. Het resultaat van de samenwerking ziet er alvast veelbelovend uit. Simon oogstte ongeveer 2,5 ton bonen die in korte keten verwerkt zullen worden door La Vie est Belle tot burgers en spreads. Die producten zullen vanaf volgend jaar te koop zijn in Bio-Planet.

Netwerkevent Goed geboerd - Hoe eerlijk handelen voor Noord en Zuid?

Boer zijn in Vlaanderen of boer zijn in het zuiden, dat zijn twee totaal verschillende werelden, realiteiten en levens! Of toch niet…? Klimaatverandering en fluctuerende marktprijzen zijn alvast twee dingen die ze allebei het hoofd moeten bieden. Deze en andere thema’s komen aanbod op dinsdag 9 oktober vanaf 16u op het Netwerkevent ‘Goed geboerd’ in de Sint-Godelieveadbij in Brugge. Het event biedt een mix aan informatieve en participatieve gesprekstafels, inspirerende getuigenissen en veel ruimte voor ontmoeting.

 

750 teeltkits leren kinderen champignons telen en smaken

Op woensdag 12 september verdeelden we 750 champignonteeltkits aan ongeveer 250 scholen. De actie bestaat al 15 jaar, maar blijft succesvol. Eind augustus konden leerkrachten zich inschrijven. Binnen 4 dagen bleek de voorraad al uitgeput. Dit jaar hielpen de leerlingen van het 5de jaar Tuinbouw en Groenvoorziening van het Provinciaal Technisch Instituut Kortrijk ons zakken met doorgroeide compost vullen.

Welke peulvruchten kunnen we in Vlaanderen telen?

In onze reeks over de innovatieve tuin staan deze maand de eiwitwassen in de spotlights. In het kader van het Interreg-project ‘Growing a green future’ wordt werk gemaakt van nieuwe ketenontwikkelingen. Met de vraag 'welke peulvruchten kunnen we in Vlaanderen telen?', gingen we dit jaar op onderzoek uit.  

Hoogwaardige oliën van lokale teelt bieden kansen in de biogebaseerde economie

In onze reeks over de innovatieve tuin staan deze maand de oliegewassen in de kijker. De verschillende toepassingen van olieën voor zowel food als non-food worden in kaart gebracht in het Interreg-project 'Growing a green future', waarin werk wordt gemaakt van nieuwe ketenontwikkelingen.

'Buren bij Boeren' gunt burgers een blik op hedendaagse landbouw

Voor het tweede jaar op rij organiseert Inagro samen met Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse Hart boerderijbezoeken voor individuele bezoekers. Zo krijgen burgers een uniek en waarheidsgetrouw beeld van de hedendaagse landbouw. Inagro en 't West-Vlaamse Hart proberen op die manier samen bruggen te bouwen tussen producent en consument, tussen stad en platteland.

Cursus begeleidingssnoei voor jonge bomen

Wil je als agroforestrytoepasser het maximum halen uit je boomaanplant voor kwaliteitshout, dan is een goede begeleidingssnoei cruciaal. Kom er alles over te weten en doe praktijkervaring op tijdens een gratis cursus begeleidingssnoei voor jonge bomen op 17 juli in Heuvelland.

Infoavond boslandbouw lokt groot aantal geïnteresseerden

Op maandag 18 juni 2018 organiseerde het consortium ‘Agroforestry in Vlaanderen’ een infoavond voor landbouwers die spelen met het idee om agroforestry toe te passen op hun bedrijf. Er werd dieper ingegaan op wat agroforestry nu juist is, wat de drempels kunnen zijn,  welke opportuniteiten zich voordoen en welke wetgeving van kracht is. Om het geheel kracht bij te zetten, werd een bezoek gebracht aan de agroforestryaanplant van Nils Mouton.

Inagro was aanwezig op vijftiende hennepconferentie

Op 12 en 13 juni vond de vijftiende internationale conferentie van de Europese Industriële hennepassociatie plaats in Keulen. Al een aantal jaren proberen we die conferentie bij te wonen. Zo zagen we de hennepsector groeien en professionaliseren in heel Europa. Helaas blijft België wat achterop hinken. Waar kunnen we op inzetten in België om bij te benen?

Faunasoorten hand in hand in Houtland - symposium op 20 juni

Diverse diersoorten zijn onlosmakelijk verbonden met onze landbouwbedrijven en -gebieden. Daarbij gaat het niet enkel om schadelijke soorten. Er zijn ook heel wat nuttige soorten die soms zelfs onmisbaar zijn voor de landbouw. Daarnaast zijn er ook soorten die niet schadelijk of nuttig zijn, maar die een duwtje in de rug nodig hebben voor hun voortbestaan. Benieuwd naar een geïntegreerde aanpak in ruimere context? Je komt het te weten op het symposium "Geïntegreerde Faunaplanning".

Infoavond agroforestry: Bomen voor veerkracht

Wil je wel eens iets nieuws proberen op je bedrijf? Ben je op zoek naar manieren om meer opbrengst te halen uit een hectare grond? Wil je meewerken aan meer biodiversiteit in het landbouwlandschap? Of een nog betere combinatie van een hoge productiviteit en een hoge biodiversiteit? Dan is agroforestry misschien iets voor jou. Kom op maandag 18 juni informatie inwinnen op onze infoavond “Agroforestry: Bomen voor veerkracht”  

Pseudogranen boekweit en parelgierst en zoete aardappel in de kijker

Wat hebben parelgierst, boekweit en zoete aardappel gemeenschappelijk? Het zijn drie van de 17 gewassen die we dit jaar in onze innovatieve tuin hebben staan. Elke maand belichten we een groep gewassen. Deze maand zijn de voedselgewassen aan de beurt. De komende maanden komen ook de olie-, eiwit-, vezelgewassen en gewassen met specifieke inhoudsstoffen aan bod.

Een beheerovereenkomst perceelsranden iets voor jou?

Langs ingedeelde waterlopen geldt er een verbod op het gebruik van meststoffen in de eerste vijf meter landinwaarts. Heb je perceelsranden langs waterlopen en wil je voldoen aan de regelgeving, maar er tegelijkertijd nog iets aan overhouden? Dan is een beheerovereenkomst perceelsranden misschien iets voor jou.

Jonge witloofkampioenen winnen één dag gekke fietsen op school

Voor het tiende jaar op rij verdeelde Inagro witloofteeltkits onder West-Vlaamse scholen. Ter gelegenheid van de feesteditie daagden we de deelnemende klassen uit een fotocollage in te sturen. De leerlingen uit het tweede leerjaar van Vrije Basisschool Madonna werden uitgeroepen tot witloofkampioenen. Zo wonnen ze één dag gekke fietsen op school.

Breek mee het Wereldrecord hoeve-ijs eten

Van 26 mei tot 3 juni vindt de Week van de korte keten plaats. Om die week op spectaculaire wijze af te sluiten, organiseren KVLV, Vrouwen met Vaart, de Provincie West-Vlaanderen en Inagro een heuse wereldrecordpoging hoeve-ijs eten. Om het huidige record te breken, moeten minstens 3.050 mensen tegelijk een hoeve-ijsje eten.  

Excursie: Agroforestry in Noord-Frankrijk

Zoals de twee voorbije jaren organiseert het consortium Agroforestry Vlaanderen ook dit jaar een studiereis, deze keer in samenwerking met AGROOF, een studiebureau dat zich gespecialiseerd heeft in agroforestry. Tussen 17 september en 19 september nemen we een kijkje bij onze Franse buren. Tijdens deze studiereis ligt de focus op productie van kwaliteitshout, professioneel beheer, agronomische impact en vermarkting van houtige biomassa.

Week van de Korte Keten in heel Vlaanderen

Westtoer, POM West-Vlaanderen en Inagro presenteren voor het derde jaar op rij de Week van de Korte Keten. Tijdens de campagneweek van 26 mei tot en met 3 juni zetten West-Vlaamse hoeve- en streekproducenten hun deuren wagenwijd open. Consumenten kunnen niet alleen proeven maar krijgen ook de kans om producenten te ontmoeten. Zo brengen we de consument letterlijk dichter bij de producent en zijn producten. De grote blikvanger is de wereldrecordpoging hoeve-ijs eten op zondag 3 juni in het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld om 15u. We zoeken hiervoor 3.050 lekkerbekken.  

Graanakkers blijven cruciaal voor de bruine kiekendief

De bruine kiekendief voelt zich thuis op en boven de West-Vlaamse polders. De jarenlange inzet van Natuurwerkgroep (NWG) “De Kerkuil” en van de lokale landbouwers wierp ook vorig jaar zijn vruchten af. In 2017 bleken de graanakkers van onze kustregio opnieuw een van de meest waardevolle broedgebieden van ons land voor de bruine kiekendief.

Save the date: excursie Agroforestry in Frankrijk

Net als de voorbije jaren organiseert het consortium Agroforestry Vlaanderen ook dit jaar een studiereis. Dit jaar doen we dat in samenwerking met Agroof. Tussen maandag 17 september en woensdag 19 september nemen we een kijkje bij onze Franse buren. Tijdens de studiereis ligt de focus op productie van kwaliteitshout, professioneel beheer, agronomische impact en vermarkting van houtige biomassa.

Starters op bezoek bij de korte keten

Korte keten is in! Dat bewijzen de vele initiatieven die recent ontstaan zijn, de vragen van landbouwers die Inagro ontvangt en stijgende vraag naar authentieke en verse producten. Omwille van die vaststellingen organiseerde Inagro samen met het Steunpunt Hoeveproducten op maandag 26 maart 2018 een infodag voor kandidaat-hoeveproducenten. Een twintigtal geïnteresseerden waren te gast bij Hoeveslagerij ‘t Lindebos in Wijtschate en bij Hoeve Zuid-Bellegoed in Ieper.

Aardappelverkoop op de hoeve: van veld tot klant

Hoewel de aardappel nog altijd het vaakst op tafel komt in de Belgische keuken, kunnen we algemeen stellen dat de consumptie van verse aardappelen al een paar jaar onder druk staat. Consumenten kopen aardappelen voornamelijk in de supermarkt, in steeds kleinere verpakkingen. Zakken kleiner dan 2,5 kg winnen de laatste jaren aan terrein. Inagro wou graag wat aandacht besteden aan de teelt van en de verdere zorg voor de aardappel in functie van de korte ketenverkoop. Afgelopen dinsdag vond de infonamiddag ‘Aardappelen op de hoeve: van veld tot klant’ plaats op hoeve Berkenweelde in Leke. Dat het onderwerp leeft bij de telers, bewees de grote opkomst!

Doe mee aan Week van de Korte Keten – 26 mei tot 3 juni

Van 26 mei tot 3 juni vindt de Week van de Korte Keten plaats in heel Vlaanderen. Wil jij ook actief meewerken aan de verkleining van de kloof tussen consument en producent? Graag! Het maakt niet uit op welke schaal je het wil aanpakken. We publiceren met veel plezier je activiteit op www.weekvandekorteketen.be.

Boerderijbezoeken actueler dan ooit in West-Vlaanderen!

Al 15 jaar stimuleren de Provincie West-Vlaanderen en Inagro boerderijbezoeken. Anno 2018 is het netwerk levendiger dan ooit. Dat bewijst het recordaantal klasbezoeken en de recente versterking van het netwerk met nieuwe bezoekboerderijen.

Durf te vertellen over je werk, ondanks kritische vragen

Een gesprek over landbouw met bezoekers op je bedrijf of met kennissen... dat verloopt niet altijd even gemakkelijk. Kritische vragen wachten jouw reactie af. Maar wat zeg je wel of net niet? En hoe pak je het gesprek dan aan? Die vragen vormden de insteek van de vorming ‘omgaan met kritische vragen’. De massale opkomst bewees dat het thema leeft. De conclusie van beide sprekers was duidelijk: voedsel produceren is maatschappelijk zeer belangrijk. Nochtans is er veel onwetendheid. Wees trots op wat je doet en durf naar buiten treden met je verhaal.

De Andere Kip

Op 1 januari 2018 ging het demonstratieproject ‘De Andere Kip’ van start. Daarin willen we demonstreren hoe een alternatieve vleeskip vanuit een coöperatieve samenwerking in de markt kan gezet worden in Vlaanderen. In het project wordt gewerkt rond management, diergezondheid, ketenontwikkeling, bedrijfseconomie en vermarkting. Pluimveehouders - en bij uitbreding alle geïnteresseerde landbouwers - die willen meewerken aan het project, kunnen zich nu al melden!

Ook na 10 jaar blijven West-Vlaamse scholen gek op witloof!

Onbekend is onbemind. Daarom startte Inagro tien jaar geleden met de actie "witloofteeltkits voor West-Vlaamse scholen". Met een kant-en-klaar pakket en met vele vlijtige handen oogsten de leerlingen na ongeveer drie weken hun eigen witloof. Omdat witloof lekker, gezond en van onze streek is, doen we tijdens de tiende editie eens goed gek! We dagen ook de ouders uit om te telen, te koken en te proeven. De school die ons kan overtuigen de beste telers in huis te hebben, wint één dag gekke fietsen voor de hele school.

Agro-Expo zit er alweer op

Agro-Expo zit er weer op. In onze nieuwe beursstand demonstreerden onze experts hoe je de gewasbeschermingsapp kunt gebruiken. Ze gaven ook advies over een goede IPM-strategie. Wie deelnam aan onze wedstrijd, maakte kans om een set spuitdoppen te winnen ter waarde van 300 euro. Lees in dit nieuwsbericht het verslag van het beursweekend én ontdek de winnaar van onze wedstrijd!

100% West-Vlaams telt vijftien nieuwe hoeveproducenten

Terwijl de viering van het honderdste lid nog vers in ons geheugen zit, zijn er vandaag al 126 hoeveproducenten lid van 100% West-Vlaams. Tijdens de nieuwjaarsreceptie voor hoeveproducenten vorige week klonken we op de vijftien nieuwe leden.

FERM! - editie 2018

Als alles goed ging, viel het jaarlijkse tijdschrift "FERM!" onlangs bij jou in de bus. Dat magazine van de Provincie West-Vlaanderen, Inagro en VLM inspireert West-Vlaamse land- en tuinbouwers in verschillende thema's, waaronder energie, innovatie, bodem en verbreding. In dit nieuwsbericht lichten we alvast een tipje van de sluier. Nam jij het tijdschrift al door? Dan horen we graag jouw mening. Deze publicatie kan je ook digitaal raadplegen.

48 hectare vogelakker op komst in de Moeren

Een samenwerking tussen een lokale landbouwer en Inagro leverde dit jaar de eerste West-Vlaamse vogelakker op in de Moeren. Een vogelakker combineert een gangbare luzerneteelt met gemengde stroken van grassen, granen en kruiden en telt mee als vergroeningsmaatregel. Kiekendieven jagen boven deze akkers op muizen en de geoogste luzerne levert de landbouwer uitstekend groenvoeder op. Deze eerste vogelakker diende als demo voor landbouwers van de streek. Zien deed duidelijk geloven … Volgend jaar zaaien 7 landbouwers een vogelakker in. Goed voor ruim 48 hectare in totaal!

Projectoproep Water-Land-Schap

Het weer in Vlaanderen wordt grilliger. Juni 2016 was extreem nat, juni 2017 extreem droog. Om watergebonden uitdagingen samen aan te pakken, lanceerde Vlaams minister Schauvliege de oproep "Water-Land-Schap".

Een waterbekken heeft meer functies dan je denkt!

Water is één van de belangrijkste grondstoffen op ieder land- en tuinbouwbedrijf. De tijdelijke opvang van hemelwater is een goede alternatieve waterbron. Met een aangepaste aanleg en goed beheer kan je meerdere functies combineren, zoals natuurontwikkeling en waterzuivering.  

Landbouwverbreding: Welke weg kies jij?

Land- en tuinbouwbedrijven zijn diverser dan ooit. Naast teeltspecialisatie kiezen meer en meer bedrijven ervoor om hun bedrijfsvoering te diversifiëren naar nieuwe activiteiten. Daarbij komen ze in direct contact met consumenten of creëren ze meerwaarde voor hun producten. Denk bijvoorbeeld aan een hoevewinkel, B&B of zelfplukinitiatief. De mogelijkheden zijn onbeperkt, maar vergen een goede overweging. Via een studiedag over landbouwverbreding wil Inagro land- en tuinbouwers daarrond inspireren en op weg zetten.  

 
Grijp deze afzetkans: lever aan grootkeukens

Heb je interesse om jouw hoeve- of streekproduct te leveren aan grootkeukens in de regio’s Roeselare en Oudenaarde? Inagro en haar partners starten een pilootproject om hoeve- en streekproducten te leveren aan grootkeukens. Daarvoor werken we samen met grootdistributeurs, verdelers van foodproducten naar klanten in de horeca en de foodservice.

Leerkrachten aardrijkskunde ontdekken hedendaagse, innovatieve en duurzame landbouw tijdens unieke studiedag

De vereniging voor aardrijkskundeleraars (VLA), Vives en Inagro sloegen de handen in elkaar om leerkrachten aardrijkskunde onder te dompelen in de snel evoluerende hedendaagse landbouw. Daarvoor organiseerden ze op woensdag 27 september een studiedag met een gevarieerd programma van bedrijfsbezoeken en workshops. “Landbouw is een vast onderdeel van het lesprogramma, maar het is voor leerkrachten een hele uitdaging om de laatste evoluties te volgen en daarbij het juiste lesmateriaal te vinden”, vertelt Tine Simoens, voorzitster van VLA.

Dit was Krachtboer 2017...

Zondagochtend vroeg zakten een 100-tal landbouwers af naar het pittoreske Dranouter. Een gebald programma met een lezing, een beklijvend panelgesprek van landbouwers en interactieve thematafels toonden dat er nog veel goesting is voor land- en tuinbouw in Vlaanderen. Tegelijk was er eensgezindheid over het feit dat de toekomst ons voor onvoorspelbare uitdagingen stelt en overheidsmaatregelen het verschil kunnen maken.

Allemaal beestjes! … Maar wat doe je er nu mee?

‘Fauna’ is een heel ruim begrip - ook in een  landbouwcontext- en omvat meer dan nuttige bestuivers en plaagsoorten. Inagro wil al z’n kennis rond diersoorten op en rond landbouwbedrijven gebundeld aan de boer aanbieden en  rolt momenteel een ‘dienstenaanbod landbouw gerelateerde soorten’ uit. Heb jij interesse in een gratis ‘fauna’plan van aanpak voor je bedrijf? Heb je vragen rond specifieke faunasoorten waar je niet weet bij wie je terecht kan? Contacteer dan Inagro.

Scholen telen champignons met vernieuwde teelthandleiding

Op woensdag 13 september verdeelden we 750 champignonteeltkits aan zo’n 260 West-Vlaamse scholen. De actie blijft een succes. Eind augustus kunnen scholen reserveren. In 3 dagen was de voorraad uitgeput. Bij deze gratis teeltkit kregen scholen dit jaar een vernieuwde teelthandleiding en extra teelttips.

Hoe gezond is jouw bodem? Bezoek ons op de Werktuigendagen - deel 3

Komend weekend (23 en 24 september) verwelkomen we je op onze beursstand (nr. 626) op de Werktuigendagen in Oudenaarde. We geven tips hoe je tot een gezonde, levendige bodem kunt komen. Om verdichting van de bodem te vermijden, kan je kiezen voor ‘vaste rijpaden op breed spoor’. Daarbij beperk je de oppervlakte van het tractorspoor om structuurbederf in het teeltbed te voorkomen. Vorig jaar kocht Inagro een nieuwe tractor op breed spoor aan. In dit nieuwsbericht vertellen we meer over de werkzaamheden met die tractor. Tijdens de Werktuigendagen kan je de breedspoortractor ontdekken op onze stand.  

 
Inagro ook aanwezig op Dag van de Landbouw!

Op zondag 17 september is het Dag van de Landbouw. Ook Inagro is aanwezig op enkele deelnemende bedrijven. Onze specialiste bedrijfsintegratie kan je vinden op het varkensbedrijf van Kris en Els Casier-Vanoverschelde. In 't Fazantenhof en bij Hoevevlees Casier loopt er een spaaractie van 100% West-Vlaamse Hoeve- en Streekproducten.  

 
Hoe gezond is jouw bodem? Bezoek ons op de Werktuigendagen - deel 2

Op 23 en 24 september verwelkomen we je op onze beursstand (nr. 626) op de Werktuigendagen in Oudenaarde. We geven tips hoe je tot een gezonde, levendige bodem kunt komen. Door de bandenspanning af te stemmen op je activiteit kan je verdichting vermijden en problemen als pleksgewijze groeiachterstand en slechte ontwatering voorkomen. In dit nieuwsbericht geven we al enkele tips. Op de Werktuigendagen vertellen we je nog wat meer.

Hoe gezond is jouw bodem? Bezoek ons op de Werktuigendagen - deel 1

Op 23 en 24 september verwelkomen we je op onze beursstand (nr. 626) op de Werktuigendagen in Oudenaarde. We geven tips hoe je tot een gezonde, levendige bodem kunt komen. Zo kan je technieken uit de precisielandbouw inzetten om je perceel beter te beheren en op te volgen. Als het weer het toelaat, demonstreren we op de Werktuigendagen wat een drone kan betekenen op jouw perceel. In dit nieuwsbericht lichten we alvast een tipje van de sluier...

De geschiedenis van het varken (in ons) - 17 september

Op zondag 17 september stelt Jan Vromman zijn docufilm "De geschiedenis van het varken (in ons)" exclusief aan je voor. Waar ook ter wereld kent het varken een geschiedenis die beladen is met verhalen en afbeeldingen. Het dier torst hartstocht en verwerping. Jan Vromman ging op zoek naar die verhalen uit het heden en het verleden. Hij deelt ze eenmalig met land- en tuinbouwers en andere geïnteresseerden in Cinema De Keizer in Lichtervelde.

Nergens zoveel beroepspassie als in de landbouw - KRACHTBOER

Landbouw is niet enkel een stiel, het is een manier van leven. Toch hoor je landbouwers over één ding nooit negatief: de job zelf. Weinig beroepen zijn zo essentieel en relevant voor een maatschappij. Goesting om te boeren, dát is de gemene deler die ons samenbrengt op zondag 10 september in Dranouter. Jij komt toch ook?

Oproep: leveren aan grootkeukens?

Heb je interesse om jouw hoeve- of streekproduct te leveren aan grootkeukens in de regio’s Roeselare en Oudenaarde? We starten een pilootproject om hoeve- en streekproducten te leveren aan grootkeukens. Daarvoor werken we samen met Bidfood (en eventuele andere grootdistributeurs), een verdeler van food- en non-foodproducten naar klanten in de horeca en de foodservice.

Krachtboer brengt consument en landbouwer samen

We nodigen je van harte uit voor de tweede editie van het landbouwfestival “KRACHTBOER” op zondag 10 september. Dat festival brengt landbouw dichter bij de consument én laat landbouwers en professionals uit de landbouwsector samen nadenken over de toekomst. Hou die datum alvast vrij, want het belooft een inspirerende dag te worden!

Inagro zoekt kandidaat-bezoekboerderijen

Ben je trots op je dagelijkse inzet voor lekker voedsel en deel je dat graag met anderen? Verwelkom je verenigingen, familie of vrienden met plezier op jouw hoeve voor een rondleiding en eventueel een degustatie? Of komt er wel eens een klasje het leven op jouw boerderij ontdekken? Doe je dat nu nog niet professioneel, maar maak je wel plannen in die richting? Dan zoeken we jou!

Word jij onze nieuwe expert in varkenshouderij? Grijp nu je kans!

We werven een expert in varkenshouderij aan, iemand die al een tijdje ervaring heeft in de sector en met beide voeten in de praktijk staat. Onze nieuwe medewerker krijgt een interessante, voltijdse functie met veel ruimte voor eigen inbreng. Maar wat mag hij of zij concreet verwachten? Onze expert varkenshouderij getuigt: “Varkenshouders persoonlijk bijstaan met raad en daad en hen daarna vooruit zien gaan, dat geef ongelofelijk veel voldoening.” Ontdek meer in dit nieuwsbericht.

Inagro neemt zesde certificaat Charter Duurzaam Ondernemen in ontvangst

Net als de voorbije jaren werken de medewerkers van Inagro aan duurzaam ondernemen. Jaarlijks zetten we daarvoor acties op papier, zodat we concrete resultaten op het terrein realiseren. Op 22 juni werden onze inspanningen bekroond met een zesde award 'Charter Duurzaam Ondernemen'.

Feesteditie Vaderdagontbijt op de boerderij bevestigt succesformule

Op 11 juni beleefden een recordaantal papa’s en hun gezin een onvergetelijke en smakelijke voormiddag. Voor de tiende keer ontvingen 13 West-Vlaamse hoeves papa’s en hun families voor een ‘Beestig ontbijt op Vaderdag’. De Provincie West-Vlaanderen en Inagro juichen de interesse toe. Ze hechten er immers veel belang aan om de band tussen producent en consument aan te halen en de betrokkenheid van consumenten bij hun voedsel te verhogen.

Financieel duwtje nodig voor jouw innovatief idee?

Heb je een financieel duwtje nodig voor jouw innovatief idee? En woon je in de regio Midden-West-Vlaanderen? Kom dan naar het vrijblijvende infomoment van leader Midden-West-Vlaanderen op dinsdag 20 juni in Inagro. Dat Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling biedt mogelijkheden om jouw idee waar te maken. Tijdens het infomoment leer je welke ideeën in aanmerking komen, wie jouw idee kan helpen verfijnen en wie je ondersteunen bij de subsidieaanvraag.

Ontdek de agrarische identiteit van de Oudlandpolder (per fiets)

De Oudlandpolder is een van de laatste regio's in Vlaanderen waar je zonder onderbreking de horizon kan zien. De verwevenheid tussen landschap en landbouw is er groot. Via een historische publicatie en vijftien nieuwe infoborden langs twee kersverse recreatieve fietsroutes ontdek je alles over landbouw in de Oudlandpolder. Op zondag 25 juni ben je van harte welkom om de fietsroutes feestelijk 'in te rijden'.

Spaaractie met sociale toets bij hoevewinkels

Via de werking 100% West-Vlaams ondersteunt Inagro hoevewinkels in onze provincie. Eén van de vele acties die bijdragen tot de bekendmaking van de Korte Keten, is de jaarlijkse klantenactie. Klanten kunnen dit jaar sparen voor keramieken schaaltjes van De Lovie en Den Achtkanter. Die sociale organisaties zetten zich in voor mensen met een beperking. We zijn fier op die samenwerking!

De omgevingsvergunning , terug uitgesteld!

Er wordt al jaren gesproken over de invoering van de omgevingsvergunning.  Dit is de koppeling van de stedenbouwkundige vergunning en milieuvergunning in éen vergunning = de omgevingsvergunning.   Voor gemeenten die uitstel vroegen tot 1 juni is deze overgangsregeling nu verlengd tot 1 januari 2018.

Jonge torenvalkjes binnenkort op muizenjacht in Beitem

Eerder kondigden we al aan dat de torenvalken opnieuw aan het nesten waren in de nestkast op de biohoeve van Inagro. Bij een eerste controle namen we twee eitjes waar. Bij de volgende controle waren het er vijf. Ondertussen zijn de eitjes uitgebroed en telden we zes jongen.

Inagro vertegenwoordigt landbouwers op dag van de biodiversiteit

‘Fête de la nature’ lokte vorige zondag ruim 500 natuurliefhebbers naar het prachtige ‘Parc de la Deûle’ in Santes, een voorstad van Lille. Dat evenement vond plaats in het kader van het Europees Interreg-project ‘Tous Eco-Citoyens!’. Onder een stralende zon maakten we jong en oud warm om zich actief in te zetten voor de biodiversiteit. Aangezien de natuur geen grenzen kent, was Inagro er ook van de partij om de huidige inspanningen van onze landbouwers in teken van de biodiversiteit toe te lichten.

Werp een unieke blik op de natuur

Zondag 21 mei organiseert Métropole Européene de Lille (MEL) 'Fête de la nature’. Op die gezinsdag krijgen bestuivers, nuttige insecten en vogels alle aandacht. In de voormiddag geniet je van een streekproductenmarkt. In de namiddag kom je spelenderwijs te weten hoe je bestuivers kan helpen overleven in onze verstedelijkte maatschappij met een intensieve landbouwcultuur. Deze dag van de natuur gaat door in het prachtige voorstadspark 'Parc de la Deûle' in Santes. De toegang is gratis!

Infosessie 'logeren op de boerderij' lokt veel volk

Kiezen voor hoevetoerisme is een van de wegen die je als landbouwer kan inslaan om je bedrijfsvoering te optimaliseren en dynamisch te houden. Een inspirerend infomoment gaf aan dat het spreekwoord ‘bezint eer ge begint’ daarbij zeker van toepassing is.

Magazine introduceert tweede Week van de Korte Keten

Van 25 mei tot 5 juni is het zover. Dan is de Week van de Korte Keten aan haar tweede editie toe. West-Vlaamse hoeve- en streekproducenten zetten hun deuren wagenwijd open tijdens tal van uniek evenementen. Ze nemen consumenten mee in het verhaal achter hun product en geven je lekkere tips. Om de week in te luiden, lanceren Inagro, de POM West-Vlaanderen en Westtoer alvast een magazine.

Actie voor scholen tijdens de Week van de Korte Keten

De 100% West-Vlaamse hoeveproducenten hebben tijdens de tweede editie van ‘Week van de Korte Keten’ een extraatje in petto voor scholen. Plan je klasbezoek van 29 mei tot 2 juni bij één van de deelnemende hoeves uit het aanbod ‘Met de klas de boer op’ en ontvang een leuke verrassing voor elke leerling en een waardebon van 25 euro voor aankopen in de hoevewinkel.

Jaarverslag 2016 in een jubileumjasje

Het jubileum '60 jaar onderzoek in Beitem en 5 jaar Inagro' maakte van 2016 een bijzonder jaar! In ons jaarverslag - dat voor de gelegenheid een jubileumjasje kreeg - blikken we kort terug op de festiviteiten. Daarnaast staan we traditiegetrouw stil bij de recente ontwikkelingen in het proefcentrum. Zo bundelen we de cijfers, belangrijkste innovaties, blikvangers uit onderzoek en dienstverlening en opmerkelijke campagnes en evenementen van 2016.

Curieus naar de Schone Boeren in Heuvelland? Ontdek hier hun verhaal!

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer om de hoek. Het toont hoe onze land- en tuinbouwers zorg dragen voor de bodem, hun dieren, de teelt en hun producten. De boeren gaan elk op hun manier de uitdaging aan om steeds duurzamer te werken. Ze combineren met succes de traditionele stiel en de nieuwste technologie. De campagne loopt gedurende één jaar in drie West-Vlaamse gemeenten. Dit jaar zijn we gestrand in het West-Vlaamse Heuvelland, meer bepaald in de gemeenten Heuvelland, Ieper en Poperinge. Curieus naar de Schone Boeren? Ontdek hun verhaal in een reeks van drie blogs! Deze week: de Schone Boeren uit Heuvelland!  

Curieus naar de Schone Boeren in Poperinge? Ontdek hier hun verhaal!

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. Het toont hoe onze land- en tuinbouwers zorg dragen voor de bodem, hun dieren, de teelt en hun producten. De boeren gaan elk op hun manier de uitdaging aan om steeds duurzamer te werken. Ze combineren met succes de traditionele stiel en de nieuwste technologie. De campagne loopt gedurende één jaar in drie West-Vlaamse gemeenten. Dit jaar zijn we gestrand in het West-Vlaamse Heuvelland, meer bepaald in de gemeenten Heuvelland, Ieper en Poperinge. Curieus naar de Schone Boeren? Ontdek hun verhaal in een reeks van 3 blogs! Deze week: de Schone Boeren uit Poperinge!

 
Curieus naar de Schone Boeren in Ieper? Ontdek hier hun verhaal!

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. Het toont hoe onze land- en tuinbouwers zorg dragen voor de bodem, hun dieren, de teelt en hun producten. De boeren gaan elk op hun manier de uitdaging aan om steeds duurzamer te werken. Ze combineren met succes de traditionele stiel en de nieuwste technologie. De campagne loopt gedurende één jaar in drie West-Vlaamse gemeenten. Dit jaar zijn we gestrand in het West-Vlaamse Heuvelland, meer bepaald in de gemeenten Heuvelland, Ieper en Poperinge. Curieus naar de Schone Boeren? Ontdek hun verhaal in een reeks van 3 blogs! Deze week: de Schone Boeren uit Ieper!

   
Kansen voor de Korte Keten in de regio Moubeek-Vloethemveld?

Inagro voerde vorig jaar een verkennend onderzoek uit omtrent het aanmoedigen van korte keten in de regio Moubeek-Vloethemveld. 24 hoeveverkooppunten en de betrokken gemeenten Zedelgem, Jabbeke en Torhout werden bevraagd. De studie met de resultaten werd vorige week in Zedelgem voorgesteld aan de betrokken landbouwers en gemeenten.

Wetenschapscafé over landbouw en globalisering. Kom jij ook?

De Vlaamse landbouw zoekt haar positie in een globaliserende wereld waarin de markt steeds minder voorspelbaar wordt. Wat zit erachter? Wat betekent dat voor jou en voor de consument? Kom op 15 maart 2017 om 20 u naar het wetenschapscafé en debatteer mee!

Inagro werft aan...

Om ons team te versterken, zijn we op zoek naar een technisch assistent tuinbouw onder afdekking (m/v), twee technische deskundigen waarnemingen en waarschuwingen in land- en tuinbouwgewassen (m/v), een bedrijfsleider voor de dakserre (m/v) en een diensthoofd biologische productie (m/v). Je leest er meer over in deze blog.

Plannen voor logies op jouw boerderij? Woon een infomoment subsidies ‘Logies van de toekomt’ op 6 of 7 februari bij

De trends in toerisme veranderen razendsnel. Wil je aan de verwachtingen van de consument voldoen, dan moet je daar als aanbieder van (hoeve)logies op inspelen. Dat vraagt vaak extra investeringen. Heb je een innovatief idee of een tof plan voor jouw logies van de toekomst? De provincie West-Vlaanderen helpt projecten die het verschil maken op weg met infrastructuursubsidies. Kom er meer over te weten tijdens één van de infomomenten op maandag 6 of 7 februari.

Leerstoel voor stadstuinbouw en naam voor innovatieve dakserre gelanceerd

Op vrijdag 20 januari lanceerden Inagro, Universiteit Gent en REO Veiling een leerstoel voor stadstuinbouw onder de naam “Agrotopia”. Daarmee willen ze ondernemers in binnen- en buitenland inspireren in concepten voor verticale land- en tuinbouw en stadstuinbouw. Agrotopia biedt kansen om duurzame glastuinbouw verder te ondersteunen met onderzoek en demonstratie van innovatieve toepassingen in een unieke proefomgeving, dicht bij de producent. 

 
Tafelen in de Westhoek

'Tafelen in de Westhoek' wil dorps- en streekgenoten uit de Zuidelijke Westhoek dichter bij elkaar brengen en een warm tegengewicht bieden in de koude wintermaanden. Gezellig, kleinschalig, verrassend en smaakvol met een cultureel sausje zijn de trefwoorden.

Aantal leveranciers van 100% West-Vlaamse cadeaumanden sterk toegenomen

De feestdagen komen dichterbij. Elk jaar gaan we op zoek naar het meest geschikte geschenk voor familie en vrienden. 100% West-Vlaams speelt daarop in en ondersteunt diverse leveranciers die voor de komende feestdagen lokale producten aanbieden in een geschenkverpakking.

Champignonteeltkits scoren op school

Al meer dan tien jaar deelt Inagro jaarlijks champignonteeltkits uit aan West-Vlaamse scholen. De voorziene 750 kits zijn altijd in een mum van tijd gereserveerd. Maar wat gebeurt ermee eens ze aankomen op school? Via een enquête peilde Inagro bij leerkrachten of de teeltkits een succes zijn in de klas en ons doel bereiken.

Landbouwverbreders putten inspiratie in Wallonië

Op de boerderij is plaats voor veel meer dan voedselproductie alleen. Het is ook een plek om mensen bij elkaar en bij de wortels van hun bestaan te brengen. Het biedt landbouwers de kans om hun bedrijfsvoering te diversifiëren op maat van hun omgeving, bedrijf en persoonlijkheid. Inagro ondersteunt landbouwers daarbij door hen bijvoorbeeld naar inspirerende voorbeelden te leiden, zoals Waalse hoeves die vakantiekampen aanbieden. Een verslag van die verrijkende studiedag... Raak je geïnspireerd en is dit mogelijks ook iets voor jou? Neem dan contact op met Inagro!

Inagro haalt extra onderzoeksmiddelen naar West-Vlaanderen

Dankzij een succesvolle projectronde bij verschillende financiers haalt Inagro heel wat Europese middelen naar West-Vlaanderen. Daarmee zal het proefcentrum de komende jaren nieuwe kennis en ervaring opdoen om land- en tuinbouwers in de regio te helpen evolueren en innoveren. Bovendien leidt de samenwerking met verschillende partners op nationaal en Europees niveau tot interessante internationale contacten.

Lezing geschiedenis van de gastronomie van arm en rijk - 9 dec. 2016 om 19.30 u

De lezing "Geschiedenis van de gastronomie van arm en rijk" vestigt de aandacht op de geschiedenis van de gastronomie van arm en rijk. De industriële revolutie zorgde voor een grote sociale ongelijkheid. Peter Scholliers (VUB) gaat na wie wat at, wanneer en waarom. Hoe werd gekookt en wat kostte voeding van 1800 tot nu? Wat at Leopold II? Wat kunnen we leren uit ongekende rapporten over honger in 1920? En hoe zat het met de cola-consumptie van Vlaamse jeugd in 1950? Kom dit en meer te weten tijdens de lezing op 9 december om 19.30 u.

Appelkisten gezocht

Wij zijn op zoek naar appelkisten voor de bewaring van trayplanten. Heb je er op overschot? Laat het ons weten via eline.braet@inagro.be of T 051 27 32 74.

Landbouwgezin gezocht voor nieuw programma

Vandaag lijkt het evident dat er dagelijks verse en kwaliteitsvolle voeding op het bord komt. De consument is vergeten welke inspanningen het vergt van de veehouder, akkerbouwer, groenteteler, tuinbouwer ..., die van 's morgens tot 's avonds in de weer is. De Vlaamse burger heeft misschien wel nood aan een bredere kijk op het landbouwleven. Grijp je kans om onze sector in al haar diversiteit dichter bij de consument te brengen! Schrijf je in voor een nieuw programma...

Investeren in toerisme? West-Vlaanderen helpt mee

West-Vlaanderen is een heerlijke regio om te vertoeven en te verblijven. Om het toeristische en recreatieve hart van West-Vlaanderen nog te versterken, investeert de provincie in infrastructuur, evenementen en logies. Misschien passen jouw toeristische of recreatieve plannen daarin? Inagro kan je helpen bij de afweging en eventuele uitwerking.

School@Boerderij breidt uit!

Deze zomer kwam er goed nieuws voor School@Boerderij. Dat nieuwe initiatief krijgt de komende schooljaren een vervolg dankzij een financiële ondersteuning van de Provincie West-Vlaanderen via het fonds voor Plattelandsontwikkeling. Dat wil zeggen dat er nu ruimte is voor meer boerderijen om in te stappen. Gemotiveerde boerderijen kunnen zich melden via info.educatie@inagro.be.

De korte keten van toen - historische tentoonstelling

De korte keten. Zo willen we het weer: karnemelk kopen op de boerderij, fruit plukken in de boomgaard van de boer, wekelijks je bestelling ophalen bij de producent. En er hoort een babbeltje bij, een glimlach. We weten dat voeding vandaag een lange weg aflegt van de akker tot op ons bord, van landbouwer over groothandel en supermarkt tot consument. Ontdek de geschiedenis en de bijzondere weetjes van de landbouw in de zuidelijke Westhoek doorheen deze fascinerende tentoonstelling.

Achter de schermen van Markthal Lokaal

Afgelopen vrijdag nodigden de initiatiefnemers van Markthal Lokaal en Inagro geïnteresseerde land- en tuinbouwers uit voor een blik achter de schermen van dit uniek concept. Markthal Lokaal opende zijn deuren op 13 mei 2016 en kende ondertussen een succesvolle verkoop en een grote bekendheid in de regio, maar ook erbuiten. De innovativiteit van dit concept werd ook duidelijk toen het centraal betaalsysteem en het online reservatieplatform aan bod kwam.

Najaarsprogramma Eetbaar Landschap van start

Dit najaar is de Westhoek opnieuw dé plaats voor een gezellig uitstapje. Eetbaar Landschap vertelt het verhaal van het vele eetbare dat de streek voortbrengt. In het aanbod is voor elk wat wils. Ben je een liefhebber van geschiedenis? Of heb je als creatieveling wel zin in een workshop? Of trek eropuit met de kinderen! Ontdek het volledige programma!

Meer dan 2200 kijklustigen op opendeurdag Inagro

Vorige zondag zette Inagro traditiegetrouw de deuren open. Naar aanleiding van het jubileum 60/5 verwelkomde het proefcentrum niet alleen professionals uit de sector, maar vooral het brede publiek. Door te proeven, te zien en zelf te doen, leerden de bezoekers hoe de landbouwer vandaag en in de toekomst lekkere voeding op hun bord brengt. En dat viel bij menig man, vrouw en kind in de smaak.

100% West-Vlaams viert honderdste hoeveproducent

100% West-Vlaams zette Bart Syryn en zijn vrouw Joke van hoeveslagerij De Heerlijkheid in Vladslo in de bloemetjes. Als honderdste lid van de vzw West-Vlaamse Hoeveproducten, treden ze naar buiten als ‘100% West-Vlaams hoeveverkooppunt’. Tijd om kennis te maken met het bedrijf en te proeven van het heerlijke varkensvlees met liefde gekweekt en bereid.

Vredeseilanden brengt zonnige toets in opendeurdag Inagro

Op initiatief van Vredeseilanden trok één van onze medewerkers dit voorjaar naar Nicaragua. Samen met de West-Vlaamse coöperatieve bedrijven Reo Veiling, Tomabel en Milcobel ondersteunde Peter Bleyaert (afdelingshoofd tuinbouw onder afdekking) er drie Nicaraguaanse coöperatieven. Inagro was een prominente partner in dat project. Daarom komt de uitwisseling op een speciale manier aan bod tijdens onze opendeurdag komende zondag (28/08).

Blikvangers op onze opendeurdag - deel 4

We vieren 60 jaar onderzoek en voorlichting in Beitem, waarvan 5 jaar onder de vlag van Inagro. Naar aanleiding van dat jubileum, steken we de vertrouwde themadag van eind augustus in een nieuw jasje. Op onze opendeurdag is iedereen, boer én burger, welkom! Met demonstraties in de proeftuin, proefjes en proevertjes, een heuse zoektocht en de nodige spijs en drank belooft het een leerrijke en ontspannende dag te worden. We voorzien meer dan 50 bezienswaardigheden. Om het je gemakkelijk te maken, presenteren we je een aantal toppers. In de laatste blog van deze reeks gaan we in op duurzaamheid en kwaliteit in onderzoek.

Blikvangers op onze opendeurdag - deel 3

We vieren 60 jaar onderzoek en voorlichting in Beitem, waarvan 5 jaar onder de vlag van Inagro. Naar aanleiding van dat jubileum, steken we de vertrouwde themadag van eind augustus in een nieuw jasje. Op onze opendeurdag is iedereen, boer én burger, welkom! Met demonstraties in de proeftuin, proefjes en proevertjes, een heuse zoektocht en de nodige spijs en drank belooft het een leerrijke en ontspannende dag te worden. We voorzien meer dan 50 bezienswaardigheden. Om het je gemakkelijk te maken, presenteren we je een aantal toppers. Deze week zoomen we in op de technologische innovaties.

Schone Boer Dendauw produceert energieneutraal

Niet alleen wij zijn gefascineerd door de efficiënte en doordachte bedrijfsvoering van Schone Boeren Koen Dendauw en Greet Scheirlynck. Ook het vakblad “Veeteelt” ging er langs. In het artikel vertellen Koen en Greet honderduit over hun zuivelhoeve: hoe ze erin slagen energieneutraal te produceren, wat het belang van weidegang is voor hun koeien, hoe een melkrobot ideaal te rijmen valt met een hoevewinkel en hoe belangrijk ze klantencontact vinden. Kan hun manier van werken jou ook inspireren?

Blikvangers op onze opendeurdag - deel 2

We vieren 60 jaar onderzoek en voorlichting in Beitem, waarvan 5 jaar onder de vlag van Inagro. Naar aanleiding van dat jubileum, steken we de vertrouwde themadag van eind augustus in een nieuw jasje. Op onze opendeurdag is iedereen, boer én burger, welkom! Met demonstraties in de proeftuin, proefjes en proevertjes, een heuse zoektocht en de nodige spijs en drank belooft het een leerrijke en ontspannende dag te worden. We voorzien meer dan 50 bezienswaardigheden. Om het je gemakkelijk te maken, presenteren we je een aantal toppers. Deze week: "bijzondere teelten".

Blikvangers op onze opendeurdag - deel 1

We vieren 60 jaar onderzoek en voorlichting in Beitem, waarvan 5 jaar onder de vlag van Inagro. Naar aanleiding van dat jubileum, steken we de vertrouwde themadag van eind augustus in een nieuw jasje. Op onze opendeurdag is iedereen, boer én burger, welkom! Met demonstraties in de proeftuin, proefjes en proevertjes, een heuse zoektocht en de nodige spijs en drank belooft het een leerrijke en ontspannende dag te worden. We voorzien meer dan 50 bezienswaardigheden. Om het je gemakkelijk te maken, selecteren we de komende vier weken een aantal toppers. Deze week brengen we een bezoek aan het labo en het CVBB.

Winnaars krasactie 100% West-Vlaams bekend

Maar liefst 12 600 kraslotjes werden uitgedeeld tijdens de krasactie van 100% West-Vlaams. Afgelopen maand kon elke klant bij 22 deelnemende West-Vlaamse hoeve- en streekwinkels een kraslot ontvangen. Heel wat deelnemers vielen in de prijzen, maar Emiel Slosse uit Beselare ging met de hoofdprijs lopen.

Kleine diertjes met grote kansen

Door de groeiende interesse in de kweek van insecten, krijgt Inagro daarover regelmatig vragen vanuit de primaire sector. Om die nieuwe vragen te kunnen beantwoorden, kweken we zelf meelwormen (Tenebrio molitor) voor onderzoeksdoeleinden. Voornamelijk de opschaling en automatisatie van de kweek staan hoog op de agenda.

Analyseer je looplijnen en boek twee weken tijdswinst per jaar

Looplijnen op het bedrijf, we staan er zelden bij stil. Hoeveel tijd heb je nodig om naar je stallen te gaan? En om voeder aan te brengen? En voor het verhokken van de ene stal naar de andere? Bedenk eens welke tijdswinst je maakt als je elke dag je werk in een kwartiertje minder tijd kunt afwerken. Inagro helpt je om efficiënte, korte looplijnen te vinden en dus efficiënter te werken.

Stadsarchief zoekt materiaal voor tentoonstelling

Het Stadsarchief Ieper werkt aan een tentoonstelling over het regionale voedselverleden, "Recht van ’t veld". Om die historische expo te stofferen zijn de initiatiefnemers op zoek naar oude foto's van landbouw in de Westhoek: de keuken, restaurants, feestzalen, kruidenierszaken, slagerijen, mensen aan het werk op het veld, landbouwbedrijven en gezinnen aan tafel. Heb jij originele foto’s, postkaarten of andere beelden van voor 1980 die passen binnen dit thema?

60 jaar landbouw in een notendop – deel 3: Marktgericht produceren

Landbouw is de voorbije decennia veel veranderd. Of toch niet? Naar aanleiding van 60 jaar onderzoek in Beitem en 5 jaar Inagro gingen we op zoek naar een antwoord op die vraag. Door oude verhalen samen te brengen met nieuwe kritische inzichten, brengen we de parallellen en de evoluties in de landbouw in kaart. De derde uitdagingen in deze reeks is “marktgericht produceren”.

Recordopkomst voor het Vaderdagontbijt op de boerderij

Op Vaderdag trokken heel wat papa’s met hun gezin naar de boerderij. De negende editie van het Vaderdagontbijt haalde een recordopkomst van ruim 1.750 bezoekers op elf West-Vlaamse bedrijven. De opzet van Inagro om mensen naar de boerderij te leiden, blijft in de smaak vallen. We zagen enkel blije en ontspannen gezichten op de boerderij.

Eerste editie open innovatiedag Agreon lokt heel wat geïnteresseerden

Op vrijdag 10 juni 2016 vond de eerste open innovatiedag van Agreon plaats. Op vijf locaties verspreid over West-Vlaanderen stelden bedrijven hun innovaties in werking voor. Het zonnige weer en de vele veldwerkzaamheden die nog op het programma stonden, weerhielden heel wat landbouwers toch niet om een kijkje te nemen bij één of meerdere demonstraties. Met een opkomst van 65 deelnemers kan deze eerste editie zeker als geslaagd beschouwd worden.

60 jaar landbouw in een notendop – deel 2: Technologie

Landbouw is de voorbije decennia veel veranderd. Of toch niet? Naar aanleiding van 60 jaar onderzoek in Beitem en 5 jaar Inagro gingen we op zoek naar een antwoord op die vraag. Door oude verhalen samen te brengen met nieuwe kritische inzichten, brengen we de parallellen en de evoluties in de landbouw in kaart. De tweede van vier uitdagingen in deze reeks is “technologie”.

Op stap met beleidsmakers, ambtenaren en consulenten

Op dinsdag 31 mei namen een 40-tal geïnteresseerden deel aan de beleidsnamiddag in het kader van publiekscampagne Schoon Boeren. In één namiddag bezocht de groep drie bedrijven. De bedrijfsleiders schetsten telkens kort de evolutie van het bedrijf en haalden knelpunten en uitdagingen voor hun bedrijfstak aan. Een of meerdere deskundigen gaven telkens wat meer uitleg over specifieke beleidsthema’s.

Bijbemesten is basisbemesting verlagen

Waarom voeden we borelingen zesmaal per dag? Het is toch makkelijker en minder vermoeiend om alles in één keer te geven? Toch staat iedere ouder 's nachts zonder nadenken op om zijn kleine spruit te voeden en zo het groeiritme van de baby bij te houden. Hetzelfde geldt voor een landbouwer en zijn gewassen. Je dient beter gespreid in de tijd kleine hoeveelheden meststoffen toe (fractioneren), dan veel ineens te bemesten. Dat kan alleen als je ook de basisbemesting verlaagt.

Denk mee over duurzame landbouw

“De boerenstiel staat sterk onder druk.” Dat gegeven bepaalt de (West-)Vlaamse landbouwsector vandaag sterk, maar misschien biedt het ook opportuniteiten. Tijdens het symposium "Krachtboer" op zondag 29 mei denken we samen met jullie, land- en tuinbouwers, na over de toekomst van onze landbouw. Daarmee willen we terug een positieve sfeer rond het boerenvak creëren en landbouw dichter bij de consument brengen.

Fosfaat, te weinig, genoeg of overdaad?

Fosfor (P) is een essentieel voedingselement voor de plant. Daarom is het belangrijk dat er voldoende fosfor in de bodem aanwezig  is. Een gebrek aan fosfor kost opbrengst, remt de groei en leidt tot slechtere benutting van stikstof en andere voedingsstoffen. Maar zoals vaak het geval is: ‘overdaad schaadt’. Hoe meer fosfor er in de bodem zit die niet wordt opgenomen door het gewas, hoe hoger het risico is op verliezen naar het oppervlakte- en grondwater, via uitspoeling, oppervlakkige afspoeling, erosie of drainage.

Eerste "Week van de Korte Keten" in West-Vlaanderen

Tussen 27 mei en 5 juni vindt in West-Vlaanderen de eerste “Week van de Korte Keten” plaats, een reeks activiteiten waarvoor zowel Westtoer, POM West-Vlaanderen als Inagro hun beste beentje voorzetten. Hoofddoel van de actie is het brede publiek te laten kennismaken met West-Vlaamse hoeve- en streekproducten. Dat zal onder meer gebeuren via nieuwe fietsroutes, proeverijen, hoevepicknicks, kookworkshops en opendeurdagen.

Fietslussen langs duurzame landbouwbedrijven

Via de publiekscampagne Schoon Boeren wil Inagro burgers informeren over de inspanningen van de landbouwers op vlak van duurzaamheid. Heel wat West-Vlaamse landbouwers streven immers naar duurzame bedrijfsvoering. Om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met de landbouw om de hoek, introduceerde Inagro twee fietslussen langs de acht Schone Boeren.

Startschot themajaar rond landbouw en natuur

Vrijdag opende de tentoonstelling ‘Eetbaar Landschap’ feestelijk haar deuren. Het jaarthema ‘Eetbaar Landschap’ staat stil bij het vruchtbare heden en verleden van de Westhoek. De tentoonstelling wil het grote publiek op een laagdrempelige manier in contact brengen met hedendaagse landbouw. Geen duffe opsomming, maar een speelse voorstelling, die zeker ook geschikt is voor kinderen.  

Gissen is missen, maar meten is weten!

Bemesten zoals het hoort, begint bij een aantal belangrijke voorwaarden die de uitvalsbasis vormen voor een succesvolle teelt. Zoals kennis van de voorgeschiedenis van elk perceel, de behoefte aan voedingselementen van de verschillende teelten etc. Om dit te verwezenlijken heb je hulp nodig. De toekomstgerichte land-en tuinbouwer is een manager die beseft dat hij niet alles kan weten maar die weet waar de nuttige info beschikbaar is.

Laat mestlozingen het focusgebied niet bepalen. Meld ze aan CVBB!

Mestlozingen zijn helaas nog van deze tijd en kunnen ervoor zorgen dat een MAP-meetpunt rood blijft of rood wordt, met focusgebied tot gevolg. Door vermoedens van lozingen te melden aan CVBB kan het probleem aangepakt worden.

Meer dan 800 fietsers maken kennis met duurzame landbouw

Op zondag 17 april sprong Inagro samen met meer dan 800 burgers op de fiets. Via de campagne Schoon Boeren wil het onderzoekscentrum hen informeren over de inspanningen van de landbouwers op vlak van duurzaamheid. De familiefietstocht zorgde voor een leuke, lekkere en leerrijke ervaring.

Mest hoort thuis op het land, niet in het water
Het is evident dat mest thuishoort op het land en niet in het water. En toch gebeurt het regelmatig dat dierlijke meststoffen op hellende percelen ongewild afstromen naar een waterloop of dat korrels of vloeibare kunstmest (minerale meststoffen) in de beek terechtkomen. Dat moet vermeden worden.  
Sensibiliseringscampagne rond bemesting en waterkwaliteit
Op 21 maart streek een blauwe figuur met rode cape neer op het bedrijf van Bert en Wivine Dhaene in Staden. Hij stelde zich voor aan de pers als "MAP-man". Onder het motto "zeg niet te gauw, ’t steekt niet zo nauw", geeft hij de komende weken en maanden tal van tips om efficiënter te bemesten en verliezen van nutriënten te vermijden. Want de tijd dringt en het steekt o zo nauw!
Boeren in de bres voor bestuivers en natuurlijke vijanden

Dankzij de groepsaankoop voor bloemenmengsels is dit jaar opnieuw geïnvesteerd in de aanleg van 2,5 ha bloemenranden, verspreid over Vlaanderen. Een 20-tal boeren tonen daarmee dat ze ook oog hebben voor de nuttige biodiversiteit op hun bedrijf. Ook gemeenten en particulieren dragen hun steentje bij.

Ontwerpteam aangesteld voor dakserre Inagro op REO Veiling

Dat landbouw en industrie geen concurrenten hoeven te zijn op vlak van ruimtegebruik bewijzen Inagro en REO Veiling in een innovatief project. De partners slaan de handen in elkaar voor de bouw van een toekomstgerichte nieuwe onderzoekseenheid voor glasgroenten op het dak van de kistenloods van REO Veiling in Roeselare. Het ontwerpteam onder leiding van META architectuurbureau is aangesteld om het project te realiseren. 

 
Jaarverslag 2015: Inagro, huis vol kennis en expertise

Inagro is een huis vol kennis en expertise. Dat bewijst onder meer ons jaarverslag 2015. Met boeiende verhalen in een aantrekkelijk visueel jasje vatten we een jaar vol onderzoek samen. We geven je een overzicht van actuele cijfers, blikvangers uit het onderzoek en de markantste activiteiten. En we werpen ook al even een blik op de toekomst. Benieuwd? We lichten alvast een tipje van de sluier in een filmpje.

Inagro brengt West-Vlaamse kinderboerderijen bij de boer

West-Vlaanderen telt heel wat kinderboerderijen. Met hun educatieve programma’s over landbouw, natuur en voeding bereiken ze een ruim aantal kinderen. Om ervoor te zorgen dat de kennis die kinderboerderijen overbrengen correct en actueel is, bieden de Provincie West-Vlaanderen en Inagro ondersteuning ter versterking van het landbouweducatieve aanbod. In het kader daarvan organiseerden we recent een studiereis met bezoeken aan actieve hoeves rond Brugge.

Viering luidt jubileumjaar in

Op vrijdag 11 maart vond in Inagro een startviering plaats naar aanleiding van 60 jaar onderzoek in Beitem en 5 jaar Inagro. Zo’n 165 genodigden woonden de zitting bij, waaronder ook Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege.

Nieuwe toetreders versterken het aanbod West-Vlaamse Bezoekboerderijen

Wie eens een blik achter de schermen van een professioneel land- of tuinbouwbedrijf wil werpen, kan daarvoor terecht bij één van de West-Vlaamse Bezoekboerderijen. Met nieuwe brochures en een tiental nieuwe bedrijven willen Inagro en de Provincie West-Vlaanderen klassen en groepen warm maken om eens een echte boerderij te bezoeken.

Leerlingen smullen weldra zelfgekweekt witloof dankzij Inagro

Onbekend is onbemind. Daarom startte Inagro bijna tien jaar geleden met de actie witloofteeltkits voor West-Vlaamse basisscholen. Inagro bood 500 kits aan. Alle kits staan ondertussen op een koel plekje in de scholen. Leerlingen ontdekken de bijzondere teelt van witloof en proeven binnen een tweetal weken hun eigen kweek.

100% West-Vlaamse hoeveproducenten vieren hun 15-jarig bestaan

De leden van de vzw West-Vlaamse Hoeveproducten kwamen afgelopen dinsdag samen op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Dit jaar viert de vereniging – onder de merknaam 100% West-Vlaams – haar 15-jarig bestaan. Een reden te meer om de leden in de bloemetjes te zetten met een lokaal etentje op het wijndomein Entre-Deux-Monts te Westouter.

100% West-Vlaamse hoeveproducenten geven tips voor eindejaar

De consument gaat steeds meer op zoek naar de oorsprong van zijn voeding. Daardoor winnen lokale producten aan belang. Inagro ondersteunt hoeveproducenten door hun hoeveproducten gezamenlijk te promoten onder het label 100% West-Vlaams hoeve- en streekproducten. Zo brengen we consument en producent dichter bij elkaar.

Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van Izegem

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. We willen de burger informeren over de weg die al is afgelegd op vlak van duurzaamheid. Maar ook geven we de boodschap mee dat de weg nog lang is en dat zij als consumenten een belangrijke rol hebben. De campagne loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en wordt nu voor de derde maal georganiseerd. Dit jaar in de gemeenten Izegem, Roeselare, Moorslede en Ledegem. Maak hier kennis met de deelnemers uit Izegem.

Duidelijkheid in kampeermogelijkheden op de boerderij

Uit de grote opkomst tijdens het infomoment ‘Kamperen op de boerderij’ blijkt dat het thema kamperen leeft bij de West-Vlaamse landbouwers. Daarnaast stellen we ook vast dat kleinschalig kamperen in de lift zit. Vooraleer je van start kan gaan als kampeerterrein moet je in orde zijn met de regelgeving van het Vlaams Logiesdecreet en Ruimtelijke Ordening. Niet altijd een evident verhaal, maar het blijkt mogelijk te zijn. In de nabije toekomst wordt werk gemaakt van cijfermateriaal om inzicht te krijgen in de rendabiliteit.

Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van Ledegem

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. We willen de burger informeren over de weg die al is afgelegd op vlak van duurzaamheid. Maar ook geven we de boodschap mee dat de weg nog lang is en dat zij als consumenten een belangrijke rol hebben. De campagne loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en wordt nu voor de derde maal georganiseerd. Dit jaar in de gemeenten Izegem, Roeselare, Moorslede en Ledegem. Maak hier kennis met de deelnemers uit Ledegem.

Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van Roeselare

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. We willen de burger informeren over de weg die al is afgelegd op vlak van duurzaamheid. Maar ook geven we de boodschap mee dat de weg nog lang is en dat zij als consumenten een belangrijke rol hebben. De campagne loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en wordt nu voor de derde maal georganiseerd. Dit jaar in de gemeenten Izegem, Roeselare, Moorslede en Ledegem. Maak hier kennis met de deelnemers uit Roeselare.

Maak kennis met de ‘Schone Boeren’ van Moorslede

Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. We willen de burger informeren over de weg die al is afgelegd op vlak van duurzaamheid. Maar ook geven we de boodschap mee dat de weg nog lang is en dat zij als consumenten een belangrijke rol hebben. De campagne loopt gedurende één jaar in vier West-Vlaamse gemeenten en wordt nu voor de derde maal georganiseerd. Dit jaar in de gemeenten Izegem, Roeselare, Moorslede en Ledegem. Maak hier kennis met de deelnemers uit Moorslede.

Publiekscampagne ‘Schoon Boeren’ officieel van start in Midden-West-Vlaanderen…

Inagro en de Provincie West-Vlaanderen investeren opnieuw in de regionale publiekscampagne met de klinkende naam Schoon Boeren. Tijdens het persmoment in Izegem werden de 8 Schone Boeren uit 4 gemeenten in Midden-West-Vlaanderen officieel voorgesteld. Een volledig jaar lang kan u kennismaken met de verhalen en verschillende duurzame inspanningen die deze land- en tuinbouwers leveren, niet enkel voor de consumenten maar ook voor collega land- en tuinbouwers.

Kamperen op de boerderij: wat zijn de mogelijkheden?

Het aanbod in West-Vlaanderen is klein. Te klein volgens de toeristische sector die genieten in het unieke en goede buitenleven als een trend aanstipt. Landbouwers en gemeenten wijzen naar de lastige wetgeving voor hun afwachtende houding. Wat er van aan is lees je verder en komt uitgebreid aan bod tijdens een infomoment van Inagro op 17 november.

Westreex levert lekker lokaal

Sinds 1 oktober 2015 levert Westreex lekker lokale hoeve- en streekproducten rechtstreeks van producent tot bij professionele afnemers in de provincie West-Vlaanderen. Dit zelfstandig distributiesysteem is nieuw in West-Vlaanderen. Momenteel bieden acht 100% West-Vlaamse producenten een uniek, vers en kwaliteitsvol productaanbod aan die via een persoonlijke service en een wekelijkse gemeenschappelijke levering aan de klant wordt bezorgd.

Champignonteelkits uitgedeeld aan meer dan 240 West-Vlaamse scholen

Afgelopen woensdag 16 september werden 750 gratis champignonteeltkits verdeeld aan zo’n 240 scholen. Deze teeltkit bestaat uit een zak met 10 kg doorgroeide compost waar de schimmel in verwerkt zit en een zak dekaarde. Aan de hand van een duidelijke handleiding kunnen de leerkracht en de leerlingen zelf hun champignons kweken.

Interesse om bezoekers rond te leiden op jullie hoeve? Leer de knepen van het vak op maandag 5 oktober.

Komt er wel eens een klasje het leven op jouw boerderij ontdekken? Verwelkom je verenigingen met plezier op jouw hoeve voor een rondleiding en eventueel een degustatie? Doe je dit nu nog niet professioneel, maar maak je wel plannen in die richting? Dan is de vorming ‘Tips en tricks voor een geslaagd boerderijbezoek’ die plaats vindt op maandag 5 oktober te Tielt iets voor jou.

SPEUREN NAAR SPOREN met een champignonteeltkit in uw klas EDITIE 2015

Ondanks het mooie weer zit ons hoofd al bij het nieuwe schooljaar. De boeken ruiken nog naar nieuw. Potloden en balpennen liggen te wachten… en met dit nieuw schooljaar komen de champignonteeltkits in zicht!

West-Vlaamse landbouwers ontdekken eigen WOI verleden

Op hoeve 't Lindebos in Wijtschate werd afgelopen vrijdag het project "WOI op 't erf" voorgesteld. 10 West-Vlaamse landbouwers gingen op onderzoek in archieven en bibliotheken en ontdekten zo het WOI-verleden van hun hoeve. Onder talrijke persbelangstelling kregen zij een gepersonaliseerd informatiepaneel overhandigd.

'Bescherm uw teelten' - Nu zondag 30 augustus themadag Inagro

Zoals jij en ik het best presteren wanneer we gezond zijn, halen we de beste prestaties uit onze teelten wanneer we ze ziekte- en plaagvrij kunnen houden. Laat u zondag aanstaande 30 augustus inspireren en informeren op onze jaarlijkse themadag ‘Bescherm uw teelten’

100% West-Vlaamse zoek- en sneukelfietstocht in Damme plaatst hoeveproducten in de kijker

In het kader van het feestprogramma 200 jaar Damse Vaart organiseert Inagro in samenwerking met Westtoer, toerisme Damme en POM West-Vlaanderen een fietszoektocht en een sneukelfietstocht in de regio Damme. Tijdens beide activiteiten staan de 100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducten in de kijker.

Inagro zoekt kandidaten bezoekboerderijen

Komt er wel eens een klasje het leven op jouw boerderij ontdekken? Verwelkom je verenigingen met plezier op jouw hoeve voor een rondleiding en eventueel een degustatie?  Doe je dit nu nog niet professioneel, maar maak je wel plannen in die richting? Dan zoeken we jou!

Aantal West-Vlaamse boerderijbezoeken in de lift

Terwijl leerkrachten en leerlingen genieten van hun welverdiende vakantie maakt Inagro de balans op van het voorbije schooljaar. Na enkele jaren stagnatie en zelfs terugval noteren we dit schooljaar het grootste aantal bezoekende klassen sinds de opstart bijna 15 jaar geleden.

Succesvolle smaakmarkt met lokale producten in Brugge

Op maandag 22 juni lieten een 25-tal hoeve- en streekproducenten uit het Brugse Ommeland de horeca en detailhandel van hun producten proeven op de B2B-markt te Brugge.

Fiets via de innovatieve bemestingsroute langs veldproeven van Inagro

De fietsroute leidt u langs de 7 proefvelden met bemestingsproeven die Inagro in het voorjaar van 2015 aanlegde, in de regio Wingene-Aalter-Beernem. In deze proeven wordt onderzocht hoe groene meststoffen beter ingezet worden in de bemestingsplannen.  

 
Vaderdag op de boerderij lokt ruim 1.600 bezoekers

Op Vaderdag trokken heel wat papa’s met hun gezin naar de boerderij.  Na de ochtendnevel liet de zon zich van haar beste kant zien.  Enkel blije en ontspannen gezichten op de boerderij. Inagro organiseerde dit initiatief voor de achtste keer en met succes. Maar liefst 11 West-Vlaamse bedrijven namen deel en ontvingen samen ruim 1600 bezoekers.

Beleidsmakers bezoeken ‘Schone Boeren’

Op maandag 1 juni namen een 20-tal geïnteresseerden deel aan de beleidsnamiddag in het kader van publiekscampagne Schoon Boeren. In één namiddag bezocht de groep 3 bedrijven. De bedrijfsleiders schetsten telkens kort de evolutie van het bedrijf en haalden knelpunten en uitdagingen voor hun bedrijfstak aan. Een deskundige gaf telkens wat meer uitleg over specifieke beleidsthema’s.

Pilootproject Boerderijschool in Oostkamp kent een succesvolle evaluatie

Donderdag 4 juni stelden Maaike Vanhaverbeke en Lieselotte Vandevelde hun eindwerk rond de Boerderijschool voor. Deze twee studentes uit de lerarenopleiding lager onderwijs van Vives Tielt werkten dit pilootproject inhoudelijk uit. Ze deden ook een (kleinschalig) onderzoek naar drempels en kansen van dit concept bij scholen en landbouwbedrijven.

Fietsen langs Schone Boeren in de Westhoek

Schoon Boeren is een regionale publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de geëngageerde land- en tuinbouwer achter de hoek. De campagne informeert het grote publiek over de weg die de sector al heeft afgelegd op vlak van duurzaamheid, onder andere via een brochure, tentoonstelling en filmpje. En sinds kort zijn er de uitgestippelde fietstochten, waardoor je met eigen ogen de ‘schone’ boeren kunt ontdekken.

West-Vlaamse boerderijen lanceren hoevepicknick

Op tien West-Vlaamse boerderijen kan je van 1 mei tot 30 september even pauzeren en verwend worden met een picknickmand vol heerlijke 100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducten. Inagro lanceerde afgelopen maandag 4 mei samen met de betrokken boerderijen dit recreatief- en toeristisch initiatief.

Schoolkinderen worden bij Inagro ondergedompeld in wetenschap en onderzoek op maat van land- en tuinbouw

De voorbije week kwamen de klassen van juf Ann uit de Sint-Lodewijksschool in Beitem en meester Tom uit De Verrekijker in Rumbeke op bezoek in de serres van Inagro. Ze leerden er op een interactieve manier heel wat bij over de opzet en aanpak van ons tuinbouwonderzoek.

Groepen of klassen ontvangen op de boerderij iets voor jou?

Hou je ervan om een klas of groep te ontvangen op jouw hoeve zodat ze het reilen en zeilen op een hedendaags landbouwbedrijf leren kennen en wil je hier verder professioneel mee aan de slag? Of denk je er al enige tijd over na om hiermee van start te gaan maar heb je nog heel wat vragen?  De Dienst  Landbouwverbreding en –educatie van Inagro  biedt ondersteuning aan bezoekboerderijen via het provinciaal netwerk ‘West-Vlaamse bezoekboerderijen’. Het gratis lidmaatschap richt zich op kwaliteitsversterking, netwerking, innovatie en promotie.

Nieuw jaarverslag Inagro 2014 van de pers gerold

Het nieuwe jaarverslag 2014 van Inagro is zopas van de persen gerold. In een opgefrist en compacter kleedje krijgt u een staalkaart van de ruime werking van Inagro met cijfers, blikvangers uit het onderzoek, in het oog springende projecten en markante activiteiten van 2014.

Pilootproject 'Boerderijschool' van start

Dit voorjaar start Inagro samen met Vives en Ilvo een pilootproject ‘Boerderijschool’. 10 weken lang gaat de klas van meester Michiel elke donderdagmorgen naar De Grote Linde in Oostkamp. Niet zomaar een uitstapje, wel elke week specifieke eindtermen bereiken in de rijke leeromgeving van de boerderij.

West-Vlaamse landbouwers op zoek naar hun WOI-verleden

De herdenking van 100 jaar WOI leeft vandaag – en zeker in de Westhoek - heel sterk. Ook hoevewinkels, bezoekboerderijen,… krijgen heel wat vragen van klanten of bezoekers met betrekking tot dit thema. Om deze vragen professioneel te beantwoorden zoeken ze hierover onderbouwde kennis. Via het project 'WOI op ’t Erf’ slaan Inagro, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), Departement Landbouw en Visserij en provincie West-Vlaanderen de handen in elkaar om de West-Vlaamse landbouwverbreders te ondersteunen in het opzoekingswerk.

Nieuw werkjaar 100% West-Vlaams Hoeveproducten officieel van start

Op 27 januari vond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie plaats voor hoeveproducenten die lid zijn van het netwerk 100% West-Vlaams Hoeve-en Streekproducten. De talrijke opkomst en de enthousiaste commentaren van de landbouwers getuigen van de meerwaarde van het lidmaatschap.

Inagro werkt voortaan volledig onder het gecertificeerde milieuzorgsysteem ISO 14001

Een ISO14001-certificaat behalen, betekent dat Inagro zich strenge eisen oplegt op vlak van milieu en dat zij focust op een continue verbetering van haar milieuprestaties. Uniek voor Inagro is dat zij dit certificaat behaalt voor haar volledige werking en dus voor al haar activiteiten, niet enkel voor het laboratorium.

Inagro lanceert receptenboekje 'Bijzondere Boerenkost'

Pure smaken zijn helemaal in. Zowel bekende chef-koks als hobbykoks zijn er op gebrand om te werken met authentieke producten in hun keuken. Lokale hoeve- en streekproducten passen helemaal in deze trend. Koken met lokale producten is ook kiezen voor bewust consumeren.

Gezocht: Distributeur van lokale hoeveproducten op zelfstandige basis

‘Distriwest’ is op zoek naar een zelfstandig ondernemer voor de opstart van een regionaal logistieke dienstverlening van lokale producten in Midden-West-Vlaanderen. Deze regio is gekenmerkt door de aanwezigheid van diverse hoeve- en streekproducenten.

Leerlingen telen zelf witloof dankzij Inagro

Ook dit jaar organiseerde Inagro een witloofteeltkit-actie voor West-Vlaamse scholen. De leerlingen maken van dichtbij kennis met het telen en proeven van witloof.

Boerin Carotte... onze gastvrouw op de digitale boerderij.

De digitale boerderij ‘Boerin Carotte’ is een nieuwe tool die leerkrachten en leerlingen de boerderij van naderbij leert kennen. Via interactieve oefeningen, spelletjes, opdrachten,… op verschillende niveaus leren de leerlingen de boerderij en omgeving kennen. Een ideale aanvulling op het boerderijbezoek zowel voor als na.

Inagro participeert in groot onderzoeksconsortium Agrolink Vlaanderen.

Met Agrolink Vlaanderen willen de verschillende Vlaamse onderzoeksinstellingen voor land- en tuinbouw hun krachten en hun expertise bundelen om zo mee te spelen met de grote namen uit het buitenland. Van fundamenteel tot praktijkgericht onderzoek zorgt dit consortium voor meer efficiëntie met één aanspreekpunt en maakt het een globale onderzoeksaanpak mogelijk. Van het labo tot op het veld.

Inspiratiegids Lekker Lokaal, op school en in de klas

Deze digitale gids is een wegwijzer voor scholen en leerkrachten die zich engageren voor gezonde en duurzame eetgewoontes. Hij is het vervolg op de scholenwedstrijd ‘Lekker Lokaal’. Hierbij werden scholen gevraagd om hun acties rond lokale voeding in te zenden. Deze grote of kleine acties vormen de basis voor de inspiratiegids. Naast praktische ideeën, bevat het ook tips voor een doorgedreven schoolbeleid en ondersteuning.

Vorming Boer in Beeld LIVE, educatieve filmreeks

In 10 minuten ontdekken welke weg spaghetti groentjes of koekjes afleggen van bord tot grond? Dat kan met Boer in Beeld LIVE.

Publicatie "Een (kleine) geschiedenis van de landbouw en enkele boerderijen in het Tielts Plateau (ca. 1800 tot nu)"

De streekidentiteit in het Tielts Plateau is - net zoals in andere regio’s - doorheen de geschiedenis in grote mate gevormd door de aanwezige agrarische activiteiten. Landbouwers en zeker landbouwverbreders zijn dan ook dé perfecte ambassadeurs van een regio. Om hen te ondersteunen in hun gastheerschap onderzocht het Centrum Agrarische Geschiedenis in opdracht van Inagro de invloed van de landbouwevolutie op de streekidentiteit en dit voor de regio Tielts Plateau.

Chef-koks bereiden "Bijzondere Boerenkost"

Deze maand vindt de eerste editie plaats van ‘Bijzondere Boerenkost’. Inagro wil met deze kookworkshops de culinaire mogelijkheden laten zien van lokale hoeveproducten. Chef-koks Patrick Devos en Hilde Stekelorum stellen er tijdens een workshop hun gerechten voor en laten ze proeven door de deelnemers.

SPEUREN NAAR SPOREN met een champignonteeltkit in uw klas EDITIE 2014

De duistere teelten zoals champignons en witloof zijn niet zo gekend bij het grote publiek. Daarom willen wij via de teeltkits de leerlingen wegwijs maken in de mysterieuze wereld van de champigonteelt!

Ferme Festival toont het grote publiek de landbouw van een andere (culturele) kant op zondag 29 juni 2014 (14u-18u)

Op zondag 29 juni 2014 vindt voor de derde maal het gratis cultureel evenement ‘Ferme Festival – Cultuur op de boerderij’ plaats. De Meerberghoeve uit Beernem en Hoeve De Knotwilg uit Tielt zetten die dag hun boerderijdeuren open. Je kan er van 14u tot 18u terecht voor een gevarieerd programma aan culturele activiteiten (muziekoptredens, expo, woordkunst,...). Ook voor de kinderen is er tal van animatie. uiteraard krijg je ook de kans om een blik achter de schermen te werpen van deze hedendaagse landbouwbedrijven.  

Wedstrijd Lekker Lokaal “ Kies met je school voor gezonde en duurzame voeding en ga eens lekker lokaal. “

Ben je een West-Vlaamse basis- of secundaire school die werkt met hoeveproducten, of heb je zin om met hoeveproducten te werken op school? Stuur ons jullie initiatieven of ideeën op en maak kans op een hoevedessert op school met jeugdschrijfster Tine Mortier of een budget van 250 euro om jullie idee uit te werken!

Boerderijcommunicatie kan nog meer en beter

Op de authentieke locatie van het scharreleierenbedrijf Rollie’s te Rollegem kwamen op 5 november 2013 een 50-tal Franse, Oost-Vlaamse en West-Vlaamse hoeveproducenten en bezoekboerderijen samen om zich te buigen over het thema ‘boerderijcommunicatie’. Een thema dat zich niet beperkt tot provincie- of landsgrenzen. Deze interregionale dimensie zorgde dan ook voor een boeiende uitwisseling onder de aanwezige communicatie-experten, voorbeeldbedrijven en het aanwezige landbouwerspubliek.

Verras papa met een beestig ontbijt op zondag 9 juni 2013!

Werp een blik achter de staldeuren of snuif de geur in de kruidenserre op. Alle papa’s en hun familie zijn welkom om te genieten van een beestig ontbijt op het platteland met loeiendverse hoeve- en streekproducten. Bovendien ontvangen alle papa’s een geschenk!

Ontdek 'Onthaal op de boerderij' op Schone Schaapjes

Op zoek naar een onvergetelijke familie-uitstap of een originele activiteit voor je vereniging of bedrijf? Ook verzot op heerlijke hoeveproducten? Wil je met de klas het echte landbouwleven ontdekken? Maak kennis met 'Onthaal op de boerderij' tijdens Schone Schaapjes in Staden.

Inagro zoekt kandidaten bezoekboerderijen en hoevewinkels

Onderzoekscentrum Inagro is op zoek naar enthousiaste West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven die zich willen aansluiten bij het netwerk van bezoekboerderijen en/of hoeveproducenten. Alle sectoren en alle soorten bedrijven, zowel gangbaar als biologisch, zijn welkom.

Vier moederdag met 100% West-Vlaamse producten!

Mama’s die lokale hoeveproducten op tafel brengen willen we in de bloemetjes zetten!

Vandaar een leuk en handig cadeautje voor alle moeders die van 6 tot 12 mei 2013 een bezoekje brengen aan één van de vele West-Vlaamse hoevewinkels.

Welkom op de boerderij in West-Vlaanderen... voor een pittig bezoek of een mand vol lekkers!

De nieuwste edities van de brochures 'Samen de boer op', 'Met de klas de boer op' en 'West-Vlaamse hoevewinkels' zijn vanaf nu te verkrijgen bij Onthaal op de Boerderij. Met de lente in aantocht kan het nieuwe seizoen klas- en groepsbezoeken van start gaan. Vraag uw brochure gratis aan en beleef een onvergetelijke uitstap met uw vereniging, familie of klas.

Duurzaam winkelen op de werkvloer. Inagro stelt resultaten voor van pilootproject.

Inagro zoekt naar nieuwe afzetkanalen voor West-Vlaamse hoeveproducten. Daarom startte Inagro in september 2012 met de uitbouw van een eigen 'winkel’ met hoeveproducten. De ongeveer 165 werknemers van Inagro kunnen kaas, zuiveldesserten, herten- en rundsvlees kopen op de werkplek. Deze producten zijn afkomstig van vier hoeves uit de buurt. Om de verkoop gebruiksvriendelijk te maken, werd een digitale bestelmodule ontwikkeld.

Delven naar het witte goud... Een witloofteeltkit in jouw klas EDITIE 2013

De temperatuur begint te zakken, de nachtvorst laat ons ’s morgens de ramen krabben en Jingle Bells galmt door de straten.
De winter staat duidelijk voor de deur. En met de komst van de winter, kondigen wij ook de komst aan van de nieuwe 'witloofkit in jouw klas’.

Kiezen voor landbouwverbreding? De impact hiervan op arbeid en inkomen.

De Vlaamse landbouw is in verandering. Onder maatschappelijk impuls ontstaan twee stromingen. Enerzijds het professionaliseren van klassieke landbouwactiviteiten via schaalvergroting en intensivering. Anderzijds de keuze voor verbrede landbouw met als doel om alternatieven te ontwikkelen om een inkomen uit het bedrijf te halen. In het kader van de themadag ‘arbeid en automatisering’ van Inagro in 2012 kwam de vraag naar de impact van deze keuze op arbeid en inkomen? De studie ‘Ruimte voor verbreding’ biedt alvast verhelderende vaststellingen.

Voedingsadviseur bevestigt de goede kwaliteit van West-vlaamse hoeveproducten.

70 West-Vlaamse hoeveproducenten kregen afgelopen maanden een externe voedingsadviseur over de vloer. Via de individuele adviesverlening en begeleiding beoogt Inagro een optimalisering van de kwaliteit van de verwerking en verkoop van hoeveproducten. “Er is reeds een goede tot zeer goede kwaliteit aanwezig bij de bezochte hoevewinkels en dit op diverse aspecten.” stelt de voedingsadviseur vast.